Vijf verborgen pareltjes van Cyprus

cyprus

Afgezien van de stralende zon, populaire strandresorts en buitengewone gerechten, is Cyprus een bestemming boordevol schoonheid. Van de idyllische dorpjes, epische natuurpaden, fascinerende musea en zelfs met sneeuw bedekte bergen – er is veel te ontdekken over het derde grootste eiland in de Middellandse Zee. Voor vakantiegangers die meer willen doen dan op het strand te liggen, hebben we hier vijf verborgen pareltjes om je op weg te helpen.

Lees ook: Natuurlijke zwembaden in Tenerife

Kom tot rust in het dorp Kakopetria

Gelegen in het Troodos-gebergte in de Solea-vallei van Lefkosia, ligt het mooie dorp Kakopetria. Met een adembenemend landschap van dennenbossen, smalle geplaveide steegjes en schilderachtige huizen met twee verdiepingen en houten balkons, is de oude wijk van het dorp geklasseerd als beschermd erfgoed.

Degenen die de omgeving willen verkennen, kunnen op 5 km van het dorp de kerk van Agios Nikolas tis Stegis vinden, een Byzantijnse kerk die door velen wordt beschouwd als een van de meest interessante op het eiland, dankzij de muurschilderingen die teruggaan tot de 11e eeuw.

Bezoek Lara Bay Turtle Conservation Station

Het prachtige strand van Lara Bay is een toevluchtsoord voor karet- en groene schildpadden vanwege het witte zand en de beschermende hoefijzervorm. Om te helpen voorkomen dat deze soorten uitsterven, is een natuurbeschermingsstation opgezet waar ecologen onvermoeibaar werken om het aantal inwoners te vergroten.

Ver van de drukkere gebieden van Cyprus, is het Conservation Station een kleine hut met uitzicht op een strand van aluminium kooien die zijn neergezet om schildpaddeneieren tegen roofdieren te beschermen. Bezoek tussen mei en augustus om de schildpadden op het strand te zien aankomen om hun eieren te leggen.

cyprus

Leer over het eerste olijfoliemuseum op Cyprus

Oleastro Olive Park and Museum, in het dorp Anoyira, was het eerste olijfoliemuseum op Cyprus. Het museum toont een liefde en toewijding aan het 60.000-jarige verhaal van de olijfboom, terwijl het zijn eigen oliemerk op een milieuvriendelijke manier produceert, met behulp van de nieuwste groene technologie.

Bezoekers zullen een combinatie van oude en moderne technieken zien, waaronder de ecologische olijfmolen die koud persen met molenstenen gebruikt – een primeur op Cyprus. Als je het park in de winter (tussen half oktober en februari) bezoekt, kun je zelfs de olijfolie-extractie live bekijken.

Ski in de bergen

Bekend om zijn lange, warme zomers, is het misschien moeilijk te geloven dat het temperatuurniveau laag genoeg daalt om te skiën, maar hoog in het Troodos-gebergte is er een skicentrum dat in de wintermaanden geopend is. Op 2000 meter boven de zeespiegel op de berg Olympus, vindt je de Cyprus Ski Federation en Club met acht alpineskiën om van te genieten.

Boek een van de skischolen als je een beginner bent, of trotseer een van de langlauf routes en pittoreske afdalingen als je een doorgewinterde skiër bent. In de winter, als de omstandigheden goed zijn, is het zelfs mogelijk om ’s ochtends de berg af te skiën en’ s middags in de zee te gaan zwemmen!

Lees ook: 9 redenen om Mallorca te bezoeken

Wandel over het natuurpad Caledonië

Gecentreerd rond de watervallen van Caledonia (een van de hoogste watervallen in Cyprus!), Biedt dit prachtige bospad natuurliefhebbers een gemakkelijke tocht met adembenemend uitzicht. De route ligt in het dorp Platres in het Troodos-gebergte en is 3 km lang en duurt ongeveer twee uur.

Dit betoverende pad dat wandelaars langs vele soorten lokale flora en planten voert – de naam ‘Caledonia’ is eigenlijk afkomstig van de zwaluwvogels die in de lente en de zomer zingen. Hoewel het pad niet als moeilijk wordt beschouwd, wordt het meenemen van zeer jonge kinderen afgeraden en worden wandelaars aangemoedigd om indien nodig bewegwijzerde korte routes te nemen.

Top 9 vakantie aanbieders

Zelf je vakantie regelen

Regel je cruisevakantie