Ontdek de natuur van Borneo

Ontdek de natuur van Borneo

Ongerepte natuur, zeldzame flora en fauna en een fascinerende cultuur kun je ontdekken door te reizen in de twee staten van Borneo: Sabah en Sarawah. Borneo is een archipel bestaande uit tientallen eilanden die je rustig kunt ontdekken. Het heeft een equatoriaal klimaat en elke maand heeft zijn klimatologische en landschappelijke voor- en nadelen. Het droge seizoen loopt echter van mei tot oktober, met hevige regenbuien tussen juni en juli, terwijl het natte seizoen tussen november en april ligt.

Sabah bestrijkt het noordelijke deel van Borneo, tussen bergachtige gebieden, waterwegen, heuvels en riviervalleien. Sarawah is een land van rivieren, terwijl tussen hun grenzen Brunei ligt, dat slechts 1 procent van het grondgebied vertegenwoordigt. Het beschrijven van de schatkist vol wonderen die het bevat, is zelfs moeilijk omdat de kleuren, geuren en schoonheid van het panorama absoluut perfect zijn.

Lees ook: De mooiste Maleisische eilanden

Onder de plaatsen die je kunt bereiken met een verblijf van minimaal twee weken zijn er zeker:

Het Sepilok-orang-oetantoevluchtsoord
De hoofdstad van Brunei, Bandar Seri Begawan met de Omar Ali Saifuddin-moskee
Gunung Mulu National Park met kalkstenen toppen, Sarawak
De koraalriffen van de Semporna-eilanden, Sabah
De Canopy Walk in het bos, Danum Valley, Sabah
Sandakan, de stad gebouwd op palen
De luxe hotels op het rif van Gomantog, Sabah

Borneo kan met zijn gevarieerde landschappen aan alle behoeften voldoen. Je kunt dus alleen, in een groep, als stel of als gezin aankomen. Een probleemloos verblijf wordt gegarandeerd door de hoge standaard van hotels, medische voorzieningen, beveiliging en transport. Kortom, een perfecte “all-inclusive” keuze, met toevoeging van een bijzondere en ongewone habitat.

Soorten routes

Er zijn veel activiteiten die kunnen worden gepland op Borneo, die variëren van raften tot jungletochten, van dagtochten tot avonturen op grote hoogte, van wandelen tot klimmen, fietsen, duiken, vogels kijken en golfen. Kortom, afhankelijk van wat je wilt doen, kun je je reisschema aanpassen.

Een van de mogelijke routes zou bijvoorbeeld nationale parken kunnen betreffen. Een van de belangrijkste zijn: het Ulu Temburong Nationaal Park, in Brunei, dat begint aan de rivieroever van de hoofdstad en je in staat stelt langs het netwerk van waterwegen, mangroven en tropische bossen te reizen. Er is ook een hangbrug waar je kunt wandelen. Gunung Kinabalu Park, in Sabah: het ligt in een mistige bergwereld en kan zowel ontdekt worden door naar de top van de berg Gunung te klimmen als door op de hellingen te blijven. Indrukwekkend is de enorme verscheidenheid aan vegetatie. Bako National Park, in Sarawak, is een mix van mangroven, heidevelden en rotsformaties langs de kust.

Degenen die adrenaline-gevulde ervaringen willen ervaren, kunnen zich wijden aan: de Danum-vallei, de dichtstbijzijnde plaats bij het “hart van Borneo”, waar je verschillende soorten vogels en zeldzame fauna kunt spotten. Orang-oetans ontmoeten is een andere mogelijkheid (van revalidatiecentra tot het Tabin-reservaat in Sabah). Vrijwel overal op Borneo kun je nog steeds op zoek gaan naar slurfjes met hun nieuwsgierige neus of op riviersafari gaan.

Wie op zoek is naar eilanden en stranden moet zich vooral richten op het Sabah-gebied, terwijl wie de voorkeur geeft aan grote steden en cultuur kan verblijven in de hoofdstad van Brunei, of in Kuching, de hoofdstad van Sarawak, of in Kota Kinabalu, de hoofdstad van Sabah.

Wat te zien in 15 dagen

De alternatieven zijn eindeloos, maar om een ​​totaalbeeld te krijgen van Sabah en Sarawak kun je kiezen voor een mix tussen steden en natuurexcursies. In dit geval kan het een goed idee zijn om in Maleisië aan te komen, in Kuala Lumpur en een vlucht naar Kuching te nemen, om de hoofdstad Sarawak te ontdekken met zijn markten, Chinese tempels, moskeeën en grote paleizen. De volgende dag vertrek je naar Batang Ai en onderweg kun je stoppen bij het Orang Utan-conservatiecentrum van Semenggok, in Serian, om de traditionele lokale markt te bezoeken en bij het dorp Lachau. Bij het Batang Ai-meer is een rit met een traditionele “perahu panjang” (lange boot) richting een Iban-dorp, een inheemse bevolking van Sarawak, in het verleden beroemd als koppensnellers, een must. Terugkerend naar Kuching, na een kijkje te hebben genomen bij de watervallen en tuinen van Ranchan Park, kun je een vlucht nemen naar Mulu met Mulu National Park tussen de jungle en ongerepte natuur, maar ook grotten van stalactieten en stalagmieten en indrukwekkende grotten zoals die van het heldere water met het langste ondergrondse waterpad ter wereld. En tenslotte vertrekken we naar de hoofdstad van Sabah, Kota Kinabalu, met zijn markt en stadje.

Lees ook: De 10 mooiste eilanden van Indonesië

Ongelooflijk, vooral bij zonsondergang: de Garama-rivier kan binnen een paar uur reizen worden bereikt om de naburige dorpen, plantages en het mangrove-ecosysteem te ontdekken. Voordat je dit prachtige gebied verlaat, zijn er nog andere excursies op Borneo die je niet mag missen. In het gebied ligt bijvoorbeeld Mount Kinabalu, in 2000 door UNESCO uitgeroepen tot natuurlijk werelderfgoed vanwege de hoge concentratie aan floristische biodiversiteit, in welk gebied je minstens een dag kunt doorbrengen, tussen kleine dorpjes en spectaculaire landschappen. Voor degenen die nog tijd over hebben, kan het alternatief zijn om een ​​vlucht naar Sandakan te boeken, door te gaan naar het Sepilok Forest Centre, om het Bornean Sun Bear Conservation Centre te bezoeken, het enige natuurbeschermings- en rehabilitatiecentrum waar je het van dichtbij kunt bewonderen. Vergeet niet dat de omgeving van Kota Kinabalu vol is met resorts die per boot bereikbaar zijn, waar je een kristalheldere zee kunt vinden, omgeven door rust en absolute schoonheid.

Top 9 vakantie aanbieders

Zelf je vakantie regelen

Regel je cruisevakantie