Finland – land van duizend eilanden

Finland - land van duizend eilanden

Waar is ’s werelds grootste archipel op basis van het aantal eilanden? Nee, niet in Indonesië of Canada en zeker niet in Griekenland, maar in de Oostzee. Om preciezer te zijn: voor de zuidwestkust van Finland. Hier heeft de ijstijd niet alleen de bekende “duizend” meren achtergelaten, maar ook zo’n 180.000 eilanden. Hierover wordt bijna niet gesproken, evenmin als het feit dat de 40.000 km lange kust van de archipel veel bijzonderheden heeft.

Lees ook: 8 tips voor een vakantie in Cyprus

Eilandhoppen per boot of fiets

De meeste eilanden liggen voor Turku. De oudste en op een na grootste stad van Finland is daarom een ​​goed uitgangspunt voor het verkennen van het eilandlabyrint en heeft ook bezienswaardigheden als het gelijknamige kasteel en de kathedraal. In de nabijgelegen provincie Åland, die uit 6.500 eilanden bestaat, komen watersportliefhebbers, vissers en golfers aan hun trekken: hier is het gemakkelijk om van het ene eiland naar het andere te komen via bruggen of veerboten, bij voorkeur op de fiets. Zo kunnen eilandhoppers voortdurend nieuwe werelden induiken en vele verrassingen beleven. Wil je nog dichter bij het meer komen maar heb je geen vaarbewijs, dan boek je eenvoudig een zeiltocht, maak je een rondvaart of huur je een kajak.

Om te pendelen tussen natuur en cultuur

De zeven nationale parken bieden schilderachtige landschappen, maar bezoekers moeten natuurlijk ook wat tijd uittrekken om door interessante steden zoals Kotka, Hanko of Kokkola te slenteren, handwerkmarkten en musea te bezoeken en door design- en antiekwinkels te snuffelen. Vooral in de zomer bruist het in de kustplaatsen van het leven. Pori en omgeving zijn een bezoek waard, dankzij misschien wel de beste lido van Finland in Yyteri Bay en het populaire jazzfestival. Rust en afzondering worden geboden door talrijke vuurtorens, waarvan er een tiental ook restaurants en accommodaties herbergen – en natuurlijk sauna’s.

Lees ook: De mooiste natuurfenomenen in de Maltese archipel

Bewonder unieke werelderfgoedlocaties

Zelfs in Helsinki is de zee nooit ver, aangezien de hoofdstad zich uitstrekt over verschillende eilanden en schiereilanden. Vanaf het marktplein kun je een boot nemen naar het zeefort Suomenlinna, dat sinds 2001 op de werelderfgoedlijst van UNESCO staat als een belangrijk monument van Noordse militaire architectuur. Eveneens uniek en daarom op de UNESCO-lijst staat de oude stad Rauma met het grootste aaneengesloten houten huizencomplex in de Scandinavische landen, evenals de Kvarken-archipel bij Vaasa, waar het natuurlijke fenomeen van landopheffing kan worden waargenomen: hier zijn de landmassa’s die tijdens de laatste ijstijd zijn gestegen, bedekt met ijs.