Tips voor vakantie met kinderen in Istrië

Tips voor vakantie met kinderen in Istrië

Zon, zee en water zijn beproefde ingrediënten voor een geslaagde vakantie voor kinderen. Maar daarnaast kunnen kinderen op dit groene Kroatische schiereiland meer beleven en als unieke ervaring mee naar huis nemen. Istrië heet geen enorme pretparken, maar is op zich al een groot avontuur voor kinderen. Het is bekend dat de meeste kinderen liever ‘gewoon’ op de camping blijven of naar het strand willen gaan dan er op uit gaan. Hieraan toegeven betekent dat ze prachtige ervaringen zouden missen. Istrië biedt aan kinderen geen uitstapjes, maar belevenissen. We noemen er een aantal.

Lees ook: 5 x de mooiste stranden van Karpathos

Agrotoerisme

Wissel de camping eens af met een ‘vakantie in een vakantie’ en boek een of twee nachtjes in het binnenland bij de boer. Dit is, ook in het hoogseizoen, niet duur. De kinderen kunnen de gastfamilie helpen bij het verzorgen van de dieren. Het binnenland is vergeleken met de kust in het hoogseizoen een oase van rust. Genoeg tijd voor echte ontspanning dus. Om in Istrië een erkend agro toerisme bedrijf te hebben, moet aan strenge voorwaarden worden voldaan. Zo ook op culinair gebied. De ouders en ook de kinderen kunnen dus genieten van heerlijk eerlijk huisgemaakt eten.

Beestachtig Brijuni

Het grootste eiland van de Brijuni archipel is een paradijs voor dieren en dierenvrienden. In het Nationale Park lopen herten, reeën, hazen en pauwen. Pas echt apart wordt het met een treinrit door het safaripark, waar giraffes, zebra’s en olifanten te aanschouwen zijn. Ooit was Brijuni het domein van Tito waar hij vele beroemde staatshoofden heeft ontvangen. Veel van de staatshoofden brachten als cadeau een dier mee uit hun land, en hun nazaten lopen nog steeds rond. Vanuit de plaats Fažana vaart regelmatig een boot naar Brijuni.

Grot verkennen

Het groene en mediterrane Istrië heeft een ondergronds netwerk waar nog niet veel over bekend is. Het karstgesteente van het Kroatische schiereiland Istrië herbergt namelijk ontelbare druipsteengrotten. Een daarvan is voor bezoekers toegankelijk; de Baredine grot (Jama Baredine) nabij de kuststad Poreč. Ongeveer 250 treden brengen de bezoeker zo’n 66 meter diep onder de grond. In de spaghettizaal hangen de stalactieten als dunne slierten uit het plafond, terwijl verderop de toren van Pisa zichtbaar wordt. In het diepst gelegen deel van de grot staat de Sneeuwman, een machtige witte druipsteenformatie. Ook wordt kennisgemaakt met de olm. Dit dier leeft uitsluitend in grotten en wordt ook wel mensenvis genoemd. Door het ontbreken van pigment heeft het dier een blanke huid. Het dier is blind, zicht in deze diepe duisternis is overbodig, en kan wel honderd jaar worden. Voor kinderen betekent een bezoek aan de grot een avontuur om niet te vergeten. Ze kunnen daarbuiten rijden op oude tractoren of op een ezeltje. Sportief ingestelde kinderen en natuurlijk ook volwassenen kunnen kennismaken met de grondbeginselen van speleologie. Er is een klimwand waar, uiteraard onder begeleiding, klim- en abseiltechnieken eigen gemaakt kunnen worden.

Lees ook: 7 plekken in IJsland om het noorderlicht te zien

Avontuur in de boomtoppen

De naam Umag Adrenaline Park klinkt als een onvervalst pretpark met achtbanen, maar Istrië zou Istrië niet zijn als het niet dicht bij de natuur zou blijven. Het park bestaat uit paden hoog in een bos, verbonden met platforms en kabels waarmee men van top tot top kan roetsjen. Het is er op drie verschillende niveaus en dus ook geschikt voor kleinere kinderen. Maar ook grotere kinderen en volwassenen kunnen hier terecht voor een goede dosis adrenaline. Hen staan zwaardere uitdagingen te wachten, en veel hoger in de bomen. Uiteraard zijn veiligheidshelmen, een ‘harnas’ en alle verdere uitrusting inbegrepen, evenals goed gekwalificeerd personeel dat garant staat voor de veilgheid van de kinderen.