Alle gastronomische ervaringen op Malta

Alle culinaire ervaringen op Malta

Malta heeft door de eeuwen heen een unieke gastronomische traditie ontwikkeld die de complexe geschiedenis van overheersing en handel weerspiegelt. Zelfs de meest recente geschiedenis getuigt van een trend waarbij Malta wordt gezien als een plek met een eigentijdse dynamiek, die zelfs de fijnproevers verwelkomt die op zoek zijn naar meer verfijnde ervaringen. Malta heeft de laatste jaren een ware culinaire renaissance doorgemaakt, waardoor er nu gastronomische ervaringen van internationaal belang zijn.

Traditionele Maltese keuken

De traditionele Maltese keuken vindt haar oorsprong in de gewoonten van boeren en vissers – eenvoudig, voedzaam en gebaseerd op lokale ingrediënten – maar eeuwenlange Arabische, Siciliaanse, Spaanse en Britse overheersing hebben een onuitwisbare stempel op de recepten gedrukt. Deze culturele gelaagdheid is terug te zien in het gebruik van ingrediënten als konijn, Noord-Afrikaanse kruiden, gedroogde tomaten, kappertjes en veel mediterrane vissoorten.

Het droge klimaat van de archipel heeft de ontwikkeling van technieken voor het conserveren van voedsel bevorderd, zoals het drogen van vis (vooral lampuki of goudmakreel) en de productie van lokale kazen, zoals ġbejna, een kleine geiten- of schapenkaas die vers, gerijpt, gepeperd of in olie gegeten kan worden. Als je door Victoria, de hoofdstad van Gozo, wandelt, kom je ook winkeltjes tegen waar je kunt zien hoe deze eenvoudige, maar overheerlijke kaas wordt bereid.

Streetfood is een van de meest toegankelijke manieren om de authentieke smaken van Malta te ontdekken. Op de markten en straten van Maltese steden kun je gemakkelijk pastizzi vinden en proeven. Dit is misschien wel het meest iconische streetfood van Malta. Het zijn bladerdeegpakketjes gevuld met ricotta of erwten, knapperig vanbuiten en zacht vanbinnen. Deze heerlijke snacks zijn overal op het eiland verkrijgbaar, vooral in de traditionele “pastizzeriji”. In bars of kiosken, zelfs op de meest toeristische plekken, kun je gemakkelijk hobż biż-żejt kopen, een broodje dat meestal wordt gemaakt van ftira, een rustiek ringvormig brood dat in vieren is gesneden en heerlijk gevuld is met tonijn, aardappelen, tomaten, uien, kappertjes, olijven en soms ġbejna. Het belichaamt de eenvoud van de mediterrane keuken op perfecte wijze. Bovendien is de Maltese ftira zo representatief voor de lokale cultuur dat het op de lijst van immaterieel erfgoed van UNESCO staat. Niet te verwarren met de Gozitaanse ftira, een pizza met een speciaal deeg, die je bij de bakkerijen op het eiland kunt kopen en vervolgens buiten kunt eten, op een panoramische locatie of aan zee, zoals in het betoverende fjord van Mgarr Ix Xini.

Als je op straat eet, kom je in contact met de lokale bevolking. Zij maken graag een praatje met bezoekers. Wandel door de steegjes van elk dorp en let daarbij op de muziekkorpsen, de clubs van de plaatselijke muziekkorpsen en de plekken waar de gemeenschap samenkomt. Hier bevindt zich de bar, waar de dorpsbewoners samenkomen om koffie te drinken en vrolijke patronale feesten te organiseren. Het is ook een uitstekend moment om andere lekkernijen van streetfood te proeven, zoals imqaret, een soort zoetigheid van zanddeeg met een diamantvorm en gevuld met gedroogd fruit, die altijd op het programma staan ​​bij dorpsfeesten.

Afternoon Tea

Een belangrijk aspect van de Maltese cultuur is de periode onder Britse heerschappij. Naast het feit dat je de Engelse taal achter je hebt gelaten, is een van de gastronomische ervaringen die je in Malta kunt beleven, ongetwijfeld het ritueel van de Afternoon Tea. Je kunt deze thee nuttigen in de weelderige ruimtes van 5-sterrenhotels of in rijk gedecoreerde theesalons, waar heerlijke infusies worden geserveerd op verfijnd porselein en worden begeleid door versierde taartstandaards vol gebak, scones en kleine, maar overheerlijke sandwiches.

Traditionele restaurants

Op de tafels van traditionele restaurants ontdek je gerechten die een eeuwenoude geschiedenis vertellen. Het bekendste gerecht is fenkata (konijnenstoofpot), dat wordt beschouwd als het nationale gerecht van Malta. Het konijn wordt gemarineerd in wijn en knoflook en vervolgens langzaam gestoofd met aromatische kruiden. Traditioneel wordt fenkata in twee gangen geserveerd: eerst de pasta met de saus van konijn, daarna het vlees zelf en gebakken aardappelen.

