Ontdek de culinaire diversiteit van Mauritius

Ontdek de culinaire diversiteit van Mauritius

Mauritius is een land dat niet alleen schittert met zijn adembenemende schoonheid, maar het biedt ook een unieke culturele en culinaire diversiteit. Mauritius is sinds de 16e eeuw gevormd door een grote verscheidenheid aan culturen. Indiase, Chinese, Afrikaanse en Europese invloeden zijn terug te vinden op het eiland in de Indische Oceaan. Tegenwoordig wordt Mauritius beschouwd als een van de meest multiculturele landen ter wereld, wat vooral tot uiting komt in de gerechten en de lokale keuken.

De culinaire scene op Mauritius is net zo kleurrijk als het eiland en zijn bewoners zelf en speelt daarom een ​​centrale rol in het leven van Mauritianen. Het samenspel van verschillende culturen biedt een ware diversiteit aan smaken, die wordt geserveerd in restaurants, lokale herbergen en eetkraampjes over het hele eiland.

Lees ook: Vakantie in Kaapverdië: wanneer te gaan en wat te zien

briyani

Mauritiaans eten

De Mauritiaanse keuken heeft veel te bieden, maar er zijn enkele gerechten die je niet mag missen. Een van deze gerechten is bijvoorbeeld Dholl Puri, een populair streetfoodgerecht, een plat brood gemaakt van gele erwten en gevuld met gele erwten. Hier past goed de Fisch Vindaye bij, een goed gekruide curry die ook met kip of groenten bereid kan worden. Biryani daarentegen is een rijstgerecht met een rijke mix van kruiden en mals vlees afkomstig uit de Indiase keuken. Een ander populair streetfood gerecht zijn boulettes, kleine gestoomde dumplings, meestal bereid met een vulling van vis, garnalen of kip en geserveerd met of zonder bouillon. De “Bol Renversé” is een Mauritiaans gerecht met rijst, groenten, vlees/zeevruchten en een gebakken ei dat vóór het serveren op het bord wordt gedraaid.

Central Flacq Market

In het noordoostelijke deel van het eiland ligt de grootste openluchtmarkt van Mauritius, de Central Flacq Market. Hier vindt je een grote selectie tropisch fruit, groenten en zoetwaren, evenals verschillende eetstalletjes op straat. Verkopers maken met luide kreten reclame voor hun producten en bieden heerlijke snacks aan, zoals pittige noedelgerechten, samousa’s en dholl puri. Naast eten kun je hier ook souvenirs en kleding vinden. Om het volledige potentieel van de markt te ontdekken, is het aan te raden om op woensdag of zondag de Central Flacq Market te bezoeken, aangezien alle kraampjes alleen op deze dagen geopend zijn.

Central Flacq Market

Chinatown in Port Louis

Een van de vele culturele invloeden komt van de Chinese immigranten die in de jaren veertig naar Mauritius kwamen. Tegenwoordig zijn er talloze winkels en restaurants aan Royal Road in het centrum van Port Louis, waar voedsel en gebak nog steeds op de traditionele Chinese manier worden geproduceerd. Het wordt beschouwd als een van de oudste Chinatowns van Afrika en staat naast Chinese delicatessen bekend om zijn streetart. Iedereen die een bezoek plant in mei heeft de mogelijkheid om deel te nemen aan het Chinatown Food & Culture Festival en nog dieper in de Chinees-Mauritiaanse cultuur te duiken.

Lees ook: Ontdek de charmes van de boetiekhotels van Zanzibar

Creoolse keuken

Met zijn wortels in Afrika, Frankrijk en het Caribisch gebied verschilt de Creoolse keuken enigszins van andere culturele invloeden. Vooral omdat de recepten doorgaans exotische ingrediënten bevatten, zoals kalebassen en broodvruchten. Toch laat de Creoolse keuken zich ook graag inspireren door een grote verscheidenheid aan culturen. Er worden bijvoorbeeld Creools-Indiase curries zoals Dholl Puri of Creools-Chinese gebakken noedels gemaakt. Als je deze keuken wilt proberen, moet je een bezoek brengen aan de Escale Créole ten zuiden van Port Louis. Het plaatselijke restaurant is een familiebedrijf dat zijn bezoekers kennis laat maken met de Mauritiaanse tradities met zijn heerlijke gerechten. Een werkelijk authentieke ervaring!

Top 9 vakantie aanbieders

Zelf je vakantie regelen

Regel je cruisevakantie