5 iconische en typische Maltese gerechten

5 iconische en typische Maltese gerechten

Op Malta kun je niet alleen prachtige landschappen verwachten, plaatsen doordrenkt van geschiedenis en culturele hoogtepunten, de eigen keuken van het eiland is ook gevarieerd en smakelijk.

Malta is in veel opzichten uniek. De mix van Europese en Arabische invloeden is overal voelbaar, maar ook traditie en moderne levensstijl op de eilanden zorgen voor een zeer verfrissende en charmante sfeer. En er zijn zoveel dingen die alleen op de Maltese eilanden te vinden zijn, waaronder vijf iconische en typische Maltese gerechten.

Lees ook: Local food op Tenerife: tips voor fijnproevers

Maltees brood

Maltees brood

Hobza tal-Malti, zoals het brood in het Maltees heet, is een grote flatbread (ftira) met een gat in het midden, maar is ook verkrijgbaar in een kleinere vorm. Het is lekker krokant van buiten en zacht van binnen. Het smaakt heerlijk met een scheutje olijfolie en verse, rijpe tomaten of gebakken met kaas. De Maltese sandwiches, de hobz biz-zejt, zijn beroemd en worden geserveerd met tomaten, tonijn, kappertjes en olijven of gegarneerd met geitenkaas, bonen en ingemaakte en verse groenten.

Thee in een glas

Om je als een “local” te voelen, als een Maltees, betekent stoppen op een kleine plaats waar arbeiders en boeren samenkomen voor een hapje. Naast de ftira zijn er koude mediterrane snacks en kaas en komt de thee per glas en heet te fit-tazza. Het smaakt gewoon anders dan thee in een mok of uit een kopje.

Pastizzi

Kleine bladerdeegjes gevuld met ricotta, erwtenpuree of kip. Het is Malta’s populairste snack die overal te vinden is en altijd lekker smaakt. Malta’s beroemdste pastizzeria, het Crystal Palace, bevindt zich in Rabat. Hier kun je traditioneel genieten van de pastizzi met een glas thee.

Pastizzi

Twistees

Het is het merk van een Maltese snack. De maïschips zijn meer dan 40 jaar geleden uitgevonden in de stad Marsa en zijn zo populair dat ze over de hele wereld worden verscheept. Twistees zijn glutenvrij en zijn er in verschillende smaken zoals smokey barbeque, kip of kaas.

Lees ook: De gastronomie van de Canarische Eilanden: waar Europa, Afrika en Amerika elkaar ontmoeten

Kinnie

Een frisdrank gemaakt van bittere sinaasappels en kruiden die sinds 1952 in Malta wordt geproduceerd als alternatief voor cola en andere frisdranken.

Als je op vakantie bent in Malta, is het een must om deze specialiteiten te proberen.