7 tips om te overwegen voordat je een cruise boekt

7 tips om te overwegen voordat je een cruise boekt

De afgelopen tien jaar is cruisen een van de meest populaire manieren van reizen geworden. En met goede reden. Een cruise maken betekent dat je een verscheidenheid aan bestemmingen kunt zien, kunt genieten van verschillend eten en dat je maar één keer hoeft uit te pakken. Maar er zijn enkele belangrijke dingen die je moet weten voordat je een cruise boekt.

Lees ook: Tips voor de eerste keer op cruise vakantie

1. Doe je onderzoek

Probeer een cruise te vinden die past bij jouw budget en smaak. Sommige cruises zijn intiem en formeel, sommige zijn gezinsvriendelijker en andere zijn gewoon grote partyboten. Dit is allemaal belangrijk, zodat je precies weet waarvoor je betaalt en wat je kunt verwachten als je je cruisevakantie boekt.

2. Boek je cruise zo snel mogelijk

Hoewel veel cruisebestemmingen het hele jaar door beschikbaar zijn, zijn de beste kamers dat niet. Vroeg boeken heeft nog andere voordelen. Als de prijs daalt voor de kamer die je hebt geboekt voordat je de laatste betaling hebt gedaan, heb je de hut tegen de lagere prijs. Als je een waanzinnige stroom mensen hebt die op het laatste moment een plekje willen boeken, krijg je uiteindelijk de betere hut en bespaar je geld. Er zijn meestal ook altijd early bird-specials, waardoor je een geweldige prijs krijgt als je ruim van tevoren boekt.

3. Budget voor extra’s

‘All-inclusive’ is vaak een beetje misleidend. De basisbenodigdheden voor wat je aan boord nodig hebt, zijn gedekt, maar als je beter wilt dineren, speciale diensten zoals massages en schoonheidstherapieën, en genieten bepaalde vormen van entertainment – waaronder gokken, merchandise en alcohol – kun je beter wat extra geld meenemen. Hoewel je een geweldige vakantie-ervaring kunt beleven door alleen maar gebruik te maken van de faciliteiten die bij de prijs van je cruise zijn inbegrepen, is het soms leuk om eens een stapje verder te gaan en jezelf te trakteren op wat kleine luxe. Je bent tenslotte op vakantie.

4. Wel of geen fooi geven?

Voel je niet schuldig als je niet iedereen die je bedient een fooi geeft. Een fooi per dag is meestal in de ticketprijs ingebouwd om fooien te dekken. Aan de andere kant wordt een groot deel van het servicepersoneel niet goed betaald, dus een kleine fooi kan een grote boost betekenen in de service die je krijgt. Het is belangrijk om te onthouden dat je deze mensen gedurende de hele cruise meerdere dagen zult zien, en niet slechts voor één maaltijd of één nacht in een hotel. Geef dus niet te snel een te grote fooi, want anders heb je misschien geen geld meer over om plezier te maken.

5. DIY-excursies in de haven

Begeleide verkenningen en rondleidingen in het buitenland kunnen heel leuk zijn en maken de reis vaak net dat beetje beter. Optionele excursies aan boord van cruises kunnen duur zijn en snel geboekt zijn. Je hoeft je avonturen niet via de cruiseschip te boeken. Bij veel havens kun je het zelf doen, of via een ander bedrijf boeken als je je onderzoek doet. Houd er echter rekening mee dat als je te laat terugkomt, het schip niet op je zal wachten!

6. Sluit een reisverzekering af

Net als al het andere kun je je verzekering via de cruise afsluiten. Maar net als al het andere is het vaak goedkoper om het elders te kopen. Doe onderzoek en bekijk wat het beste is voor jouw vakantiesituatie. Het laatste wat je wilt is dat je vakantie verpest wordt door ongelukkige omstandigheden, zoals diefstal of letsel, die niet gedekt worden door de reisverzekering.

Lees ook: Waarom je minstens één keer op een cruise zou moeten gaan

7. Bekijk de reisadviezen

Het is belangrijk om overheidswebsites te raadplegen voor de laatste reisadviezen over gevaarlijke bestemmingen en regels over visum- en immunisatievereisten tijdens vakanties. Veel overheidswebsites bieden ook veel informatie over landspecifieke misdaad, wetten, medische voorzieningen en andere dingen die reizigers moeten weten voordat ze bepaalde plaatsen bezoeken en om veilig te blijven.

Top 9 vakantie aanbieders

Zelf je vakantie regelen

Regel je cruisevakantie