10 redenen voor een vakantie naar Tenerife

10 redenen voor een vakantie naar Tenerife

Wat dacht je van een vakantie naar het zonovergoten Tenerife? Een mild klimaat 365 dagen per jaar, unieke natuur, avontuur en ontspanning maken van de grootste van de Canarische Eilanden de perfecte vakantiebestemming. Door zijn unieke diversiteit biedt Tenerife talloze mogelijkheden voor een afwisselende korte of langere vakantie. Of het nu in de natuur is of op het strand, in historische steden of kleine vissersdorpjes aan zee, sportief of gewoon om te ontspannen – iedereen komt hier aan zijn trekken. We geven hier 10 redenen voor een vakantie naar Tenerife.

Lees ook: Cyprus: de perfecte mediterrane bestemming

365 dagen hoogseizoen

Een gemiddelde temperatuur van 23 graden en ongeveer 3.000 zonuren per jaar maken het eiland het hele jaar door een aantrekkelijke reisbestemming. Het Canarische eiland is vanuit Nederland te bereiken binnen ongeveer 4,5 uur vliegen en biedt zonaanbidders 365 dagen per jaar ideale omstandigheden voor strand- of actieve vakanties.

Uniek landschap

Met meer dan 43 beschermde gebieden met verschillende flora en fauna, is ongeveer de helft van het Canarische eiland beschermd. Tenerife maakt vooral indruk met zijn veelzijdige landschap: naast kilometerslange witte en lava-zwarte zandstranden, vanwege de vulkanische oorsprong van het eiland, herbergt Tenerife talloze bergen, laurierbossen, kliffen of vulkanische buizen. Het Teide National Park dat op de werelderfgoedlijst van UNESCO staat en het hoogste punt van Spanje heeft, de 3.718 meter hoge Teide, en zijn onvergelijkbare maanlandschap is populair bij bezoekers.

Teide Tenirife

Wandelparadijs

Tenerife heeft meer dan 1.500 km officieel erkende wandelpaden die toegankelijk zijn voor bezoekers. Ideaal bewegwijzerd, kun je de paden zelf verkennen. Een hoogtepunt van het eiland is het Tenerife Walking Festival, dat elk jaar in mei plaats vindt, maar dit jaar vanwege corona is afgelast. Wandelgroepen en wandelaars uit heel Europa beleven de hele wereld op één eiland op zo’n 20 verschillende routes langs de kust van Tenerife, over vulkanische landschappen of door de groene bergen.

Ontspanning en avontuur

70 kilometer aan stranden, waarvan de meeste de Blauwe Vlag hebben gekregen vanwege hun waterkwaliteit en -faciliteiten, verschillende themaparken, boottochten en andere vrijetijdsactiviteiten, maken Tenerife tot de ideale reisbestemming voor het hele gezin. Of je nu samen ontspant op het strand, spettert in de natuurlijke baden van vulkanische oorsprong of glijdt en klimt in de themaparken – jong en oud zullen hier ontspanning en avontuur vinden. Een van de beroemdste attracties is Siam Park, dat meerdere keren is uitgeroepen tot het beste waterpark ter wereld, met spectaculaire glijbanen en ’s werelds grootste golfslagbad. In de beste dierentuin van Europa, het Loro Parque, komen kinderen en volwassenen dieren in het wild tegen, leren ze meer over natuurbeschermingsprogramma’s en verwonderen ze zich over de grootste papegaaiencollectie ter wereld.

loro parque Tenerife

Actief toerisme

Of het nu op het land, in het water of in de lucht is – Tenerife is een mekka voor actief toerisme. Dankzij het milde klimaat en de modernste infrastructuur biedt Tenerife ideale omstandigheden voor de voorbereiding van topsporters. Recreatieve atleten en liefhebbers van het buitenleven kunnen wandelen, klimmen, mountainbiken, surfen, kajakken en zelfs golfen.

Unieke accommodaties

Met eenvoudige appartementen, comfortabele familie- en boetiekhotels en luxe 5-sterrenresorts biedt het Canarische eiland accommodaties voor elk budget en elke smaak. Of het nu modern, klassiek, landelijk, aan zee of in de stad is – Tenerife biedt een uitgebreid portfolio van accomodaties.

Onweerstaanbare lekkernijen

De gastronomie van het eiland combineert de Atlantische en mediterrane keuken. Traditionele gerechten worden gemaakt van lokale producten – overal bekend zijn de papas arrugadas, gerimpelde aardappelen met een zoutkorst, maar ook groene en rode mojo sauzen, gofio, kaas, vis en honing. Traditioneel ontmoet modern: de afgelopen jaren is de gastronomie van Tenerife geëvolueerd en heeft het een creatieve keuken gecreëerd waarin traditionele recepten nieuw leven zijn ingeblazen en nieuwe processen worden gebruikt. De lokale wijnen van vulkanische oorsprong en met een speciaal aroma vullen het gastronomische aanbod van het eiland aan en kunnen worden genoten door een typische bodega te bezoeken

gerimpelde aardappelen Tenerife

Duurzaam en authentiek

Tenerife investeert al vele jaren in duurzaam toerisme en respect voor het milieu, wat tot uiting komt in verschillende projecten en milieubeschermende maatregelen. Bewijs hiervan is het werk van het Technological Institute for Renewable Energy (ITER), dat verantwoordelijk is voor windmolenparken, fotovoltaïsche systemen en bioklimatologische huizen. Vakantiegangers hebben hier de mogelijkheid om in klimaatneutrale woningen te verblijven en hun bijdrage te leveren aan het milieu. Naast gecertificeerde accommodatie biedt Tenerife een breed scala aan toerisme, met speciale aandacht voor milieubescherming: buitenactiviteiten of bezoeken aan boerderijen die gespecialiseerd zijn in de ecologische productie van typische producten.

Tradities en gewoontes

Traditie is erg belangrijk op het Canarische eiland: er zijn bijna elke dag tal van gebruiken en festivals – veel van religieuze oorsprong. De Canarische cultuur komt het duidelijkst tot uiting in de Romerías. Van maart tot september heeft elke traditionele stad op Tenerife zijn eigen Romería met kleurrijke landkostuums, volksmuziek en typisch Canarische gerechten ter ere van de heilige die goede oogsten heeft gebracht. Naast traditionele festiviteiten is het Santa Cruz Carnaval populair bij zowel de lokale bevolking als bezoekers en verandert het straatbeeld elk jaar in een kleurrijke zee van kleuren.

Lees ook: 4 oases van rust op Madeira

Sterren kijken

Tenerife – officieel gecertificeerd als Starlight-bestemming – biedt ideale omstandigheden om ’s avonds naar de glinsterende, eindeloze sterrenhemel te kijken. De helderheid van de lucht, de luchtkwaliteit en een gunstige geografische ligging maken Tenerife tot een van de meest geschikte plaatsen voor astronomische waarneming wereldwijd. Vooral het Nationaal Park El Teide met een verscheidenheid aan verhoogde uitkijkpunten voor een perfect zicht is bijzonder geschikt. Hier is ook het Teide Observatorium, waar niet alleen wetenschappers, maar ook bezoekers ’s nachts een fantastisch uitzicht hebben op de hemel boven Tenerife, inclusief “Gregor”, de grootste zonnetelescoop in Europa met een diameter van 1,5 meter.