10 Tips voor een vakantie in Samos

10 Tips voor een vakantie in Samos

Als unieke culturele plek of een heerlijk authentiek eiland met bergdorpjes en mooie stranden en lokale producten, heeft Samos voor ieder wat wils. Maar om te weten waar je moet zoeken, heb je de kennis van de lokale bevolking nodig. Daarom hebben we ter plaatse 10 tips verzameld zodat jij jouw perfecte vakantie kunt plannen. 

Lees ook: Geniet van rust op de îles de Lérins aan de Côte d’Azur

Bezoek het kleurrijke Kokkari 

Kokkari

Deze kleine kustplaats, op slechts 10 km van de belangrijkste stad van Samos, Vathi, straalt originaliteit en kleur uit. Gelegen op een klein schiereiland aan de noordkust, zijn de vele huizen met hun rode dakpannen en de kleurrijke vissersboten in alle opzichten perfect. Het water is magisch helder en er is een strand met twee fronten aan weerszijden van het schiereiland. Of je kunt naar andere mooie stranden gaan – Lemonakia of Tsamadou zijn vlakbij, of Tsambou, een beetje verder langs de kust. Kleine cafés, souvenirwinkels, taverna’s … hier kun je jezelf verliezen in de steegjes. Of ga eropuit om het platteland te verkennen met een aantal goed onderhouden wandelpaden, waarvan er één helemaal tot aan de berg Ampelas loopt.

Voel de hartslag van Samos – Pythagorio

Pythagorio

Geen enkel bezoek aan Samos kan voorbij gaan zonder Pythagorio te verkennen. De stad werd gebouwd op de plaats van de oude stad Samos en omvat alles wat de cultuur van het eiland vormt. Het was de geboorteplaats van de wiskundige-filosoof Pythagoras (wiens standbeeld de haven domineert) en van Aesopus (die beroemd is om zijn fabels). Een eeuw later woonde hier ook de historicus Herodotus. Geschiedenis is inderdaad overal terug te vinden in dit UNESCO-werelderfgoed – bij de vestingmuren, het Archeologisch Museum, de Logothetis-toren, de Tempel van Hera en de nabijgelegen tunnel van Eupalinos (het 1 km lange gedeelte van het aquaduct wordt beschouwd als het hoogtepunt van de oude Griekse techniek). Maar het is ook een erg mooie havenstad met geplaveide straatjes en een ontspannen sfeer.

Proef de wijnen

Samos wijn

Voor velen over de hele wereld is Samos synoniem met wijn. Het heeft een wijntraditie die teruggaat tot de oudheid, maar de oenologische sprong kwam toen de moschato-druif in de 16e eeuw werd geïntroduceerd. De Samos Muscat Blanc à Petits Grains (naar zijn nobele naam) wordt verbouwd op de hellingen van de berg Ambelos op traditionele terrassen die pezoules worden genoemd. Een bezoek aan een wijnmakerij en een rondleiding door een wijngaard is zeker een aanrader. Tijdens een wijnproeverij maak je kennis met de unieke aroma’s en leer je waarom ze succesvol zijn in veeleisende markten als Frankrijk en Duitsland en waarom ze al verschillende internationale prijzen en onderscheidingen hebben gewonnen. Aan de rand van Vathi is er ook een museum voor Samos-wijn met traditionele wijnbereidingsapparatuur, foto’s en heel veel informatie.

Maak een boottocht naar Samiopoula

Samiopoula

Natuurlijk vind je kleine plekjes vol perfectie op Samos, maar als je een volledig onbewoond en puur landschap wilt ervaren, ga dan naar Samiopoula, het kleine satellieteiland net voor de zuidkust. Boottochten vertrekken vanuit Pythagorio en brengen je naar een groen, laaggelegen eiland met blauwgroen water en een centraal strand genaamd Psalida, waar je kunt zonnebaden op fijn wit zand. Sommige boottochten hebben snorkelspullen aan boord, maar neem deze zelf mee als je die hebt. Het water is gewoon geweldig ..

