Zo verken je IJsland in 48 uur

Zo verken je Ijsland in 48 uur

Met een oppervlakte van 103.000 vierkante kilometer is IJsland het 18e grootste eiland ter wereld en het op één na grootste van Europa, na Groot-Brittannië. Het “Land van IJs en Vuur” heeft ontelbare natuurlijke charmes, van de gletsjers en vulkanen die het zijn naam geven, de indrukwekkende geisers of de adembenemende watervallen. Hoe verrassend het ook mag lijken, 48 uur zou genoeg zijn om IJsland te verkennen.

Lees ook: Finland – land van duizend eilanden

De Gouden Cirkel

De eerste etappe begint met een acht uur durende tour rond de Gouden Cirkel door bedrijven zoals Reykjavik Sightseeing, een wegroute van ongeveer 300 kilometer, om enkele van de wonderen te zien die het eiland verbergt, zoals Thingvellir National Park – populair om te snorkelen in de gletsjerwateren van de Silfra-rivier, de Gullfoss-waterval of de Haukadalur-vallei, beter bekend als de Vallei van de geisers, waarvan de meest spectaculaire en gefotografeerde die van Strokkur is, die een waterkolom van wel 20 meter hoog kan creëren.

Ontdek Reykjavik

Na de tour nodigt Reykjavik je uit om de pittoreske en kleurrijke straten te verkennen, zoals de Skólavörðustígur-straat, een van de meest fotogenieke, geschilderd in de kleuren van de regenboog ter herdenking van het jaarlijkse Gay Pride-festival. En het is dat IJsland op Europees niveau aan de leiding staat wat betreft LGTBIQA+ rechten. Een van de essentiële stops tijdens een bezoek aan de stad is de Hallgrímskirkja-kerk, waarvan de architectuur, geïnspireerd op de eigen basaltkolommen van het eiland, niemand onverschillig laat. Een ander icoon van de IJslandse hoofdstad is het beeld van de Sun Voyager, dat een Viking-krijgersschip voorstelt dat op weg is naar de ondergaande zon. Opvallend is ook het imposante glazen gebouw van Harpa Concert Hall, met een futuristisch design.

Gastronomisch genieten

Ook gastronomisch stelt Reykjavik niet teleur. Het steringrediënt, hoe kan het ook anders, is kabeljauw. Samen met vis is vlees het andere embleem van de IJslandse keuken. Er wordt zelfs geschat dat er ongeveer 800.000 schapen in IJsland zijn, wat betekent dat er meer schapen zijn dan mensen, 376.248 om precies te zijn. Enkele essentiële gerechten die op het menu moeten staan ​​zijn Kjotsupa (lamssoep), Hardfiskur (gedroogde kabeljauw) en Kleina, een typisch snoepje dat meestal als ontbijt wordt geserveerd. De meest gewaagde fijnproevers kunnen ook de Hákarl (haai) proeven. Aan de andere kant valt het Monkey’s restaurant op, dat lokale ingrediënten combineert met exotische Nikkei-gerechten, met Japanse en Peruaanse invloeden, of de straatkraam Bæjarins Beztu Pylsur, waar ze de beste Pylsa (hotdog) van het eiland verkopen. Vreemd genoeg is IJsland een van de weinige westerse landen waar de reiziger geen McDonald’s zal vinden.

Thermale baden

Tot slot is een bezoek aan IJsland niet compleet zonder te genieten van een van de meer dan 100 thermale baden. Gezien de strategische ligging, op ongeveer 20 minuten van de luchthaven van Keflavik, is een zeer aan te bevelen optie de Blue Lagoon, het populairste thermale bad op het eiland, of Sky Lagoon, een geothermisch infinitypool waarvan het natuurlijke ontwerp harmonieus in het landschap past.

Lees ook: De prachtige Stockholm archipel

Het noorderlicht

Degenen die wat energie overhouden, kunnen niet vertrekken zonder het noorderlicht te aanschouwen, de maanden september tot april zijn de meest gunstige maanden om getuige te zijn van een van de grootste spektakels van de natuur. De afgelegen locaties in het zuiden van IJsland bieden geweldige mogelijkheden om het noorderlicht te zien. Enkele van de beste plaatsen om het te zien zijn de Jokulsarlon-gletsjerlagune, naast de Vatnajokull-gletsjer, of de Grótta-vuurtoren, het meest westelijke punt van Reykjavík. Om je zoektocht gemakkelijker te maken, zijn er een paar apps, zoals “My Aurora” (beschikbaar op iOS en Android), die alles bevatten, van weersvoorspellingen tot zonnewindkaarten. Bij de meeste tours kan de excursie echter zonder extra kosten worden verzet als je ze niet ziet.