Wereldberoemde onderwaterwerelden: duiken in Maleisië

Wereldberoemde onderwaterwerelden: duiken in Maleisië

Enkele van ’s werelds beste duikplekken wachten langs de kusten van Maleisië, waar de harten van duikers, snorkelaars en onderwaterfotografen sneller van gaan kloppen.

Sipadan, Tioman of Lankayan – namen die niet langer een geheime tip voor duikers zijn. Omdat Maleisië wordt beschouwd als een eersteklas duikbestemming voor ervaren onderwaterfans. De beste duikgebieden van het diverse land liggen voor de oostkust van het schiereiland Maleisië en rond het Maleisische deel van Borneo. Terwijl onderwaterliefhebbers in Borneo het hele jaar door kunnen duiken, zouden reizigers naar het oosten van het schiereiland tussen maart en oktober moeten duiken, wanneer het uitzicht op het kleurrijke zeeleven het duidelijkst is. Met constante watertemperaturen van rond de 28-30 °C komen professionals, wrakliefhebbers, macroduikers en beginners allemaal aan hun trekken. Maar niet alleen duikers kunnen deze unieke diversiteit onder water ervaren. Er zijn ook uitstekende plekken om te snorkelen rond de pittoreske kusten van Maleisië.

Lees ook: 10 activiteiten in Taiwan

Hotspots voor de oostkust van het schiereiland Maleisië

De Perhentian-eilanden, ongeveer 21 kilometer uit de kust van de staat Terengganu, zijn bekend en populair voor de oostkust van het Maleisische schiereiland. Er zijn meer dan 20 duikplekken. Talloze riffen en mysterieuze scheepswrakken bieden duikavonturen met verschillende moeilijkheidsgraden. De bekendste duikplekken zijn het Tokong Laut (“Tempel van de Zee”) koraalrif, waar talloze zeeschildpadden nestelen, en het scheepswrak MV Union Star 17, ook wel bekend als het Suikerwrak omdat het geladen was met tonnen suiker aan boord op weg naar Bangkok waar het tegen een zandbank liep en zonk. Ook snorkelaars komen voor de Perhentian Islands aan hun trekken, want sommige baaien hebben huisriffen die direct vanaf het strand te bereiken zijn. Zelfs tijdens het snorkelen zien watersporters bijna gegarandeerd haaien, schildpadden en de grote bultkoppapegaaivis. Met een beetje geluk zijn er zelfs in juli en augustus dolfijnen en walvishaaien te zien.

Nog ongerepter is Tioman Island in het midden van Pahang Marine Park in Pahang. Witte zandstranden omzoomd met palmbomen zorgen voor een echt Robinson Crusoë-gevoel over het water. Onder water maken de duikgebieden indruk met torenhoge rotsformaties die dicht begroeid zijn met harde en zachte koralen en zo de perfecte leefomgeving bieden voor een verscheidenheid aan onderwaterwezens. Roggen en murenen, evenals ongeveer 3.000 kleurrijke vissoorten, dartelen hier rond. Het Tiger Reef – gelegen op een diepte van ongeveer 16 meter – is zo’n koraaltoren, bestaande uit veersterren, zweep- en waaierkoralen. Vanwege de sterke stroming is duiken hier alleen aan te raden voor ervaren duikers.

Duiken rond het Maleisische deel van Borneo

De duikgebieden rondom het Maleisische deel van Borneo, met name voor de kust van de staat Sabah, gelden landelijk gezien als de absolute nummer 1. Ze zijn gezegend met een ongelooflijke onderwaterflora en -fauna. Hamerhaaien, mantaroggen, barracuda’s, schildpadden en nog veel meer soorten dartelen onder het zeeoppervlak. Er is ook veel intact en kleurrijk koraal.

Het koraaleiland Sipadan is wereldberoemd en werd ooit geprezen door de bekende zee-ontdekkingsreiziger Jacques Coustau. Het ligt midden in een van de meest biodiverse mariene habitats ter wereld. Diepe stromingen brengen voedingsstoffen die langs de steile wanden van het eiland omhoog klimmen. Dit vormt de optimale levensbasis voor meer dan 3.000 vissen en koraalsoorten, die in de wateren rond Sipadan te ontdekken zijn. Het is het enige eiland in Maleisië waar je tot op een diepte van 600 meter naar de zeebodem kunt duiken. Om de natuur te beschermen, krijgen slechts 120 bezoekers per dag de kans zich te laten betoveren door de schoonheid van de zee. De belangrijkste attractie van het duikgebied zijn de enorme scholen barracuda’s en jacks die als orkanen door het water razen. Het Barracuda Point op Sipadan wordt beschouwd als een van de mooiste duikgebieden ter wereld en valt vooral op door zijn steile wandduiken en koraaloverhangen. Het wordt hier bijna donker als enorme scholen barracuda’s, makrelen of scholen bultkoppapegaaivissen over de duikers heen vliegen.

Ongeveer 300 kilometer uit de kust van Kota Kinabalu en in twee kilometer diep water ligt het kleine atol Layang-Layang, ook een absolute duikhotspot rond Sabah. Er is slechts één resort op het eiland. In volledige afzondering en privacy kun je de intacte koraaltuinen verkennen met een zicht van ongeveer 50 meter, waar regelmatig grote scholen hamerhaaien overheen trekken. Nergens anders in Maleisië hebben duikers meer kans om zo dicht bij de indrukwekkende hamerhaaien te komen. De beste tijd voor ontmoetingen met de dierenreuzen is in april. Er zijn ook tonijn, mantaroggen, barracuda’s, Napoleon-wrasse en vele andere zeedieren die voor je duikbril zwermen als je aan het stromingsduiken of muurduiken bent.

Lees ook: Vijf manieren om Bali te ervaren

Het eiland Labuan voor de kust van Sabah is vooral interessant voor wrakduikers. Hier liggen veel gezonken schepen uit de Tweede Wereldoorlog. Vier wrakken zijn toegankelijk: Blue Water Wreck, Cement Wreck, American Wreck en Australian Wreck. Interessante wrakken kunnen ook worden verkend rond het droomeiland Lankayan, waaronder een oude vissersboot en een Japans oorlogsschip. Sinds 2001 bevindt Lankayan zich ook in een zeereservaat. De onderwaterwereld is dan ook intact en komt met een aantal bijzonderheden. Veel kleine wezens zoals hengelaarsvissen, slakken en spookfluitvissen fascineren macroduikers hier. Tot de hoogtepunten rond Lankayan behoren ook grotere zeedieren zoals rifhaaien, luipaardhaaien, bamboehaaien en met een beetje geluk zelfs walvishaaien in april en mei. Niet veel duikgebieden ter wereld kunnen deze afwisseling bieden, in combinatie met de intacte onderwaterwereld en de overvloed aan soorten.