Culinaire reis naar truffelstreek Istrië

Culinaire reis naar truffelstreek Istrië

Bekende truffellanden zijn Frankrijk en Italië, maar ze komen op veel meer plekken voor. In Istrië bijvoorbeeld. Dat hier ook de witte truffel wordt gevonden, is zelfs bij veel truffelkenners onbekend.

Lees ook: Ontdek de smaak van de Canarische Eilanden

De witte truffel is de duurste truffel

Wat truffelkenners wel weten is dat de truffel aan de top van de lijst met gastronomische delicatesses hoort. De witte truffel is de duurste truffel en kan wel € 1500 per kilo opleveren. En ze weten ook dat de witte truffel daarin de allerhoogste plek inneemt. Hoe jammer dat ze niet weten dat die truffel ook in Istrië, een noordelijk gelegen regio van Kroatië, wordt gevonden. Het is begrijpelijk; tot ver in de jaren negentig werden nagenoeg alle in Istrië gevonden witte truffels direct doorgevoerd naar Italië waar ze vervolgens als Alba truffel werden geserveerd of geëxporteerd.

Zwarte truffel, zomertruffel of wintertruffel

Maar nu weten ze wel beter in Istrië, het land waar niet alleen de witte truffel, maar ook de zwarte truffel, de zomertruffel en de wintertruffel wordt gevonden. Het land heeft een enorme culinaire opmars gemaakt en het overgrote deel van de truffeloogst komt nu in eigen restaurants terecht. Deze restaurants kunnen zich meten met de top van Europa, een feit dat door vele internationale gourmet gidsen wordt bevestigd.

In Istrië worden veel soorten truffels gevonden. De meest wijd verspreide en dus ‘gewone’ is de Tuber Brumale. Deze zwarte truffel wordt vooral in de winter gevonden en komt veel voor in Zuid-Europa. Hij wordt nogal eens verward met de Tuber Melanosporum. Deze wordt ook vooral in de winter gevonden en is dankzij de verfijnde smaak in Frankrijk de populairste truffel. Dan is er nog de Tuber Aestivum. Deze komt ook vaak voor en kan eigenlijk bijna het hele jaar gevonden worden. De onbetwiste koning der truffels is echter de Tuber Magnatum Pico, ofwel de witte truffel. Deze wordt alleen in Italië en Istrië gevonden en kan zijn gewicht in goud waard zijn.

Lees ook: 7 heerlijke Kroatische delicatessen

Istrië voor fijnproevers

Er zijn veel goede restaurants in Istrië. Veel van deze restaurants zijn zeer vernieuwend en laten zien hoe oneindig de mogelijkheden met truffels zijn; ze worden zelfs tot in het dessert verwerkt. In Istrië wordt het belangrijk gevonden om af te rekenen met het onbereikbare en exclusieve imago van de witte truffel door het gewoon voor redelijke prijzen op de menukaart te zetten. Voor de fijnproever is dan ook geen bestemming zo geschikt als Istrië; de prijzen zijn nog redelijk, men is al helemaal niet zuinig met de truffels in de gerechten en er zijn overal sfeervolle adresjes in het binnenland om te verblijven.