Geniet van rust op de îles de Lérins aan de Côte d’Azur

Genieten van de rust op de îles de Lérins aan de Côte d’Azur

Op enkele tientallen minuten per boot vanuit Cannes, liggen de îles de Lérins. De eilanden verleiden bezoekers met een idyllische omgeving, een ongerepte natuur en een bijzondere geschiedenis rond de Man met het IJzeren Masker en de spiritualiteit van de cisterciënzermonniken.

Deze archipel scheidt de golf van Napoule in het westen en golf Juan in het oosten. Hij bestaat uit twee hoofdeilanden: Sainte-Marguerite en Saint-Honorat, die op ongeveer 1 km van elkaar liggen. Die zijn niet toegankelijk voor auto’s, fietsen en steps.

Lees ook: 11 goede redenen om naar Texel te gaan

Flora en Fauna

Naast historische schatten en weelderige bossen, verbergen de eilanden van Lérins een rijke onderzeese fauna en flora. De plantengroei op de twee eilanden bestaat uit Aleppo-pijnbomen en een bos van steeneiken. Het ‘maquis’ bevat mastiekbomen, mirtestruiken, olijfbomen, witte en roze cistusrozen, kamperfoelie en clematis. De bossen van de eilanden van Lérins herbergen tal van diersoorten zoals de fazant, de veldslang van Montpellier, de dwergooruil, de toren van Sainte-Marguerite: natuurschatten en militaire geschiedenis

Sainte-Marguerite: natuurschatten en militaire geschiedenis

Sainte-Marguerite

Sainte-Marguerite is het grootste van de 2 eilanden en combineert natuur met cultuur. Het is 3 km lang, van de vijver van le Batéguier tot de pointe de la Convention.

Het eiland telt 152 hectare domaniaal bos. Men kan de natuurschatten bewonderen langs een botanisch pad met een uitzonderlijke flora. In totaal vindt men 22 km wandelwegen op het eiland.

De vijver van le Batéguier, waar het zeewater zich mengt met zoet water uit een Artesische put, toont zich een echt ornithologisch reservaat, met tal van soorten trekvogels. In zee vormt la Posidonie onderzeese weiden. Deze wierbanken produceren zuurstof en bieden een ideale schuilplaats voor allerlei waterflora en -fauna.

Sainte-Marguerite Fort Royal

Men kan ook overblijfselen ontdekken van de verschillende bezettingen van het eiland: Romeinen, Spanjaarden, (Fort Royal met zijn versterkingen en het Musée de la Mer) en ten slotte Fransen (kanonbal-ovens geïnstalleerd door Bonaparte). Fort Royal was aanvankelijk een eenvoudige versterkte woning, die later werd uitgebreid door Richelieu en Vauban. Het werd een staatsgevangenis en zag bekende namen passeren, waaronder de fameuze Man met het IJzeren Masker.

Lees ook: 10 Tips voor een vakantie in Samos

Saint-Honorat: op zoek naar rust en volkomenheid

Saint-Honorat

Saint-Honorat is kleiner en ligt verder in zee dan Sainte-Marguerite. Het eiland meet amper 1.500 op 400 m. Het bestaat hoofdzakelijk uit een bos met zeedennen en heeft al 16 eeuwen lang een monastieke roeping.

De vesting waar de monniken verbleven wanneer ze werden aangevallen door piraten, werd opgetrokken in de 15e eeuw. Ze werd in de 19e eeuw gerenoveerd door Viollet Le Duc. In het oosten van het eiland vindt men de kapel van de Drievuldigheid, gebouwd in de vorm van een bastion vanwege de strategische ligging.

Het eiland is eigendom van een cisterciënzergemeenschap die er olie, wijn en een befaamde likeur produceert. De abdij ontvangt ieder jaar tal van mensen die op retraite komen en op zoek zijn naar spiritualiteit of rust. Men biedt er rondleidingen in diverse thema’s, een restaurant met de naam La Tonnelle dat het hele jaar open is en er is een maritieme verbinding met Cannes.

© Sainte-Marguerite – foto’s : KELAGOPIAN
© Saint-Honorat – foto : AJURIA