Wandel naar de prachtige stranden Mikro en Megalo Seitani

Megalo Seitani

Samos is groen en heuvelachtig, wat voor actieve natuurliefhebbers maar één ding betekent: wandelen. En als er één pad is dat gezien moet worden, dan is het van het dorp Potami naar de twee unieke klifstranden van Mikro en Megalo Seitani. Het pad is niet moeilijk, maar het landschap is werkelijk adembenemend. Je wandelt ongeveer anderhalf uur door een bos van platanen en varens voordat je voor het eerst de stranden ziet. Het met bomen omzoomde landschap tuimelt naar de zee. Eerst een kleine baai van zand en kiezels en iets verder op de lange strook zand, de grote broer, zeg maar. Kies degene die je aanspreekt of bezoek ze allebei. Er zijn hier echter geen voorzieningen. Dus pak voldoende water in en alles wat je nodig hebt voor een strandpicknick. Een tweede wandeling vanaf Potami is korter en voert je over bruggen en beekjes naar de Potami waterval met natuurlijke meren waar je een verfrissende duik kunt nemen midden in de prachtige natuur.

Bezoek dorpen waar de tijd heeft stilgestaan – Ambelos en Manolaten

Ambelos waterval

Samos heeft meer dan 30 bewoonde dorpen waar je de authentieke hartslag van het eiland kunt horen. We kunnen er twee aanbevelen: Ambelos en Manolates, op ongeveer 35 minuten rijden van Vathi. Aan de voet van de berg Ambelos hebben ze elk ongeveer 100 inwoners en bieden ze een prachtig uitzicht op de Egeïsche Zee. Ambelos is omgeven door wijngaarden (de naam komt van wijn in het Grieks) en veel groen. Vanaf hier leidt een 1,5 km lang pad door een kastanjebos naar een waterval. En Manolates heeft een oud geplaveid plein dat wordt omringd door kleine taverna’s en huizen met kleurrijke raamkozijnen. Je zult genieten van de pottenbakkersateliers en borduurweefgetouwen. De lokale bevolking zal maar al te graag hun vakmanschap demonstreren.

Kustleven op zijn best – Posidonio en Marathokambos

Posidonio

En als je klaar bent met de bergen, ga dan naar de zuidkust om te genieten van de eenvoud van het dorpsleven aan zee. Zowel Marathokambos (in het westen) als Posidonio (in het oosten) hebben pittoreske haventjes met traditionele vissersboten en fantastische stranden in de buurt. Psili Ammos (fijn zand) bij Marathokambos en Klima bij Posidonio zijn onze aanraders. En als je daarna honger hebt. Wat dacht je van een taverne en wat zeevruchten en samos-wijn?

Ontdek het exotische strand Livadakia

Livadakia

Hoe kunnen de stranden van Samos niet mooi zijn met al het groen en de prachtige kustlijn? Dus laten we naar Livadakia gaan, een klein juweeltje. Volg de kust ten noorden van Vathi ongeveer 12 km en je zult … een exotisch klein strand bereiken, dat tussen twee in zee reikende kliffen ligt met licht zand en blauwgroen water en dat alle faciliteiten heeft om hier de dag door te brengen. Er zijn zelfs kleine dingen op het strand die je aan de Malediven doen denken. Het water is hier lang ondiep, dus ideaal voor gezinnen met kleine kinderen. Als je wilt snorkelen, kun je wat verder weg zwemmen.

Neem een ​​stukje Samos mee naar huis

samos olijfolie

Bergen, valleien, beekjes en ontelbare fruitbomen … alles wat nodig is om een ​​scala aan heerlijke lokale producten te maken. Over wijn hebben we het al gehad. Laten we het nu hebben over olijfolie. Het rotsachtige terrein en de hellingen vormen samen een rijke en aromatische gouden olijfolie met een kenmerkende lage zuurgraad. En neem zeker een pot honing mee naar huis. Het ruikt naar tijm, rozemarijn, lavendel en een hele reeks fruit- en walnotenbloesems (perzik, citroen, kers, amandel, enz.) waar de bijen zich mee voeden. Je vindt er ook uitstekende schapen- en geitenkaas en je mag de kans niet missen om het lokale vuurwater, souma genaamd, te proberen, dat wordt gemaakt van overgebleven druiven nadat het is geplet.

Lees ook: De leukste bezienswaardigheden op Santorini

Wees actief!

Mykali Beach

Onze laatste tip is voor watersporters. Je hoeft geen windsurfer te zijn (hoewel je ook niet teleurgesteld zult zijn) om te genieten van Mykali Beach, ongeveer 8 mijl ten zuiden van Vathi. Hij staat ook bekend om het goede kitesurfen. En maak je geen zorgen als je meer van rustige activiteiten houdt. Stand-up paddleboards zijn hier ook te huur. Als alternatief zijn er duikplekken direct aan de zuidkust, of je nu de voorkeur geeft aan een wetsuit met volledige uitrusting of een snorkel met een masker.