De plekken die je niet wilt missen op de Canarische Eilanden

De plekken die je niet wilt missen op de Canarische Eilanden

De Canarische Eilanden bieden lange zonnige dagen met heldere, wolkenloze luchten en weinig neerslag. In de zomer valt er praktisch geen regen en in de winter regent het gemiddeld maar drie dagen per maand. Alleen al het weer maakt de archipel tot een fantastische vakantiebelevenis, maar ook bezienswaardigheden zijn er genoeg. Hieronder vind je een lijst met plekken die je niet mag missen op de Canarische Eilanden.

Lees ook: 10 dingen die je niet mag missen op Sardinië

Tenerife – het eiland van ervaringen

Corona Forestal Natural Park Tenerife

Een van de grootste toeristische resorts in het zuiden van Tenerife zijn levendige stranden met fijn zand en kalm water. Het kilometerslange Tejita-strand, naast het Montaña Roja Special Nature Reserve, is perfect voor een verfrissende duik.

Tenerife heeft ongelooflijke natuurgebieden – een goede optie voor een rustige excursie is het Teno Rural Park, met mooie uitzichten en een rijke cultuur, terwijl het Teide National Park de meest bezochte plaats in zijn soort in Europa is. Het park herbergt de gelijknamige vulkaan, de hoogste top van Spanje en staat op de Werelderfgoedlijst. Rondom dit vulkanische landschap liggen het Corona Forestal Natural Park en Anaga, met loofbossen die in het grootste deel van de wereld zijn uitgestorven. Vergeet ook niet de natuurlijke zwembaden van Tenerife te bezoeken.

Gran Canaria – van stadshart tot nationaal park

Las Canteras gran canaria

Gran Canaria staat bekend als het “miniatuurcontinent” vanwege de diversiteit aan geografie. De stranden zijn een van de grootste attracties en Las Canteras wordt beschouwd als een van de beste stadsstranden van heel Europa. Maspalomasär is een andere bekende bestemming met een prachtig strand met enkele kilometers goudkleurig zand en een enorm duinenveld met brak water waar verschillende vogelsoorten leven.

Als je de stad wilt voelen kloppen, is de hoofdstad van het eiland, Las Palmas de Gran Canaria, een fantastische plek met een gevarieerd cultureel, gastronomisch en commercieel aanbod. Als je echter het centrum van Gran Canaria bezoekt, kun je ontsnappen aan de levendige stad en het toeristische centrum aan de kust. Hier liggen rustige dorpjes waar het leven van alledag wat langzamer gaat. Mis Tejeda niet, een van de mooiste dorpen van Spanje.

Lanzarote – het eiland dat opvalt

James del agua Lanzarote

Lanzarote was de eerste bestemming ter wereld die het Biosphere Responsible Tourism-certificaat ontving. De naam herinnert eraan dat de ontwikkeling van het eiland op een duurzame manier is uitgevoerd, in harmonie met de omgeving. Dit is gedeeltelijk te danken aan het werk van César Manrique, een kunstenaar en architect die aan het landschap werkte op een manier die zowel het land respecteerde als liefde voor de lokale bevolking uitstraalde.

Het landschap van La Geria is een van de grootste verrassingen op Lanzarote. Het is een groot gebied bedekt met vulkanisch gesteente dat werd verdreven tijdens de uitbarsting van Timanfaya. De boeren van Lanzarote gebruiken de vruchtbare grond om wijnstokken te verbouwen. De wijnen hiervan zijn internationaal erkend met de status van oorsprongsbenaming. Daarnaast heeft Lanzarote ontspannende stranden, zoals Papagayo – met kalm water dat ideaal is om te snorkelen.

Fuerteventura – een ansichtkaart voor zonaanbidders

Sicasumbre Fuerteventura

Een paradijs van kilometerslange stranden met wit of goudkleurig zand en turquoise wateren. Fuerteventura is een idyllische bestemming voor zonaanbidders, die kunnen genieten van de zeebries in kalm en helder water.

Kijken naar de nachtelijke hemel op Fuerteventura is een ervaring. Op het eiland vind je een van de drie Starlight-reservaten op de Canarische Eilanden. Sicasumbre is het beste astronomische uitkijkpunt op het eiland. Hier hebben amateurs en experts informatie- en observatie-instrumenten geïnstalleerd die vrij kunnen worden gebruikt om te genieten van alle sterren, sterrenbeelden, planeten en kometen die de nachtelijke hemel te bieden heeft.

