Vakantie op Lanzarote en La Graciosa: een strand voor elke behoefte

Vakantie op Lanzarote en La Graciosa: een strand voor elke behoefte

Niet alleen zwarte stranden: hoewel Lanzarote en La Graciosa van vulkanische oorsprong zijn, kunnen eilandbezoekers talrijke stukken kustlijn met wit zand verwachten. Deze bieden iets voor elk type vakantie – wie op zoek is naar ontspanning, zonnebaadt in de verborgen baai van Playa de las Conchas, terwijl windsurfers over het water glijden op het competitieve Las Cucharas-strand. 

Lees ook: Geniet van rust op de îles de Lérins aan de Côte d’Azur

Playa Chica: voor duikers

playa chica

De 60 meter lange baai van Playa Chica in Puerto del Carmen aan de oostkust van Lanzarote is een geheime tip, vooral onder duikers. Terwijl beginners zwermen gouden striemen, marmerbrasem en zeepauwen observeren in het zacht glooiende toegangsgebied, ontdekken gevorderde surfers de onderwaterwereld van Lanzarote tot een diepte van maximaal 40 meter: op verschillende routes verkennen ze rifmuren, vulkanische buizen, grotten en een scheepswrak – en je komt niet alleen trompetvissen en tandbaarzen tegen, maar soms ook engelhaaien of roggen. Het uitzicht over het land is ook de moeite waard: goudkleurig zand contrasteert met zwarte lavasteen en de diepblauwe zee.

Playa de las Conchas: Voor wie op zoek is naar ontspanning

playa de las conchas

Vakantiegangers voelen het Caribische gevoel midden in de Atlantische Oceaan bij Playa de las Conchas op het naburige eiland La Graciosa: 600 meter wit zandstrand, turkoois glinsterend water, bijna ongerepte natuur. De beste plek om te wandelen of fietsen vanuit de belangrijkste stad Caleta del Sebo is het “strand van schelpen”, dat rustzoekers aantrekt: ver weg van de bewoonde wereld, kun je genieten van een vrij uitzicht over de zee naar het onbewoonde eiland van Montana Clara.

Playa de Famara: Voor kitesurfers en surfers

playa de Famara

Playa de Famara in het noordwesten van Lanzarote is met zes kilometer het langste strand van het eiland. Direct onder het steil oprijzende Famara-massief, is de goudgele duinkust een van de surfhotspots van de Canarische Eilanden: een sterke noordwestenwind brengt surfers en kitesurfers bijna het hele jaar door hoge golven. De zogenaamde beachbreaks – rollende golven die breken op de offshore zandbanken – bieden goede trainingsomstandigheden voor beginners. In het vissersdorp La Caleta, dat direct aan het strand grenst, zijn meer dan 20 surfscholen, evenals gezellige bars en restaurants.

Playas de Papagayo: Voor natuurliefhebbers

playas de Papagayo

Kristalhelder water, fijn zand: de tot 400 meter lange Papagayo-stranden bij het toeristische stadje Playa Blanca in het zuiden van Lanzarote zijn bijzonder mooi. Langs de kuststrook liggen in totaal zeven beschutte baaien, gescheiden door lavarotsen. Allemaal onder natuurbescherming, de lichte stukken strand hebben tot op de dag van vandaag hun oorspronkelijke karakter behouden – er zijn daar geen hotels of pensions te vinden.

Lees ook: De leukste bezienswaardigheden op Santorini

Playa de las Cucharas: voor windsurfers

Playa de las Cucharas

Bij Playa de las Cucharas in Costa Teguise in het oosten van Lanzarote waait er meestal een sterke bries, terwijl de branding vrij zwak is – ideale omstandigheden om te windsurfen. Terwijl het lichte zandstrand ook geschikt is voor gezinnen, is het westelijke deel van de baai gereserveerd voor watersportliefhebbers. Surfscholen en verhuurstations bevinden zich in de directe omgeving. Regelmatige internationale evenementen zoals de EFPT-kampioenschappen (European Freestyle Pro Tour) getuigen van de professionele geschiktheid van de locatie, die een van de meest populaire windsurf-hotspots op de Canarische Eilanden is.