Tips voor duurzame vakanties

Tips voor duurzame vakanties

Milieuvriendelijk reizen – kan dat überhaupt? Als je je op vakantie milieuvriendelijk wilt gedragen, ga je bewust met het onderwerp om en zet je daarmee de eerste stap. Omdat: Reizen als een “duurzame toerist” de CO2-voetafdruk van elk individu kan minimaliseren. Simpele tips geven suggesties voor een blijvende, mooie zomertijd.

Milieubescherming begint bij de vakantieplanning. Of het nu gaat om ontspanning, cultuur of een actieve vakantie: wat belangrijk is, is de afstand in verhouding tot de duur van de reis. Reizen met het openbaar vervoer of in de eigen volgeladen auto is veel klimaatvriendelijker dan reizen per vliegtuig of schip.

Lees ook: Tips voor een duurzame vakantie op Aruba

Minimaal inpakken

Kortom, hoe meer gewicht er vervoerd moet worden, hoe groter de milieubelasting. Het is daarom het beste om alleen mee te nemen wat echt nodig is.

Leef klimaatvriendelijk ter plaatse

Denk ook aan het klimaat ter plaatse in de vakantiebestemming en houd je eigen energieverbruik laag. Lange, warme douches, het licht onnodig aan laten staan ​​en airconditioningsystemen die continu in bedrijf zijn, zijn echte “energievreters”. Als je je vakantieappartement of hotelkamer wilt afkoelen, moet je deze ’s ochtends goed verluchten en overdag de ramen en zonwering sluiten. Water is een natuurlijke airconditioner: met waterbakken opgesteld of doeken vochtig opgehangen, daalt de kamertemperatuur op natuurlijke wijze.

Kleed je duurzaam

Het dragen van milieuvriendelijke kleding betekent het vermijden van chemicaliën en synthetische materialen. De “supervezels van de natuur” zijn aangenaam op de huid en volledig biologisch afbreekbaar: wol, zijde, angora of kasjmier. Vooral in de koele avond- en ochtenduren geeft warm ondergoed een behaaglijk gevoel.

Eet milieuvriendelijk

Je voeding heeft een directe invloed op het klimaat, ook op vakantie. Duurzaam eten betekent maaltijden eten die gemaakt zijn van voornamelijk plantaardig voedsel – ecologisch, regionaal, seizoensgebonden en eerlijk geproduceerd.

Lees ook: Tips voor een duurzame vakantie naar de Galapagos Eilanden

Het is onvermijdelijk dat we op vakantie sporen achterlaten in de omgeving. Maar we kunnen ons zo gedragen dat we natuurlijke hulpbronnen behouden. Zodat de omgeving ook voor toekomstige generaties nog leefbaar is, inclusief een voldoende grote, ongerepte natuur.