IJsland: Hot Tubs en natuurlijke zwembaden onder het noorderlicht

IJsland: Hot Tubs en natuurlijke zwembaden onder het noorderlicht

Van natuurlijk gecreëerde ‘badgaten’ tot openbare zwembaden tot moderne spa’s en futuristische drijvende capsules: talloze badfaciliteiten nodigen je uit om te genieten van de weldadige effecten van het borrelende thermale water in de winter in IJsland. Zwemmogelijkheden zijn te vinden in alle zeven regio’s van IJsland en zijn vooral aantrekkelijk in het donkere seizoen, wanneer het noorderlicht in de lucht boven de buitenzwembaden danst.

Een regelmatig bezoek aan het zwembad is voor IJslanders een must: het warme water is ontspannend, vooral in de winter buitentemperaturen, en afwisselende baden bevorderen de gezondheid. Het zwembad is ook een ontmoetingsplaats voor het uitwisselen van nieuws. Talrijke moderne spa’s zetten tegenwoordig de eeuwenoude badtraditie in IJsland voort en herinterpreteren deze.

Lees ook: De belangrijkste do’s en don’ts voor een vakantie in IJsland

Futuristische drijvende capsules in de regio Reykjanes

Ontspanning van de toekomst: In de spa van de Northern Light Inn op het schiereiland Reykjanes ‘zweven’ gasten in futuristische capsules met thermaal water doordrenkt met zouten die voor drijfvermogen zorgen. De zwemmers “drijven” gedurende 60 minuten op het water. Eerst luisteren ze naar muziek of natuurgeluiden, gevolgd door 45 minuten absolute stilte. Het proces doet je de zwaartekracht vergeten, verlicht de druk op spieren en gewrichten en brengt het hele lichaam in een staat van diepe ontspanning. “Floating” is ook interessant voor tussenstoppassagiers van de nabijgelegen Keflavik International Airport die maar een paar uur de tijd hebben om in IJsland te verblijven. Net als de geothermische zwembaden in elke stad op het schiereiland, is het water in de drijvende capsules afkomstig van de geothermische energiecentrale HS Orka, die ook de beroemde Blue Lagoon van water voorziet.

Alleen bereikbaar per superjeep: de warmwaterbronnen van Oost-IJsland

Voor avonturiers: De warmwaterbronnen van Laugarfell en Laugarvallardalur in de oostelijke IJslandse hooglanden zijn in de winter alleen per superjeep bereikbaar, omdat de wegen daar gesloten zijn vanwege sneeuw en andere onvoorspelbaarheid. Bezoekers kunnen een onvergetelijke duik verwachten in een door de natuur gecreëerd zwembad midden in sneeuw en ijs. Zelf rijden wordt niet aanbevolen; chauffeurs hebben ervaring nodig met de weers- en terreinomstandigheden in de hooglanden. Verschillende aanbieders bieden excursies naar de warmwaterbronnen.

Natuurlijke zwembaden met uitzicht op de Atlantische Oceaan in de Westfjorden

Er zijn talloze natuurlijke zwembaden en eenvoudige zwembaden op afgelegen locaties in de Westfjorden. De overvloed aan warm water dat rechtstreeks uit de grond borrelt en de historische badtraditie in de meest afgelegen regio van IJsland hebben aanleiding gegeven tot deze natuurlijke badcultuur. In de winter verblijven de lokale bewoners graag tot middernacht in de hete baden om naar het noorderlicht aan de hemel te kijken. Baden die in de winter toegankelijk zijn, zijn onder meer de Drangsnes-bubbelbaden en het Hörgshlíð-zwembad in Ísafjarðardjúp, evenals het eenvoudige, door de natuur gecreëerde zwembad in Hellulag. Alle drie liggen ze direct aan de kust en bieden een spectaculair uitzicht op de ruige Noord-Atlantische Oceaan.

West-IJsland: geothermische energie ontmoet gletsjerwater

Het geothermische zwembad en de spa Krauma in Reykholt, in het westen van IJsland, is pas eind 2017 geopend. Vijf thermale baden beloven ontspanning volgens het IJslandse recept: de perfecte badtemperatuur wordt verzekerd door de juiste mix van 100 graden heet water uit de sterkste thermale bron van Europa, Deildartunguhver, met ijskoud gletsjerwater uit de Rauðsgil-bron in de hooglanden. Daarnaast zijn er twee stoombaden, elk met een ander aromatisch thema. In de ontspanningsruimte kun je ontspannen met rustgevende muziek en een verwarmend vuur.

De geheime lagune van Zuid-IJsland

In het kleine Zuid-IJslandse stadje Flúðir, vlakbij de beroemde Gouden Cirkel rond de beroemdste bezienswaardigheden van IJsland, vind je de Secret Lagoon. Natuurlijke warmwaterbronnen voorzien het bad het hele jaar door van water tussen de 38 en 40 graden. Er zijn verschillende gebieden met hoge temperaturen eromheen. Er is zelfs een kleine geiser die elke vijf minuten een vermakelijk spektakel biedt voor zwemmers. In de winter maakt het dansende noorderlicht de zwemervaring perfect. Ook in het zuiden van IJsland ligt Laugarvatn Fontana, een modern thermaal bad direct aan het zwarte strand van het Laugarvatn meer. Hier wordt geothermische energie niet alleen gebruikt om te baden: in de geothermische bakkerij wordt IJslands roggebrood direct in de grond gebakken. Zwemmers kunnen het proberen in het restaurant “Local Kitchen”.

De bierspa in Noord-IJsland

Waarschijnlijk het meest ongewone bad van het land ligt in het noorden van het vulkanische eiland: het bierspa “Bjórböðin” in Árskógssandur, ongeveer 30 kilometer van Akureyri, de hoofdstad van Noord-IJsland. Hier baden bezoekers in een van de zeven kuipen gevuld met bier, hop, gist en water en ontspannen daarna in de ontspanningsruimte. Baden in bier heeft een gunstig effect op de huid en het lichaam. Omdat de badmix alcoholvrij is, geldt er geen minimumleeftijd. De kranen naast elke kuip waaruit ‘echt’ bier stroomt, zijn echter gereserveerd voor volwassenen ouder dan 20 jaar. Daarnaast vindt je in het noorden talloze openbare zwembaden en verschillende baden met moderne spafaciliteiten, zoals de Myvatn Nature Baths of de Geosea wat een spectaculair uitzicht biedt op de baai van Húsavik.

Lees ook: 10 eilanden om over te dromen

Reykjavik: minigolf in het zwembad

Er zijn in totaal 17 openbare baden in Reykjavik, waar de lokale bevolking elkaar regelmatig ontmoet om te kletsen en te ontspannen. De watertemperaturen variëren van 29 graden in de zwembaden tot 43 graden in de hot tubs, waarvan de meeste buiten zijn. Verwarming gebeurt door geothermische energie. Spontane bezoekers kunnen tegen betaling ter plaatse badkleding en handdoeken huren. Laugardalslaug, het grootste zwembad van het land, bevindt zich ook in de hoofdstad. Zwemliefhebbers kunnen baantjes trekken in twee buiten- en één binnenzwembad, ontspannen in acht bubbelbaden en het stoombad of de bloedsomloop op gang brengen in het koude zwembad. De kleine gasten kunnen zich vermaken op de twee glijbanen en in het kinderbad. Er is zelfs een minigolfbaan in het Laugardalslaug zwembad.