7 plekken in IJsland om het noorderlicht te zien

7 plekken in IJsland om het noorderlicht te zien

Het dansende noorderlicht is terug: met de geleidelijke terugkeer van de duisternis na eindeloze zomernachten onder de magische middernachtzon, keert ook het noorderlicht terug aan de hemel boven IJsland. Eigenlijk blijft het noorderlicht het hele jaar door, maar op zomeravonden zijn ze door de felle lichtomstandigheden zo goed als onzichtbaar voor het blote oog.

Lees ook: Insider-tips voor de stranden op Lanzarote

Het noorderlichtseizoen begint eind augustus, wanneer de dagen op het Noord-Atlantische eiland korter worden en de zonnestralen langzaam weer tot rust komen. In de stille duisternis verschijnt de mysterieuze aurora borealis alleen aan de heldere nachtelijke hemel. Degenen die het geluk hebben het noorderlicht te zien, moeten genieten van het moment. Omdat het vaak net zo snel verdwijnt als het kwam. De onvoorspelbaarheid van het natuurspektakel maakt de jacht op de aurora borealis tot een spannend avontuur. Hier 7 plekken in IJsland om het noorderlicht te zien.

Op het schiereiland Grótta ten westen van Reykjavík

Grótta

Ook in de IJslandse hoofdstad is het noorderlicht te zien. Het is belangrijk om directe lichtbronnen zoals straatlantaarns te vermijden. Het onbewoonde eiland Grótta ten westen van Reykjavík is een ideale plek om naar het geluid van de golven te luisteren en naar het noorderlicht aan de hemel te kijken.

Observeer het noorderlicht tussen de continentale platen in het zuiden van IJsland

Thingvellir National Park

Wat veel bezoekers niet weten: Thingvellir National Park is de enige plek ter wereld waar je het noorderlicht in Noord-Amerika en Europa tegelijkertijd kunt observeren, want hier komen de continentale platen samen.

Insidertip: bij het Kleifarvatn-meer in Reykjanes

Kleifarvatn-meer Reykjanes

Een nog onbekende plek en geheime tip voor het observeren van het noorderlicht is het Kleifarvatn-meer in de regio Reykjanes: ingebed in een vulkanisch landschap biedt het grootste meer in de regio een uniek decor voor het mystieke natuurverschijnsel aan de nachtelijke hemel.

In Kolgrafafjörður, West-IJsland

Kolgrafafjörður

Kolgrafafjörður op het schiereiland Snaefellsnes is niet alleen een plek voor veel zeevogelsoorten die zich thuis voelen in de IJslandse natuur, maar ook een goed uitkijkpunt voor het noorderlicht.

De meest afgelegen regio van IJsland voor het observeren van het noorderlicht, de Westfjorden

de Westfjorden

De afgelegen ligging van de Westfjorden-regio in het noordwesten van IJsland biedt overal afgelegen plekken om rustig het natuurlijke schouwspel te bewonderen dat zich over de horizon langs het schilderachtige landschap uitstrekt. In de winter verandert de afgelegen regio met ongeveer 7.000 inwoners in de buurt van de poolcirkel in een sneeuwkoninkrijk dat moeilijk toegankelijk is – maar als je wilt genieten van de speciale wintertijd in de Westfjorden, dan is dit de juiste plek voor jou.

Fáskrúðsfjörður, Oost-IJsland

Fáskrúðsfjörður

In het voormalige vissersdorp Fáskrúðsfjörður is dansend noorderlicht te zien boven de majestueuze bergketen tussen de schiereilanden Vattarnes en Hafnarnes. Het stadje aan de oostkust van IJsland biedt zelfs een tentoonstelling over het noorderlicht in een voormalige fabriek. Jónína uit Fáskrúðsfjörður fotografeert al 16 jaar het noorderlicht. Ze hecht veel waarde aan het fascinerende landschap van haar thuisland en raadt aan om de belichtingstijd onder de 15 seconden te houden, afhankelijk van de helderheid van het noorderlicht.

Uitkijkposten voor het noorderlicht langs de Arctic Coast Way in Noord-IJsland

Arctic Coast Way

Langs de kustroute van de Arctic Coast Way in het noorden van IJsland kom je kleine uitkijkpunten tegen om het noorderlicht te observeren, zoals het uitkijkpunt op de openbare parkeerplaats Furðustrandir met uitzicht op de Skagafjördur-fjord of bij de haven op het kleine schiereiland Spákonufellshöfði.

Lees ook: De leukste bezienswaardigheden op Santorini

Tips voor de Noorderlicht-tour

Het noorderlicht lijkt vaak laag aan de horizon, dus je ogen moeten gericht zijn op de Grote Beer in de lucht. Warme chocolademelk, beschutting tegen de kou en warme kleding mogen niet ontbreken op een noorderlichttour. Maak bijvoorbeeld een Northern Lights Cruise from Reykjavik of een Nooderlicht per Boot tour.