5 x doen in Sabah: het hart van Borneo

5 x doen op Sabah: het hart van Borneo

Sabah, vaak “het land onder de wind” genoemd, ligt op Borneo, het op twee na grootste eiland ter wereld. De staat, gelegen onder de tyfoongordel, biedt een kleurrijke verscheidenheid aan activiteiten – of het nu gaat om het beklimmen van de kenmerkende berg Kinabalu, je onderdompelen in een van de mooiste duikgebieden ter wereld of om de cultuur en traditie van de mensen van Sabah te leren kennen – het eiland biedt de perfecte setting voor een actieve vakantie. Hier 5 dingen om te doen. 

Lees ook: Filipijnen: De mooiste eilanden ter wereld

Een bezoek aan het Kinabalu National Park

Het Kinabalu National Park is een van de meest indrukwekkende parken ter wereld en werd uitgeroepen tot de eerste Werelderfgoedlocatie van Maleisië. Het gebied biedt alles wat een bergbeklimmer en natuurliefhebber begeert – van de grootste bloemen ter wereld, bekend als Rafflesia, tot de hoogste berg in Zuidoost-Azië, Mount Kinabalu. Het beklimmen van de berg is alle moeite waard, want het uitzicht vanaf de top van het 754 vierkante kilometer grote gebied is onvergelijkbaar.

Tropische eilanden en atollen wachten om ontdekt te worden

Borneo

Het koraaleiland Sipadan voor de noordoostkust van Borneo is wereldberoemd. Ontmoetingen met schildpadden en barracuda’s zijn gegarandeerd rond dit kleine koraaleiland. Vanwege de beschermingsstatus van het eiland en zijn maritieme wonderland, zijn alleen dagtochten naar Sipadan toegestaan. Slechts 150 bezoekers per dag krijgen de kans om betoverd te worden door de schoonheid van de zee.

Het eiland Lankayan is een waar idyllisch paradijs. Door zijn afzondering ervaar je de vredige onderwaterwereld in al zijn kleuren en in het enige resort op het eiland met zijn privéchalets kun je heerlijk tot rust komen en in contact komen met Nemo en Dorie. 

Lankayan
Lankayan

De vijf eilanden van het Tunku Abdul Rahman Marine Park zijn totaal verschillend en toch even fascinerend. De vijf eilanden zijn allemaal binnen een korte boottocht van elkaar verwijderd. Gaya en Manukan zijn de grootste eilanden en bieden, naast een kleurrijke onderwaterwereld en talloze riffen, paden die door de wilde en groene jungle leiden. Manukan en Sapi zijn het meest ontwikkeld, gevolgd door Gaya, terwijl Sulug en Mamutik nauwelijks ontwikkeld zijn voor toerisme en worden gebruikt voor dagtochten. Alle eilanden hebben echter één ding gemeen: hun adembenemende stranden.

Van rijstboeren, zeenomaden tot de ‘cowboys van het oosten’

Sabah herbergt meer dan 30 verschillende etnische groepen. De drie belangrijkste groepen zijn de Kadazan-Dusun, de Murut en de Bajau. Inzicht in het leven van de lokale bevolking is erg populair bij zowel nationale als internationale toeristen. De Kadazan Dusun staan ​​bekend om hun traditionele rijstgewassen. Deze religieuze ceremonies worden voorgezeten door de Bobohizan – een vrouwelijke priesteres. De Muruts leven nog steeds in traditionele langhuizen en zijn voornamelijk boeren en jagers. Heel anders is het met de Bajau’s die aan de oost- en westkust van Sabah wonen. Terwijl de oostkust Bajaus zeenomaden zijn en alleen aan land komen om hun doden te begraven, staan ​​de westkust Bajaus bekend om hun vaardige rijvaardigheid. Deze mooi geklede “cowboys van het oosten” brengen een onmiskenbaar Sabah-accent op elk lokaal festival.

Uniek Sabah-ecosysteem

Naast de culturele diversiteit maakt Sabah vooral indruk met zijn unieke rijkdom aan natuur: het regenwoud van Borneo is 130 miljoen jaar oud en is de oudste jungle ter wereld. Volgens National Geographic herbergt het meer levende wezens op tien vierkante meter dan hetzelfde gebied in Noord-Amerika en Europa samen. Het beste voorbeeld van de biodiversiteit van Sabah is te zien in de pygmeeolifanten van Borneo (Elephas maximus borneensis), de kleinste olifant ter wereld. Kuddes van minstens 30 dieren zwerven het hele jaar door door de bossen en rivierlandschappen van Sabah, terwijl lenige neusapen zich een weg banen door de bomen hoog in de boomtoppen – dierenliefhebbers en natuurliefhebbers hebben hier veel te ontdekken en te bewonderen.

Lees ook: De beste dingen om te doen en te zien in Koh Lanta

Sepilok Orang-oetan Sanctuary

Sepilok Orang-oetan Sanctuary

In 1964 werd het 43 vierkante meter grote revalidatiecentrum gesticht op het noordelijkste puntje van Borneo, waar momenteel zo’n 60 tot 80 orang-oetans wonen. Zieke, gewonde of weesdieren worden hier zorgvuldig opgevangen, zodat ze later weer in het wild kunnen worden vrijgelaten. Naast medische zorg ligt de focus vooral op training zodat de orang-oetans weer zelfstandig leren overleven in het wild. Bezoekers komen dicht bij de primaten en kunnen ze bekijken terwijl ze worden gevoerd, spelen of tijdens training.