Zeven must see culturele locaties op Cyprus

De thuisbasis van weelderige kloosters, prachtige kerken, UNESCO-werelderfgoedlocaties (drie in totaal!) en legendarische plaatsen aangehaald in de Griekse mythologie, Cyprus is een van de oudste beschavingen in de Middellandse Zee. Met meer dan 300 dagen gegarandeerde zonneschijn per jaar, zijn blauwe luchten de perfecte achtergrond om het eiland te verkennen en te leren over de vele fascinerende culturele bezienswaardigheden. Huur een auto en ga in je eigen tempo, of sluit je aan bij een groep en geniet van de wijsheid van een lokale gids. Hier zeven must see culturele locaties van het eiland.

Lees ook: Zo maak je een keuze tussen Sicilië en Sardinië

Kolossi Castle

Kolossi Castle is gebouwd in de 13e eeuw en is een mooi voorbeeld van militaire architectuur. Het diende als de Grote Commanderij van de Ridders van de Orde van Sint Jan van Jeruzalem en kwam in de 14e eeuw onder de controle van de Tempeliers. Gedurende deze tijd produceerden en exporteerden de ridders een zoete wijn, die bekend werd als de ‘vin de Commanderie’ (Commandaria). Commandaria-wijn is een van de oudste wijnen ter wereld, die al acht eeuwen dezelfde naam heeft.

Wanneer te bezoeken: het kasteel is het hele jaar door geopend, maar de openingstijden variëren per maand, dus controleer voor vertrek.

Kolossi Castle

Het archeologische park van Kato Paphos

Het archeologische park van Kato Paphos staat sinds 1980 op de UNESCO-werelderfgoedlijst en heeft een rijke geschiedenis met monumenten die dateren uit de 4e eeuw voor Christus tot de middeleeuwen en dat dateert uit de Romeinse periode. Bezoekers kunnen gemakkelijk een lange tijd doorbrengen in het park, omdat het de thuisbasis is van verschillende belangrijke monumenten, zoals de Asklepieion, de Odeon, de Agora, het kasteel Saranta Kolones (Forty Columns), de Limeniotissa-ruïnes van een vroeg-christelijke basiliek en nog veel meer bekend, de graven van de koningen. Zorg ervoor dat je de mozaïekvloeren van de vier Romeinse villa’s binnen (de huizen van Dionysos, Theseus, Aion en Orpheus) bekijkt, omdat elk verschillende scènes uit de Griekse mythologie verbeelden.

Wanneer te bezoeken: het park is het hele jaar door geopend voor bezoekers, maar de openingstijden variëren per maand, dus controleer voor vertrek.

Agios Lazaros-kerk

Een prachtig voorbeeld van Byzantijnse architectuur, de prachtige stenen kerk van Agios Lazaros werd gebouwd in de 9e eeuw en ligt boven het graf van de heilige. Hoewel de drie koepels en de originele klokkentoren van de kerk in de beginjaren werden verwoest, overleefde de met goud bedekte iconostase. Sint Lazarus kwam naar Cyprus nadat hij herrezen door Jezus, nadat hij was gewijd, woonde hij 30 jaar in de stad voordat hij werd begraven onder het heiligdom. De heilige wordt zo bewonderd dat een processie ter ere van hem wordt gehouden vóór Pasen. Tijdens de processie wordt het icoon van Sint Lazarus door de straten van Larnaca gedragen.

Wanneer te bezoeken: de kerk is het hele jaar door geopend, maar de openingstijden variëren per maand, dus controleer voor vertrek. Toegang is gratis.

Baden van Aphrodite
De baden van Aphrodite liggen net voorbij de vissershaven van Latsi, en in de richting van het puntje van het schiereiland Akamas. Onder een oude vijgenboom met weelderig groen, vertelt de legende dat de Griekse godin van de liefde vroeger in deze wateren baadde. Volgens de Griekse mythologie ontmoette Aphrodite haar geliefde Adonis op deze plek toen hij stopte voor een drankje tijdens het jagen. Het gerucht gaat dat hij verliefd op haar is geworden op het moment dat hij het water dronk.

Wanneer te bezoeken: neem de Aphrodite culturele route en bezoek het hele jaar door, gratis.

Baden van Aphrodite

Choirokoitia

Eens een dorp, is Choirokoitia nu een goed bewaarde nederzetting uit het laatste deel van het stenen tijdperk, het staat sinds 1998 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO en heeft vijf cilindrisch gevormde woningen in de buurt. Binnen elke woning bevinden zich replica’s van huishoudelijke voorwerpen, die een glimp van het verleden bieden. Overblijfselen uit alle fasen van het Neolithicum zijn duidelijk zichtbaar in de nederzetting en bieden een inzicht in de levensomstandigheden in de regio gedurende deze tijden.

Wanneer te bezoeken: het park is het hele jaar door geopend voor bezoekers, behalve kerstavond, eerste kerstdag en paaszondag.

Kasteel van Paphos

Het kasteel werd beschouwd als een van de beroemdste attracties in Paphos en was oorspronkelijk een Byzantijns fort gebouwd om de haven te beschermen. Het is herbouwd en ontmanteld door de jaren heen, maar wat nu is overgebleven is de Ottomaanse restauratie van 1592. Het grote stenen gebouw heeft een grote vierkante toren, een afgesloten binnenplaats, een centrale hal en verschillende kleine kamers. Het kasteel heeft veel toepassingen gehad, van de oorspronkelijke fortstatus tot een zoutopslaggebied en nu het decor voor vele culturele festivals.

Wanneer te bezoeken: het kasteel is het hele jaar open voor bezoekers, de openingstijden variëren echter per maand, dus controleer voor vertrek.

Kasteel van Paphos

Lees ook: De mooiste stranden van Schotland

Kourion Theatre

Staande als een van de meest indrukwekkende archeologische vindplaatsen op Cyprus, het theater van Kourion werd gebouwd aan het einde van de 2e eeuw voor Christus en bood plaats aan maximaal 3500 toeschouwers voor uitvoeringen en gladiatorspellen. Tegenwoordig worden er vele culturele activiteiten en theatervoorstellingen gehouden, vooral tijdens het zomerseizoen. In het begin van de 3e eeuw na Christus werden wijzigingen aangebracht en werd het theater een arena die werd gebruikt voor gevechten met wilde dieren.

Wanneer te bezoeken: het gebied is het hele jaar open voor bezoekers, de openingstijden variëren echter per maand, dus controleer dit voordat je gaat.