Pittoreske Dorpjes om niet te missen in Cyprus

Pittoreske Dorpjes om niet te missen in Cyprus

Weg van de toeristische hotspots, middenin onvergetelijke landschappen, langsheen smalle bergwegen en kronkelroutes ontdek je op Cyprus pittoreske dorpjes met kleine huisjes en kleurrijke kerken. In honderden Cypriotische dorpjes, soms bestaande uit slechts een handvol woningen, lijkt de tijd te hebben stil gestaan.

In deze charmante dorpjes bevindt zich naast de kerk en wat huizen vaak niet veel meer dan een kruidenierswinkeltje dat gelijktijdig ook café, postkantoor en ontmoetingsplaats is. De voorbije decennia zijn deze dorpjes in het binnenland van Cyprus, nauwelijks veranderd. Alleen het wegennet erheen is verbeterd en heeft de dorpjes meer toegankelijk gemaakt. Maar het alledaagse leven voltrekt er zich nog steeds op het ritme van de seizoenen. Natuurliefhebbers, kunstenaars, fotografen, geologen, ornitologen, recreatieve wandelaars en fietsers verliezen er al vlug hun hart, en dat gevoelen wordt nog aangewakkerd door de warme, hartelijke en gastvrije ontvangst die hen wacht in deze pareltjes.

Verspreid over Cyprus vind je vele van deze dorpjes. Wij sommen er enkele voor jou op in elke regio.

Lees ook: Tips voor een vakantie naar Corfu

Pafos regio

Panagia is het hoogst gelegen dorp van de regio (850m), aan de rand van het Pafos Forest. Het wijndorp met zijn prachtige kerken en kloosters is ook de geboorteplaats van Makarios III, aartsbisschop en eerste president van Cyprus.

In Kelokedara, dat bekend staat om zijn halloumi en brood, tref je het verlaten zestiende eeuwse klooster Panagia tou Sinti aan.

Lysos is het grootste dorp in de regio met fantastische uitzichten op het Akamas-schiereiland, de Middellandse Zee en het Pafos Forest.

De wijndorpen Kathikas en Ineia worden geprezen voor hun traditionele architectuur en het wonderlijke uitzicht op het Akamas-schiereiland. In Ineia vind je verschillende mandenmakerijen.

Lemesos regio

Anogyra, met de Timiou Stavrou-kerk, wordt omringd door olijfgaarden en Johannesbroodbomen. Het dorp is bekend om het “zwarte goud” en de traditionele Pastelli die ervan gemaakt wordt.

Lofou werd door de Unesco erkend als waardevol architecturaal erfgoed. Het dorpje met zijn kleine huisjes en kasseistraatjes is als een amfitheater op de heuvels gebouwd. De meeste huisjes zijn voorzien van indrukwekkende deurportalen, die bijdragen tot de schoonheid van Lofou.

Laneia is één van de tien dorpen waar Commandaria, de bekendste Cypriotische zoete wijn, wordt gemaakt. Het is ook bekend om de traditionele Cypriotische architectuur waarin de huizen werden opgetrokken. Heel wat kunstenaars en schilders trekken naar het bergdorp met zijn smalle straten en pittoreske aanblik.

Vouni is een typisch wijndorpje met hobbelige straten en traditionele huizen met indrukwekkende deuren, grote ramen, kleine balkons en binnentuintjes. Het wordt vaak beschouwd als een openluchtmuseum van de recente eeuwen.

In Foini vind je de Hantara-waterval evenals diverse pottenbakkerijen en kan je heerlijk genieten van Loukoumia.

Farmakas

Lefkosia regio

Fikardou was in de negentiende eeuw verlaten. Het werd uitgeroepen tot belangrijk historisch erfgoed en toonbeeld van de traditionele achttiende eeuwse houtarchitectuur.

Gelegen middenin het Troodos-gebergte is Farmakas de ideale uitvalsbasis om het hinterland van Cyprus met zijn culturele tradities, geschiedenis en natuurpracht te ontdekken.

Palaichori, met de Metamorphosis tou Sotiros-kerk, is omgeven door wijngaarden en boomgaarden met noten en vruchten. Hier wordt de Zivania nog op traditionele wijze gestookt.

De oude Byzantijnse kerken en het door de Unesco beschermde klooster van Saint Nicolas Stegis zijn de blikvangers in het fruit- en wijndorp Kakopetria. In het oude dorpsgedeelte kan je nog volop de traditionele architectuur bewonderen.

Vanuit Kalopanagiotis leiden kasseistraatjes en natuurlijke paden naar de Agios Ioannis Lambadistis-kerk, de Venetiaanse brug en de Kykkos-watermolen.

Lees ook: Rondreis door West-Sicilië: kunst, geschiedenis en cultuur

Larnaka regio

Het bergachtige Larnaka wordt gerekend tot de European Destinations of Excellence met de focus op achttien unieke dorpjes: Agioi Vavatsinia, Agios Theodoros, Choirokoitia, Delikipos, Kalavasos, Kato Drys, Kato Lefkara, Kofinou, Kornos, Layia, Melini, Odou, Ora, Pano Lefkara, Skarinou, Tochni, Vavatsinia en Vavla. In deze dorpjes valt er heel wat te zien en te proeven zoals kantwerk en zilver in Lefkara, borduurwerk in Kato Drys, iconen in Kornos, tomaten en honing in Odou of een bezoek aan de plaatselijke Kafeinon of koffiehuizen.

Kiti is bekend om zijn elfde eeuwse byzantijnse Angeloktisti-kerk die werd gebouwd op de ruïnes van een vroegchristelijke kerk uit de zesde eeuw. Daarvan getuigt een zesde eeuwse mozaïek met afbeelding van de maagd Maria en Jezus omringd door de aartsengelen Michael en Gabriël.

Zygi is zonder twijfel de bekendste vissershaven van Cyprus met talloze goede visrestaurants.

Top 9 vakantie aanbieders

Zelf je vakantie regelen

Regel je cruisevakantie