De belangrijkste do’s en don’ts voor een vakantie in IJsland

De belangrijkste do's en don'ts voor een vakantie in IJsland

Verschillende landen, verschillende gebruiken: Ijsland, het eiland van vuur en ijs blijft enorm populair bij toeristen, omdat het niet alleen spectaculaire landschappen biedt, maar ook indruk maakt met de warmte van de IJslanders. Sommige manieren verschillen echter van de Centraal-Europese gedragsregels en zijn alleen in IJsland te vinden. We onthullen hier waar toeristen op moeten letten wanneer ze naar het vulkanische eiland reizen.

Lees ook: 5 x dolce far niente op de Italiaanse eilanden

1,5 meter vrije ruimte is ideaal

In wezen zijn de IJslanders een zeer tolerant volk, maar ze verwachten een respectvolle behandeling van hun aard en de typische manieren van het land. Dit omvat bijvoorbeeld de fysieke afstand bij persoonlijk contact, die niet mag worden onderschat. De IJslanders hebben niet zoveel afstand nodig als de Finnen, maar voelen zich het prettigst op een afstand van ongeveer 1,5 meter. Als toeristen door een IJslander thuis worden uitgenodigd, moet erop worden gelet dat ze hun schoenen uittrekken. Ook een geschenk in de vorm van een klein cadeautje is welkom.

Uit liefde voor de natuur

De hoogste prioriteit tijdens een reis naar het IJslandse platteland is om alles achter te laten zoals het werd gevonden. Om de natuur te beschermen, ook als het aantal toeristen toeneemt, zijn er verboden. Het is bijvoorbeeld verboden stenen mee te nemen als souvenir of munten in het water te gooien. In het Thingvellir National Park en het geisergebied moeten bijvoorbeeld warmwaterbronnen keer op keer worden schoongemaakt omdat veel toeristen zich niet aan de regels houden. Ondanks de soms lange paden tussen de rustplaatsen is het verboden om je behoeften te doen in de natuur. De natuur is gevoelig en heeft veel tijd nodig om zich te herstellen.

Goed douchen moet worden geleerd

IJslanders hechten veel belang aan een goede douche voordat ze gaan baden of zwemmen. Zonder zwembroek of bikini en met zeep. Daarnaast hangen er posters in de kleedkamers die laten zien hoe je je goed wast. In sommige zwembaden wordt dit ook gecontroleerd. Omdat IJsland weinig chloor gebruikt, is het belangrijk om je goed te wassen. Maar de basisbehoefte aan reinheid draagt ​​ook bij aan deze strikte behandeling, want IJslanders ontmoeten elkaar veel en baden graag in een van de vele warmwaterbronnen die “Hot Pot” worden genoemd. Ze vormen een centraal onderdeel van de sociale cultuur.

Stadsleven zonder multifunctionele jas

Een goed verzorgd uiterlijk is erg belangrijk voor IJslanders, dus het is raadzaam om naast outdoorkleding voor excursies goed verzorgde kleding in te pakken. Vooral in Reykjavik vallen toeristen in functionele kleding op, aangezien de lokale bevolking in de hoofdstad zich graag netjes aankleedt. In restaurants en bars is het ongebruikelijk om een ​​fooi te geven en wordt er meestal met een kaart betaald.

Lees ook: 10 eilanden om over te dromen

Verraderlijke schapen op de weg

Als je een auto huurt om het eiland te verkennen, blijf dan altijd op de verharde weg. Iedereen die niet aan deze vereiste voldoet, kan worden vervolgd. Voorzichtigheid is geboden bij schapen die af en toe verdwaald raken op de weg. Ze lopen niet automatisch weg zodra een auto nadert, dus haal in dit geval je voet van het gaspedaal. Automobilisten moeten net zo voorzichtig zijn met smalle bruggen of straten die moeilijk of onmogelijk te zien zijn.