Tips voor een vakantie naar Gozo

Tips voor een vakantie naar Gozo

Ben je op zoek naar een authentieke zomerse eiland ervaring? Mis Gozo niet! Een van Malta’s zustereilanden in de Middellandse Zee. We geven hier wat tips voor een vakantie naar Gozo.

Lees ook: De beste Instagram-spots op fotogeniek Lanzarote

Lokale dorpsfeesten, vuurwerk en culinaire hoogstandjes

Malta en zijn zustereilanden Gozo en Comino, een archipel in de Middellandse Zee, hebben het hele jaar door een zonnig klimaat. Naast het Maltees is Engels een officiële taal en is het een veilige bestemming. Van het gevarieerde culinaire aanbod tot spectaculaire vuurwerkshows en een eindeloze kalender met evenementen en festivals – er is genoeg wat je kunt ervaren in Malta.

Gozo, het meer landelijke eiland, waarvan wordt gedacht dat het de legendarische Calypso’s Isle of Homer’s The Odyssey is, is een perfecte verandering van tempo voor diegenen die op zoek zijn naar een meer ontspannen en schilderachtig verblijf.

Het eiland heeft historische bezienswaardigheden, forten en geweldige panorama’s, afgelegen stranden en de beroemde Blue Lagoon, op slechts een korte boottocht verwijderd. Gozo heeft ook een van de best bewaarde prehistorische tempels van de archipel, de Ġgantija-tempels, die op de werelderfgoedlijst van UNESCO staan.

Dorpsfeesten

De dorpsfeesten zijn het hoogtepunt van de Gozitaanse zomerfeesten. De kleurrijke en luchtige evenementen, gemarkeerd door een overvloed aan vuurwerk, zijn de belangrijkste attracties in elk dorp. Veel kijkers komen samen om de geweldige pyro-visuals te bekijken die elk jaar met passie door de lokale bevolking worden gemaakt. Op het hoogtepunt van deze vieringen, normaal gesproken tussen vrijdag en zondag, wordt er een processie gehouden ter ere van de patroonheiligen van het dorp. Straten zijn versierd met banieren en standbeelden, terwijl de stadskerken elegant zijn versierd, zowel aan de buitenkant als aan de binnenkant. Marcherende bands spelen deuntjes langs het dorpsplein, of pjazza, begeleid door vrome parochianen en straatverkopers die traditionele gerechten serveren. In Gozo worden tijdens het zomerseizoen 15 festa’s gevierd, één per weekend per dorp. Victoria is de enige uitzondering, met 2 grotere festa’s en 1 kleinere. Enkele van de meest populaire festa’s zijn Nadur (27 – 29 juni), Victoria (medio juli en 12 – 15 augustus) en Xaghra (6 – 8 september).

Culinaire hoogstandjes op Gozo: van lokale Gozitaanse kaas tot lokale wijnen

Het dorpsplein is een van de beste plekken tijdens deze jaarlijkse festa’s om de lokale sfeer van het Gozitaanse dorpsleven op te snuiven tijdens een diner en een glas lokale wijn. Proef enkele van Gozo’s eigen ambachtelijke producten zoals tomatenpuree, zongedroogde tomaten of lokaal zeezout dat is geoogst uit de beroemde zoutpannen in Xwejni. Een populair ingrediënt in de traditionele Gozitaanse keuken zijn cheeselets gemaakt van schapenmelk. Ze zijn klein en rond van vorm en kunnen vers, gedroogd, gezouten, gemarineerd of gepeperd worden gegeten. Voor de zoetere kant kan men genieten van authentieke honing en johannesbroodsiroop en wat betreft lokale dranken; traditionele sterke drank, wijnen en ambachtelijk bier zijn het meest geliefd.

De traditionele Maltese keuken is gebaseerd op de seizoenen, waar eetgelegenheden die lokale gerechten aanbieden, ook hun eigen unieke versies van specialiteiten serveren. Maltees eten wordt beïnvloed door de nabijheid van de eilanden tot Sicilië en Noord-Afrika, maar voegt een eigen mediterrane flair toe. Sommige populaire lokale gerechten bestaan ​​uit Lampuki Pie (vistaart), Rabbit Stew, Bragoli, Kapunata (Maltese versie van ratatouille), en ook Bigilla, een dikke paté van tuinbonen met knoflook geserveerd met Maltees brood en olijfolie.

Hoe daar te komen

Vanaf Malta kan je met een veerboot naar het zustereiland Gozo gaan. Momenteel zijn er twee veerbootmaatschappijen die je van Malta naar Gozo brengen.

Gozo Fast Ferry – Minder dan 45 minuten, neem deze veerboot van Valletta naar Gozo!
Gozo Channel – Ongeveer 25 minuten met deze veerboot die tussen Gozo en Malta vaart, en die ook auto’s kan oversteken.

Lees ook: 5 dingen om te zien en te doen op Gran Canaria

Waar te verblijven: van luxe villa’s en historische boerderijen tot boetiekhotels

Je kunt van het eiland genieten tijdens een verblijf in een van Gozo’s luxe villa’s, historische boerderijen of een reeks boetiekhotels. Het voordeel van een verblijf op dit eiland is dat het klein is in vergelijking met het zustereiland Malta, met prachtige stranden, historische bezienswaardigheden, een grote verscheidenheid aan lokale restaurants en niets meer dan een klein eindje rijden. Niet je gebruikelijke boerderij, er is een breed scala aan opties met moderne voorzieningen, de meeste met privézwembaden en een prachtig uitzicht. Het zijn ideale uitjes voor stellen of gezinnen die op zoek zijn naar privacy.