La Palma – het prachtige eiland

Caldera de Taburiente la palma

La Palma trok de aandacht van de wereld met de uitbarsting van de Cumbre Vieja-vulkaan, die eindigde op 25 december 2021. Afgezien van dit belangrijke evenement, staat het prachtige eiland, of Isla Bonita zoals het wordt genoemd, bekend om zijn natuur en uitgestrekte weelderige oude bossen. Een van de belangrijkste attracties van het eiland is om het brede netwerk van paden te verkennen waarmee wandelaars de natuur en het landschap te voet kunnen ontdekken. Daarnaast is er op dit eiland een van de belangrijkste laurierbossen ter wereld, Los Tiles.

Het nationale park Caldera de Taburiente is een van de meest spectaculaire natuurgebieden van de Canarische Eilanden. Om een ​​idee te krijgen van de grootsheid is het belangrijk om de toppen van het park te bezoeken, waar het wereldberoemde Observatorium Roque de los Muchachos is gevestigd.

La Gomera – natuurlijke magie

San Sebastián de la gomera

Weelderig. Stil. Wild. Dit zijn drie goede bijvoeglijke naamwoorden om het kleine eiland La Gomera te beschrijven. Het hele eiland is sinds 2012 een biosfeerreservaat en benadrukt de lokale inspanningen voor duurzame ontwikkeling. Bezienswaardigheden zijn onder meer Nationaal Park Garajonay, gelegen in het midden van het eiland en sinds 1986 een UNESCO-werelderfgoed. Een paradijs met een mix van weelderige laurierbossen uit het Tertiair, palmbossen en andere plantencombinaties.

La Gomera heeft een landschap dat bestaat uit uitgestrekte valleien, muren en ravijnen die zich uitstrekken tot aan de kust. Een aanbevolen plaats om te bezoeken is Los Órganos, in Vallehermoso – de spectaculaire omgeving is het resultaat van watererosie, wind en de vulkaanuitbarsting die minstens twee miljoen jaar oud is.

El Hierro – een duurzaam eiland

Charco Azul el hierro

Het eiland, dat misschien wel het meest bekend is onder duikers, begint ook bekend te worden om zijn duurzaamheidswerk door zelfvoorzienend te worden in energie uit schone en hernieuwbare brandstoffen. El Hierro heeft talloze stranden waar je van de zon kunt genieten en de natuurlijke zwembaden kunt waarderen. Een van de meest bekende is Charco Azul, die Azul wordt genoemd vanwege zijn transparante turquoise water.

Een aanbevolen activiteit op dit eiland is wandelen in de Canarische dennen- en laurierbossen, een van de bekendere routes is de drie kilometer lange, Camino de Jinama. Maak een stop voor het uitzicht op de El Golfo-vallei, een zonovergoten plek met dramatische kliffen. Het verbazingwekkende panorama ontstond na een mega-aardverschuiving die duizenden jaren geleden plaatsvond. En als je eenmaal op El Hierro bent, vergeet dan niet een bezoek te brengen aan het zeereservaat La Restinga, aan de zuidkant van het eiland. Een gewaardeerde plek onder freediving-fans van over de hele wereld.

La Graciosa – dicht bij afgelegen rust

la cocina la graciosa

La Graciosa is een klein en afgelegen eiland, zonder asfalt en zonder vervuiling. Nauwelijks bewoond en met fantastische landschappen – ongerepte natuur op zijn best. Het is het kleinste van de Canarische Eilanden en maakt deel uit van de Chinijo-archipel, waarvan de wateren het grootste zeereservaat van Europa vormen. Het eiland ligt op slechts een half uur van Lanzarote en is een droom voor reizigers die op zoek zijn naar afzondering en ontspanning.

Lees ook: 5 ongerepte Turkse eilanden

Een van de beste manieren om het eiland te verkennen is per fiets, door het vlakke landschap ontdek je mooie plekjes zonder dat je bijzonder hard hoeft te trappen. De paden zijn bewegwijzerd en je moet eraan denken de aangegeven paden niet te verlaten – om schade aan de natuurlijke omgeving te voorkomen. Mis El Salado, La Francesa en La Cocina niet, die een trio van prachtige witte zandstranden vormen met kristalhelder turquoise water. Tijdens vloed wordt La Francesa een soort lagune, ideaal om te snorkelen en de verschillende lokale vissen te bewonderen.