IJsland: 5 tips van insiders

IJsland: 5 tips van insiders

IJsland, het meest noordelijke land van Europa geniet een toenemende populariteit bij toeristen. En wie weet beter wat het land te bieden heeft dan de IJslanders zelf? Daarom hebben we hier 5 tips van insiders over hun persoonlijke favoriete bestemmingen op het eiland samengesteld.

Lees ook: Formentera: tips voor een vakantie met het hele gezin

Wandeling op de vulkaan 

Skaftafell

Enorme bergen, gletsjers, bossen en woestijn: de overweldigende diversiteit van de IJslandse natuur wordt het best ervaren tijdens een reis naar Skaftafell, een nationaal park dat vernoemd is naar een uitgedoofde vulkaan. Als je op vakantie niet lui wilt zijn, kun je hier uitdagende bergtochten of korte en lange wandelroutes maken. De goed ontwikkelde wandelpaden leiden langs berghellingen die begroeid zijn met berken en lijsterbes en weiden met wilde bloemen. Daarna kun je heerlijk ontspannen op de uitstekende camping van het nationaal park.

Culinaire verleiding in een rustig romantisch vissersdorp 

dalvik

Een bezoek aan het vissersdorp Dalvik is een aanrader voor IJslandse vakantiegangers – het is een erg leuke bestemming, vooral voor gezinnen. Een bijzonder hoogtepunt in het dorp is de “Fiskidagurinn mikli”, de grote visdag, die elk jaar op de eerste twee zaterdagen van augustus wordt gevierd. Dan kun je vis proberen zoals je wilt, van oude en nieuwe lokale tot internationale gerechten. En in het plaatselijke museum leer je niet alleen meer over de plaatselijke geschiedenis, maar ook over Jóhann Kristinn Pétursson, de hoogste IJslander met 2,34 m.

Kleurrijke warmwaterbronnen 

Kerlingarfjöll

De natuurlijke warmwaterbronnen weg van de toeristische gebieden, zijn een must. Sommigen van hen zijn te vinden in Kerlingarfjöll, een vulkanisch gebergte in het midden van IJsland. Het is het hoge temperatuurgebied van het land dat bezoekers betovert met zijn kleurenpracht: het zwavelgele tot okerkleurige heuvellandschap is begroeid met groene mosgebieden. Boven alles troont de sneeuwwitte bergtoppen – gewoonweg fenomenaal. Dus vergeet je camera niet!

Down under in IJsland 

Vatnshellir

IJsland heeft niet alleen bovengronds iets te bieden. Dat zie je tijdens de Vatnshellir-grottentocht. Het leidt door een 8.000 jaar oude lavabuis die is ontstaan ​​tijdens een uitbarsting. Het is de best ontwikkelde toegankelijke grot van IJsland. De ’tweeling’ valt op door de ontelbare steenformaties. Zelfs als ze op stalagmieten lijken, zijn het lavakolommen die zijn gevormd door het gas dat uit de lavastroom ontsnapt.

Lees ook: Eilandhoppen in Italië: de pareltjes

Waar ijsbergen worden gemaakt 

Jökulsárlón

De gletsjerlagunes zijn waarschijnlijk de meest adembenemende natuurwonderen die er in IJsland zijn en die je absoluut gezien moet hebben. Het meest indrukwekkend is de gletsjerlagune van Jökulsárlón. Hier kun je ijsbergen zien omvallen en wegdrijven. Zeehonden dartelen om hen heen in het water. Het is echt majestueus en bijna onwerkelijk.