7 heerlijke Kroatische delicatessen

7 heerlijke Kroatische delicatessen

Van heerlijke truffels in Istrië tot warme štrukli in Zagreb en van bijzondere wijnen in Kvarner tot wereldberoemde kersenlikeur in Dalmatië: elke regio in Kroatië heeft haar eigen culinaire specialiteiten. De Kroatische gastronomie, in de loop der tijd beïnvloed door de Italiaanse, Oostenrijkse en zelfs Turkse keuken, biedt voor ieders smaak wat wils! Leer de verscheidenheid van de Kroatische keuken kennen en ontdek welke gerechten je écht niet mag overslaan tijdens je verblijf in dit land. We zetten de hoogtepunten van een aantal regio’s voor je op een rijtje.

Lees ook: 8 redenen voor een vakantie naar Sardinië

Op jacht naar truffels in Istrië

Culinaire toeristen weten al een ruime tijd de weg naar Istrië te vinden. Het populaire schiereiland staat bekend om de goede wijnen en olijfolie, maar vooral vanwege de truffels. De meest gewaardeerde truffel is hier de witte truffel Tuber magnatum pico, waarvan de prijs wel meer dan drieduizend euro per kilo kan bedragen. Ben je in Istrië, neem dan zeker wat tartufata mee naar huis. Deze aromatische combinatie van champignon, truffel, olijfolie, zout en knoflook is voor veel mensen de favoriete smaakmaker voor eenvoudige pasta, saus, risotto of bruschetta.

De beste garnalen vissen in Kvarner

De regio Kvarner, met onder andere de grootste Kroatische eilanden Cres en Krk. Heeft buiten prachtige natuur zoals het bergmassief Gorski Kotar ook twee gastronomische specialiteiten; de grote garnalen en het malse lamsvlees. De vers gevangen Kvarner scampizijn de grootste en lekkerste in het Adriatische gebied. Het eiland Cres staat dan weer bekend om het zachte, sappige lamsvlees, voor velen de grootste troef van de Kroatische gastronomie.

Aperitieven met kaas en kersenlikeur in Zadar

Het is onmogelijk om het te hebben over eten en drinken in Zadar zonder de wereldberoemde kersenlikeur Maraschino (gemaakt van de beschermde Marasca) te noemen. Proef ook zeker paški sir, de kaas van het eiland Pag. Deze bijzondere kaas werd meerdere keren verkozen tot beste kaas ter wereld in de categorie harde schapenkaas. De schapenmelk smaakt van nature zout door de invloed van zee en wind, wat de kaas een unieke smaak geeft.De beste kazen van het eiland Pag komen uit de kaasmakerijen in het plaatsje Kolan.

Suddervlees bereiden in Split

In Split worden consequent de principes van het Dalmatisch minimalisme aangehouden, wat betekent dat gerechten op de kortste en eenvoudigste manier bereid worden. Er wordt echter een uitzondering gemaakt voor pašticada; een stoofschotel van rundvlees. Hierbij is een meerdaagse bereiding vereist. In de eerste fase ligt het vlees te marineren. Daarna wordt het in stukken aangebakken om vervolgens te sudderen in een saus, overgoten met wijn en prošek (een soort port). Als laatste wordt de pašticada geserveerd met vers gekookte gnocchi.

Unieke oesters proeven in Dubrovnik

De culinaire diversiteit in Dubrovnik is al eeuwen aan de gang en zorgt voor unieke visgerechten, waaronder de oesters uit Ston. De stroming bij Ston voert grote hoeveelheden mineralen aan, waardoor de oesters een zeer elegante en unieke smaak hebben. Dankzij de kookkunsten van een nieuwe generatie koks, kan je nu behalve rauwe oesters in Kroatië ook gepaneerde oesters, oesters klaargemaakt op de gril, oesters in soepen en risotto met oesters uitproberen.

De authentieke keuken ontdekken in Zagreb

In de regio rondom de sfeervolle Kroatische hoofdstad Zagreb is de authentieke keuken bewaard gebleven. Zo verschijnen de Grenadir marš en de Kajzeršmarn van tijd tot tijd op de menu’s van restaurants in Zagreb. Maar probeer vooral eens het uit Zagorje afkomstige štrukli, een warm deeggerecht met kaas-roomvulling, waarvan de bereidingswijze is opgenomen in het Register van immaterieel cultureel erfgoed van de Republiek Kroatië. Sinds 2009 is er een festival in de regio Zagorje ter ere van dit gerecht, de Štruklijada.

Lees ook: Tips voor een vakantie naar Rhodos

Wijnen en worst proeven in het gastvrije Slavonië

Kenmerkend voor deze bij toeristen nog te ontdekken regio is de enorme gastvrijheid, de rijke cultuur en de heerlijke lokale wijnen. Een echte aanrader is een bezoek aan de wijnkelders van Vina Belje. Zo ontdek je bijzondere lokale wijnen en bijpassende lekkernijen.Deze unieke regio is de aangewezen plek om specialiteiten zoals čobanac(een heerlijke bonenschotel met lamsvlees), riblji paprikaš(pittige visstoof) en šunka(dé lokale ham) te proeven. Vergeet ook zeker niet kulente proberen: een unieke, pittige gedroogde worst die als eerste Kroatische product is opgenomen in het culinair werelderfgoed.