5 x dolce far niente op de Italiaanse eilanden

5 x dolce far niente op de Italiaanse eilanden

‘Dolce far niente’, om deze zin staan de Italianen bekend. Van hun relaxte levensstijl proef je deze zomer op één van de vele prachtige Italiaanse eilanden. Even heerlijk niets doen en genieten van de mediterraanse keuken, de zalige temperatuur, het zuiderse landschap, de rijke cultuur en het blauwe water.

Wie aan de Italiaanse eilanden denkt, noemt al snel Sardinië en Sicilië. Deze twee eilanden zijn de grootste van het land en hebben zowat alle Italiaanse troeven in huis. Maar er is meer, veel meer. Van het noorden tot het zuiden telt Italië maar liefst 800 eilanden waarvan er zo’n 80 niet bewoond zijn. Die bieden talloze mogelijkheden en trakteren bezoekers op een hemelse eilandvakantie waar ontspanning centraal staat.

Wil je deze zomer van het Italiaanse luilekkerleven profiteren? Dan doe je er goed aan vroeg te boeken. De accommodaties op de Italiaanse eilanden zijn snel vol. Zo ben je er dus zeker bij én kan je nu al even wegdromen bij jouw geweldige dolce-far-niente-plannen.

Lees ook: 10 dingen om te doen in Ikaria

Vulkanen beklimmen in Sicilië

Sicilië Stromboli

Aan de punt van de Italiaanse laars maak je haasje-over naar het heerlijke eilandleven en kom je aan in het zuiderse Sicilië. Met steden als Castelmola, Monterosso Almo en Sutera heeft het hoofdeiland heel wat te bieden. Maar ook de kleinere eilanden in de regio lonen de moeite. Vlakbij de noordelijke kust van Sicilië arriveer je op de Eolische eilanden. Deze zeven eilanden ontstonden uit vulkanische grond en herbergen een uniek, adembenemend landschap. Dankzij hun uitzonderlijke schoonheid behoren ze tot het Unesco Werelderfgoed. Vanop de kraters van Vulcano en Lipari kijk je uit over deze zeven zusters. Voor een beklimming van een actieve vulkaan moet je op Stromboli zijn. De opspattende lava maakt een onvergetelijke indruk tijdens de geleide nachttochten.

Natuurpracht in Sardinië

Sardinië

In het noorden van Sardinië hop je naar Asinara. Het brute landschap hier is zo goed als onaangeroerd. De rotsen baden in het groen en zijn de thuishaven voor heel wat uitzonderlijke plant- en diersoorten. In een natuurpark van zo’n 5.000 hectare ontmoet je de witte ezel en de moeflon. Je doorkruist het park te voet, met de mountainbike, met de trein of vanop de rug van een paard. Langs de kustlijn rust je uit op het witte strand van Cala Sabina. Dit smalle strand ligt tussen de rotsen waardoor het zeewater wel een hemelsblauwe poel lijkt. Het water is er zo helder dat je overal visjes ziet glinsteren. Het recept voor een zalige snorkel- of zwempartij.

Napoleon achterna in Toscane

Elba

Het Toscaanse Elba ademt geschiedenis. Niet enkel de Franse keizer Napoleon liet er z’n sporen na. Ook de Etrusken, de Romeinen, de beroemde Medici-familie, de Spanjaarden en vele anderen voerden ooit gezag uit over Elba. Die geschiedenis snuif je op in de hoofdstad Portoferraio. De huidige stad werd gebouwd door de familie Medici. Een omwalling met verschillende forten moest het centrum beschermen. Vandaag staan deze bouwwerken er nog steeds. Net buiten de stad liggen de thermen van San Giovanni. Het water bevat jodium, leem en algen en is daardoor erg helend. Het heeft bovendien een uitzonderlijke werking bij mensen met reuma en gewrichtspijn.

Traditie opsnuiven in Campania

Procida

De kleurrijke gevels van Procida verwelkomen je meteen wanneer je de haven binnenvaart. Het eiland is niet erg bekend en heeft z’n typisch mediterrane karakter uitstekend bewaard. De rustige straten beklimmen de rotsen en laten je uitkijken op talrijke kleine havens boordevol authentieke, fel gekleurde vissersbootjes. Volgend jaar is Procida de Italiaanse culturele hoofdstad. Wie er nu al wat cultuur wil opsnuiven, kan terecht in Palazzo D’Avalos Procida, een oude majestueuze gevangenis uit de 16e eeuw.

Je trip aan Procida afsluiten, doe je met een glaasje Limoncello. De regio Campania is namelijk de bakermat van deze populaire gele likeur. Hier groeien de Femminello St. Teresa citroenen waarvan de drank wordt gemaakt. Ook op de nabijgelegen eilanden Capri en Ischia nipt iedereen na het diner van een ijskoude Limoncello.

Lees ook: Ontdek Deia: een van de meest charmante steden van Mallorca

Romantiek in Veneto

Mazzorbo

Vlakbij het idyllische Venetië ontdek je verschillende eilanden die minstens evenveel pracht en romantiek uitstralen. Murano is er één van. Het bestaat uit zeven eilanden die via bruggetjes met elkaar in verbinding staan. De blauwe kanalen die ertussen stromen, doen denken aan het veel drukkere Venetië. In de smalle straten spot je tal van architecturale hoogstandjes en monumenten. De ideale setting voor een romantisch diner met twee. Murano staat ook bekend omwille van het gelijknamige glas dat hier wordt geproduceerd. Wie de glasblazers aan het werk wil zien, kan gewoon binnenlopen in één van de vele winkels waar de deuren van het atelier vaak wagenwijd open staan. Een ander fantastisch streekproduct uit Veneto is de Dorona druif. Op het eiland Mazzorbo wordt er heerlijke wijn van gemaakt. Op het landgoed van de Venissa wijngaard struin je gezellig tussen de ranken. Wie houdt van wat luxe kan een degustatie combineren met een diner in het Venissa Restaurant dat bekroond is met een Michelinster.