Tips voor een duurzame vakantie op Aruba

Tips voor een duurzame vakantie op Aruba

Een bestemming die zich al lang inzet voor duurzaamheid is het Caribische eiland Aruba. Om de afwisselende natuur met poederachtige Caribische zandstranden in het zuiden, groene landschappen in het Arikok National Park en rotskust in het noorden van het eiland te behouden, zijn de afgelopen jaren tal van maatregelen genomen. Zo is plastic voor eenmalig gebruik sinds begin 2019 verboden op het eiland, evenals zonnebrandcrèmes met oxybenzone. Aruba haalt ook 40% van zijn energiebehoefte uit windenergie.

Ook zijn er tal van initiatieven waaraan vakantiegangers zelf kunnen deelnemen om hun vakantieparadijs nog mooier te maken. Hier wat tips voor een duurzame vakantie op Aruba. 

Lees ook: 8 x lekker barbecuen in de Caraïben

Afval? Nee, dank je!

De stranden van Aruba zijn een oase voor zonaanbidders, duikers en avonturiers. In het zuiden leunen de Divi Divi-bomen tegen de wind en aan de noordkust slaan de golven tegen de rotsen. Natuurlijke paradijzen waar mensen over honderden jaren nog steeds van zullen genieten. Afval dient daarom in de daarvoor bestemde afvalbak te worden gedeponeerd en niet onzorgvuldig in de natuur te worden verspreid. Maar aangezien er altijd reizigers en locals zijn die dit negeren, roept het Bucuti & Tara Beach Resort, dat onlangs de UN Climate Change Award ontving, op tot een gezamenlijke strandschoonmaak eenmaal per maand. Veel gasten, medewerkers van het resort en natuurlijk eilandbewoners zijn er elke keer weer en maken van het opruimen een onvergetelijke vakantiebelevenis.

Schelpen, koralen en zand horen thuis op het strand

Iedereen vindt het heerlijk om een ​​souvenir van zijn vakantie mee naar huis te nemen. Om de natuurlijke hulpbronnen te beschermen, is het echter verboden om schelpen, koralen, stenen of zand mee naar huis te nemen op Aruba. Het motto dat hier van toepassing is. “Neem alleen herinneringen mee en laat alleen voetafdrukken achter.”

Aruba is rijk aan flora en fauna, zowel op het land als in het water, en dat willen het mooie eiland behouden. De kleurrijke koraalriffen, bijvoorbeeld bij Mangel Halto of Boca Catalina, zijn een waar paradijs om te duiken en snorkelen.

Reizigers kunnen legale en even mooie souvenirs vinden in vele kleine winkeltjes, vooral in San Nicholas, de kunststad van het eiland.

Goed om te weten: Wie betrapt wordt met koralen, schelpen of zand in zijn koffer, kan een fikse boete verwachten.

Zonnebrandcrème: de juiste keuze

Met gemiddeld 28 graden en pure zonneschijn is voldoende bescherming tegen de zon op Aruba een must. Veel zonnefilters bevatten echter nog steeds oxybenzone. Het is bewezen dat zonnebrandcrèmes met oxybenzone blijvende schade aanrichten aan met name koraalriffen. Reizigers moeten daarom voor het milieu voor hun reis controleren of hun zonnebrandcrème oxybenzone bevat. Alle op Aruba beschikbare zonnebrandmiddelen zijn natuurlijk milieuvriendelijk,

Onze tip: Zonnecrèmes van aloë vera, de exporthit van Aruba, beschermen en verzorgen niet alleen de huid, maar zijn ook een geliefd souvenir.

Het hangt allemaal af van de fles

Al in 2017 werden wegwerpzakjes op het eiland verboden, gevolgd door een verbod op het gebruik van plastic, waaronder wegwerprietjes, in 2019. Hoewel water in supermarkten op Aruba in plastic flessen wordt verkocht, is dit niet nodig. Het kraanwater op het eiland voldoet aan de hoogste kwaliteitsnormen van de Wereldgezondheidsorganisatie en is daarom niet alleen drinkbaar als drinkwater, maar ook aan te raden en ontzettend lekker.

Talloze resorts bieden hun gasten een herbruikbare drinkfles voor hun verblijf – en het allerbelangrijkste drinkwater is altijd bij hen. Want bij temperaturen zoals op Aruba is veel drinken enorm belangrijk.

Lees ook: Vijf redenen voor een vakantie naar St. Kitts

Als je tijdens een verblijf op Aruba rondkijkt, vind je tal van andere projecten en initiatieven voor een betere toekomst, waaronder bijvoorbeeld de huurfietsen Green Bike Aruba, Goshen Farm to Table, waar je aanwezig kunt zijn vanaf de oogst tot de voorbereiding van lokale gerechten, of initiatieven voor de bescherming van straatdieren.

Deze projecten dragen niet alleen bij aan klimaatbescherming, maar beloven ook onvergetelijke vakantie-ervaringen.