Herfstachtig Tenerife: ontdek unieke wijnen

Herfstachtig Tenerife: ontdek unieke wijnen

Tenerife draait nu ook om wijnen. De gouden herfst nodigt bezoekers van het Canarische eiland uit voor wijngaardwandelingen, wijnproeverijen en festivals – de ideale gelegenheid om de speciale selectie te proeven. Het milde klimaat van het eiland en de mineraalrijke lavavloeren geven de veelal met de hand geplukte druiven een heel bijzonder aroma. Aangezien er maar een paar kleine landbouwgronden zijn, zijn de wijnen relatief onbekend en daarom een ​​echte insidertip! Als je de heerlijke wijnen op het zonnige eiland wilt proeven, wachten er naast wijnfestivals ook speciale wijnmusea en wijnhuizen op jou.

Lees ook: 10 dingen die je niet mag missen op Lanzarote

Santa Cruz de Tenerife

Wijnbouw op Tenerife dateert uit de 15e eeuw en werd tot de 18e eeuw beschouwd als een stuwende economische kracht. Twee belangrijke redenen leidden uiteindelijk tot de achteruitgang: het opkomende Madeira met zijn portwijn en de bijna volledige vernietiging van de handelshaven Garachico op Tenerife door een vulkaanuitbarsting. Het was pas aan het einde van de 20e eeuw dat de Tinerfeños weer wijn begonnen te verbouwen en vandaag een gebied van meer dan 8000 hectare telen. De groeiende regio’s op Tenerife zijn onderverdeeld in vijf gebieden: Abona, Valle de La Orotava, Valle de Güimar, Tacoronte-Acentejo en Ycoden Daute Isora.

Wijnmuseum, restaurant en proeverijen in Casa del Vino

“La Casa del Vino La Baranda” is een oud Canarisch landgoed uit de 17e eeuw. Het is eigendom van het eilandbestuur, dat zich tot doel heeft gesteld de bijzondere kwaliteit van de lokale wijnen te benadrukken. In het huis bevindt zich het wijnmuseum “Museo Insular de la Vid y el Vino de Tenerife”. In de proefruimte heb je de mogelijkheid om wijnen uit de vijf belangrijkste teeltgebieden van het eiland te testen en te kopen in de “Vinoteca”, de wijnwinkel. Er is ook een divers cultureel aanbod met concerten, lezingen, wijnproeverijen en tentoonstellingen. In de twee restaurants en in de bar is er gelegenheid om te genieten van de “nieuwe creatieve Canarische keuken” die oude traditionele recepten doet herleven.

Lees ook: 8 Redenen om deze winter naar de Canarische Eilanden te ontsnappen

“Guachinches” – een geheime tip voor vrienden van jonge wijn

Het is een traditie op Tenerife dat de kleine wijnmakerijen die hun eigen wijn produceren dit samen met een paar gerechten aanbieden aan de lokale bevolking als specialiteit van het huis. Bij de wijnmakerij zelf of in nabijgelegen restaurants is het de zogenaamde “Guachinches”, kun je de beroemde “Papas Arrugadas” (gerimpelde aardappelen) proeven met mojo-sauzen, die volgens de bewoners een van de zeven gastronomische wonderen van Spanje zijn. De gerechten “Carne fiesta” of “Cherne guisado” completeren het eenvoudige maar eerlijke aanbod met typische eilandproducten. Om deze schat te vinden, moeten geïnteresseerden een “V” zoeken bij de huisingangen. Dit staat voor Vino (wijn) en verwijst naar de Guachinches.