8 tips voor een vakantie in Cyprus

cyprus

Cyprus is een eiland rijk aan geschiedenis en cultuur en zit vol met prachtige ervaringen die erop wachten om van te genieten. Van heerlijke delicatessen tot oude wonderen, hier zijn acht ervaringen die in Cyprus te beleven zijn.

Lees ook: Eilandhoppen om de minder bekende schoonheid van Malta te ontdekken

theater van Kourion

1. Bezoek het theater van Kourion

Het theater van Kourion, dat als een van de meest indrukwekkende archeologische vindplaatsen op Cyprus staat, werd aan het einde van de 2e eeuw voor Christus gebouwd en bood plaats aan maximaal 3500 toeschouwers voor uitvoeringen en gladiatorspelen. Vandaag kun je in de hoefijzervorm vele culturele activiteiten en theatervoorstellingen zien, vooral tijdens het zomerseizoen.

Aphrodite's Rock

2. Voel de liefde op de rots van Aphrodite

Kijk in het kristalheldere water rond ‘Aphrodite’s Rock’ aan de kust van Paphos – de legendarische geboorteplaats van Aphrodite (rond middernacht zwemmen rond de rots zou de zwemmer een jaar jonger maken voor elke ronde!) – voordat je naar Polis rijdt om de baden van Aphrodite, een afgelegen zwembad waar volgens de legende Apollo werd verleid door de godin.

3. Ga zonnebaden op een van de beste stranden ter wereld

Cyprus heeft het schoonste zwemwater van Europa en heeft nu 64 stranden met een blauwe vlag (algemeen beschouwd als de beste onderscheiding als het gaat om strandkwaliteit). Het Fig Tree Bay-strand is een van de beste stranden ter wereld. Met watersporten in overvloed en de nabijheid van lokale voorzieningen, zul je genieten van de mediterrane hitte.

4. Geniet van een Cypriotische delicatesse

Halloumi is altijd het vlaggenschip van de authentieke keuken van Cyprus geweest. Gevonden in hotels en restaurants over het hele eiland, kan er op vele manieren van de delicatesse worden genoten, of het nu wordt geserveerd op een spies met gegrilde groenten en besprenkeld met druivensiroop, of gegrild en verpakt in een warm pitabrood; de opties zijn eindeloos.

Zenobia

5. Duik naar een van de beste wrakken

De Zenobia, een Zweedse roll-on-roll-off veerboot, zonk in juni 1980 bij de vissershaven van Larnaca en ze behoort nu tot een van de top 10 wrakduik plekken ter wereld. Het wrak maakt deel uit van een beschermd kunstmatig rif, met veel vissoorten, waaronder barracuda, kingfish, jacks en trigger fish, evenals murenen, pijlstaartroggen, schildpadden en octopus. De veerboot en veel van de lading zijn intact, waardoor het fascinerend is om te verkennen.

6. Verken de Akamas-wijnstreek

Het eiland heeft een lange traditie van wijnbereiding die dateert uit de oude Griekse, Romeinse en Egyptische tijd, zoals blijkt uit archeologische vondsten van oude wijnkannen in dorpen in Limassol waarvan wordt aangenomen dat ze meer dan 6000 jaar oud zijn. Voor degenen die lokale smaken willen proeven, neemt de Akamas-wijnroute je mee door een suggestieve regio met ruige kustlijnen en charmante kleine dorpjes, rijk aan cultuur en weelderige wijnstokken.

7. Leer kitesurfen in Larnaca

Populair op de stranden van Larnaca in de dorpen Mazotos/Kiti, kitesurfen gaat van kracht naar kracht in Cyprus. Onderzoek naar windomstandigheden heeft ook aangetoond dat de regio niet alleen de beste plek op het eiland is voor de sport, maar ook in het hele Middellandse-Zeegebied (dankzij gestage, consistente wind gedurende het hele jaar.) Voor de beste wind, worden toeristen aanbevolen om te bezoeken tussen mei en oktober.

Lees ook: 6 eilanden aan de Franse Atlantische kust

8. Wandel door pittoreske bergdorpjes

Afgezien van de populaire badplaatsen, biedt Cyprus vele schilderachtige bergdorpjes. Deze idyllische plekken verspreid over de bergketens ademen charme, geschiedenis en prachtige architectuur. Dorpen zoals Omodos, Tochni en Lefkara hebben allemaal iets andere opvallende kenmerken: stenen gebouwen, lange geplaveide paden en smalle straatjes. Als je door de rustige straten slentert, let dan op de heldere kleurrijke deuren – ze zorgen voor een opvallende achtergrond.

Top 9 vakantie aanbieders

Zelf je vakantie regelen

Regel je cruisevakantie