De bragioli (gevulde rundvleesrolletjes) zijn een voorbeeld van de invloed van de Italiaanse keuken (met name de Siciliaanse), terwijl de torta tal-lampuki (hartige pastei gevuld met dolfijnvis) een perfect voorbeeld is van een contaminatie die een van de meest geliefde vissoorten van de archipel viert en combineert met Arabische smaken (munt, rozijnen, citroenschil) en de Italiaanse smaak van tomaten, olijven en kappertjes, gepresenteerd in de vorm van een traditionele Engelse pastei.

De meest verse vis kun je vinden in de restaurants van het dorp Marsaxlokk. In de kleine haven liggen tientallen kleurrijke luzzu, de traditionele Maltese vissersboten, aangemeerd. Je kunt er de vissers goed zien werken aan het onderhoud van hun boten of netten.

De gastronomie van Malta

Malta heeft de afgelopen twintig jaar een enorme ontwikkeling doorgemaakt en dit is ook te zien aan de gastronomie. Het eiland is van een aanbod dat vooral op het massatoerisme is gericht, uitgegroeid tot een verfijnd toeristisch aanbod dat een clientèle aantrekt die gepassioneerd is door gastronomie van hoog niveau. Deze verandering is ondersteund door de nieuwe generatie Maltese chef-koks, die in het buitenland zijn opgeleid en met innovatieve technieken en visies naar huis terugkeren. Zij zijn begonnen met het herinterpreteren van traditionele gerechten met een eigentijdse benadering.

Ook zijn er restaurants geopend die worden gerund door internationale chef-koks. Deze hebben de mogelijkheden van de archipel herkend, nieuwe invloeden geïntroduceerd en de normen verhoogd door lokale ingrediënten te herontdekken en te waarderen. Veel voorbeelden van fusionkeuken, een symbool van de mix van culturen die Malta kenmerkt, zijn vooral beschikbaar op de meest levendige locaties zoals St. Julian’s, de stad die de meest eigentijdse levensstijl op het eiland symboliseert: hier is de concentratie van restaurants zeer hoog en waardevol, met een selectie van werkelijk interessante voorstellen.

7 sterrenrestaurants

De erkenning van Malta als gastronomische bestemming kwam met de komst van de eerste Michelinsterren in 2020. Momenteel beschikt Malta, ondanks zijn relatief kleine omvang, over 7 sterrenrestaurants, waaronder één met twee sterren: de Ion Harbour in Valletta. Deze is geopend binnen de muren van het luxueuze Iniala-hotel en hier kun je genieten van een onvergetelijke ervaring om een ​​belangrijke gelegenheid te vieren.

Lokale ingrediënten spelen de hoofdrol in veel recepten, zelfs op de menukaarten van de meest prestigieuze restaurants. Denk bijvoorbeeld aan Maltese olijfolie, geproduceerd uit inheemse variëteiten zoals Bidnija, of wilde honing, het resultaat van het werk van bijen die zich voeden met de spontane vegetatie van de eilanden, en beschouwd als een van de beste ter wereld vanwege de intense geur en heilzame eigenschappen.

De zoutmijnen

Ook het zout dat nog altijd met de hand wordt gewonnen in de oude zoutmijnen, wordt bijzonder gewaardeerd. Je kunt ook deelnemen aan de zogenaamde ecotours: kleine, georganiseerde groepen die je rondleiden door het landschap van Malta en Gozo. Tijdens deze tour verdiep je je in de lokale producten aan de hand van de verhalen van kleine producenten.

Maltese wijn, bier en frisdrank

Welk gerecht je ook kiest, de perfecte begeleider kan een wijn zijn van lokale druivensoorten, zoals de Ġellewża (rood) en de Girgentina (wit). De kwaliteit van deze flessen wordt steeds beter, maar de oplage is zo gering dat er geen export is en een reisje naar Malta de enige kans is om een ​​glaasje te proeven! Als je van bier houdt, probeer dan Cisk, een lokaal gebrouwen pilsje dat licht en drinkbaar is en perfect is om ijskoud te drinken. Bij dezelfde fabrikant van Cisk wordt ook Kinnie aangeboden, een heerlijke verfrissende frisdrank met een amberkleur en een bittere nasmaak, op basis van sinaasappel en kruiden: sinds 1952 de favoriete drank van Maltezers en dorstige toeristen.

Top 9 vakantie aanbieders

Zelf je vakantie regelen

Regel je cruisevakantie