De gastronomie van de Canarische Eilanden: waar Europa, Afrika en Amerika elkaar ontmoeten

De gastronomie van de Canarische Eilanden: waar Europa, Afrika en Amerika elkaar ontmoeten

Er wordt vaak gezegd dat de Canarische Eilanden een continent in het klein zijn. Dit komt niet alleen door de enorme verscheidenheid aan landschappen die je hier aantreft – van ongerepte stranden tot majestueuze vulkanen – maar ook vanwege de rijke keuken die elk van de eilanden te bieden heeft. Van het noorden, met zijn vers gevangen zeevruchten, tot het zuiden, waar de beste moderne fusionrestaurants zijn gevestigd, bieden de Canarische Eilanden een zintuiglijke gastronomische reis.

Lees ook: 7 heerlijke Kroatische delicatessen

Een wereld van smaken

De gastronomie van de Canarische Eilanden: waar Europa, Afrika en Amerika elkaar ontmoeten

Traditie en moderniteit komen samen in de Canarische gastronomie. Smaken van Spanje, Latijns-Amerika en Afrika kruisen paden in deze archipel en vormen een zeer unieke identiteit.

Tenerife bijvoorbeeld, is de thuisbasis van de beroemde papas negras (‘zwarte’ aardappelen) en staat bekend om guachinches; bescheiden, door een familie gerunde restaurants waar je lokale gerechten proeft tegen betaalbare prijzen. Haute cuisine en dineren op bestemming hebben ook hun plaats op het eiland. Er zijn verschillende Michelinsterrenrestaurants op de Canarische Eilanden, waarvan de meeste zich bevinden op Tenerife. In de moderne Canarische keuken bestaan ​​schuimen en andere methoden die verband houden met de moleculaire keuken naast traditionele visgerechten, de alomtegenwoordige mojo-sauzen, bekroonde kazen en bananen en ananassen die in heel Europa beroemd zijn.

Van het net naar de tafel

De Atlantische Oceaan omhult de Canarische Eilanden, en traditionele visserij, gereguleerd door wetgeving die de bestanden en mariene ecosystemen in stand houdt, is een manier van leven. De wateren rond de eilanden herbergen een verbazingwekkende verscheidenheid aan vissen, zoals cherne, Atlantische croaker, salema en zeebrasem. Of ze nu gegrild, gebakken, gemarineerd of gefrituurd zijn, ze geven een echte smaak van de Atlantische Oceaan. Sancocho is een populair gerecht van Zuid-Amerikaanse oorsprong dat bestaat uit gezouten vis geserveerd met aardappelen, zoete aardappelen en mojo – de beroemde saus van de eilanden gemaakt met olijfolie, pepers en diverse kruiden.

Ga op het eiland Gran Canaria naar de wijk San Cristóbal en Bar Zurita, een lokale instelling die uitkijkt over de zee waar je kunt genieten van verse octopus en calamares. Ook aanbevolen is La Bahía del Pajar in Arguineguín, of een van de eetgelegenheden in El Medáno, zonder twijfel het mooiste strand van Tenerife. Als je je op Lanzarote of La Graciosa bevindt – de kleinste van de Canarische Eilanden – kun je genieten van een bord met kleine, smakelijke ‘La Santa’-garnalen, vergezeld van niets anders dan een schijfje citroen en een koud biertje.

0 KM Keuken

Verschillende chefkoks zijn een groot voorstander van de principes van 0 KM; dat wil zeggen: “Koop en eet wat lokaal is, verklein de afstanden tussen land of zee en de keuken en importeer zo min mogelijk.” Deze filosofie heeft formidabele resultaten opgeleverd; voor het milieu, voor producenten en vooral voor onze smaakpapillen.

De filosofie van 0 KM heeft altijd de eetgewoonten op de Canarische Eilanden beïnvloed. Het meest populaire vlees is niet rundvlees, maar varkensvlees, konijn en geit. Geitenvlees heeft een sterke smaak en wordt met je handen gegeten. Vergezeld met papas arrugadas (kleine aardappelen met een zoute korst), is het perfect.

Geen enkele maaltijd op de Canarische Eilanden is compleet zonder lokaal brood (essentieel voor het oppakken van eventuele mojo-saus die op het bord achterblijft); een goede wijn, zoals dry white uit La Gomera, een van de meest unieke wijnstreken ter wereld) en vooral kaas.

Canarische kazen, vooral die van de eilanden Gran Canaria en Fuerteventura, behoren tot de beste ter wereld. In de 2018-editie van de World Cheese Awards zijn maar liefst 35 kazen gemaakt op de Canarische Eilanden bekroond. Opvallende boerenkazen zijn Maxorata; een halfgezouten geitenkaaskruid met rokerige paprika, en Majorero, een stevige geitenmelkkaas vergelijkbaar met Manchego. Misschien wel de meest originele kaas is Flor de Guía; een romige, licht zoute kaas gemaakt met een exacte combinatie van koe- en geitenmelk en vloeistof gewonnen uit distelbloemen (flors de guía) voor het stremmen.

Lees ook: Local food op Tenerife: tips voor fijnproevers

Voor zoetekauwen

eten Canarische Eilanden

De traditie van gebak, taarten en desserts van de Canarische Eilanden is voortreffelijk en grotendeels onbekend, zelfs in de rest van Spanje. Neem bijvoorbeeld de truchas de batata van Lanzarote, een halvemaanvormig gebak van amandelen, rozijnen, zoete aardappelen en een vleugje anijs.

Fuerteventura heeft de bladerdeegvormige suspiros de Moya meringues en leche machanga; romige vla gekruid met citroen en kaneel. Op het eiland La Palma is Príncipe Alberto een zondige, romig dessert van biscuitgebak, chocolade, amandelen en hazelnoten. Op La Gomera verandert elk gesprek aan tafel uiteindelijk in palmsiroop (miel de palma), het hoofdingrediënt van de keuken van het eiland. Gemaakt door het sap van palmbomen te koken tot het punt van karamelisatie, het wordt gebruikt in desserts, cocktails en andere dranken, en om tientallen andere gerechten te zoeten.