De Azoren, negen eilanden van vulkanische oorsprong
In het midden van de immens blauwe Atlantische Oceaan ligt een groep eilanden met een ongekende schoonheid dat klaar is om ontdekt te worden: de Azoren. Alle negen eilanden van de Azoren-archipel zijn van vulkanische oorsprong en liggen verspreid over een 600 km lang stuk oceaan. De eilanden van de archipel zijn verdeeld in drie geografische groepen: de oostelijke groep, bestaande uit Santa Maria en São Miguel, de centrale groep inclusief Terceira, Graciosa, São Jorge, Pico en Faial, en de westelijke groep, gecomponeerd door Corvo en Flores. De Azoren, samen met de archipels van Madeira, de Canarische eilanden en Kaapverdië, vormen de biogeografische regio van Macaronesië, een naam die ‘gelukkige eilanden’ betekent voor degenen die daar wonen en ze bezoeken.
Op Santa Maria, één van de oostelijke eilanden, met zijn witte stranden en warm zeewater vormen de wijngaarden een amfitheater met reusachtige trappen. São Miguel, het grootste eiland, verleidt je met zijn kratermeren Lagoa das Sete Cidades en Lagoa do Fogo. De kracht van de aarde is te voelen in de geisers, de thermale bronnen, in de vulkaanmeren en in het smakelijke gerecht “Cozido das Furnas” dat langzaam in een kuil in de grond wordt bereid.
De eilanden van de centrale eilandengroep Terceira, São Jorge, Pico, Faial en Graciosa liggen harmonieus verspreid in de blauwe zee, waar walvissen en dolfijnen uit opspringen. Terceira vertelt over zijn geschiedenis in Angra do Heroísmo, de stad die is erkend als werelderfgoed, en in de feesten. Faial wordt gekenmerkt door het frisse blauw van de hortensia’s, de bontgekleurde jachthaven met muurschilderingen van zeilers van over de hele wereld en de uitgedoofde vulkaan Capelinhos die aan een maanlandschap doet denken. Daar tegenover ligt Pico, de berg die uit de zee oprijst, met zijn op zwarte lavavelden geplante wijngaarden, een uniek landschap dat ook op de werelderfgoedlijst staat. Op São Jorge gaat alle aandacht naar de Fajãs en naar de unieke kaas met zijn uitgesproken smaak. Het gracieuze Graciosa is een groen eiland, bedekt met wijngaarden die een contrast vormen met de vreemde windmolens.
Op Flores, één van de eilanden van de westelijke groep, wordt je overweldigd door de schoonheid van de natuurlijke watervallen en de vulkaanmeren. Corvo, het miniatuureilandje, heeft in het midden een mooie, grote vulkaankrater die verschillende vogelsoorten uit Europa en Amerika aantrekt.
Rundvlees en varkensvlees, gebakken of gefrituurd, hebben een sterke aanwezigheid in de lokale keuken. Ze worden meestal geserveerd met brood gemaakt van maïsmeel of tarwebloem, vaak aangevuld met populaire soorten worst, zoals bloedworst en Linguiça – een rookgehakte varkensworst met recepten die van eiland tot eiland verschillen.
Er is een overvloed aan heerlijke vis in de zee van de Azoren. Soorten zoals tonijn, blauwe horsmakreel en inktvis zijn onder die typisch bereid in de restaurants en in de huizen van de vissersdorpjes.
Stevige soepen die zijn gebaseerd op groenten, waaronder aardappelen, kool, bonen, rapen, wortels en pompoen, zijn ook belangrijk voor de keuken op de Azoren.
5 eilanden voor een avontuurlijke vakantie
De Azoren: negen eilanden om van te houden
8 x doen op de Azoren
Vijf redenen om de Azoren te bezoeken
De mooiste bestemmingen voor eilandhoppen over de hele wereld