Rondreis door West-Sicilië: kunst, geschiedenis en cultuur

Rondreis door West-Sicilië: een route door kunst, geschiedenis en cultuur

Een rondreis door West-Sicilië is de ideale manier om een ​​vakantie door te brengen die in het teken staat van kunst, geschiedenis en cultuur. Hier is een routebeschrijving om de steden en kleine stadjes van het westelijke deel van het eiland te ontdekken.

Lees ook: Zo maak je een keuze tussen Sicilië en Sardinië

Palermo

De rondreis door West-Sicilië begint vanuit Palermo, de hoofdstad, die alle artistieke, historische en culturele rijkdom belichaamt van de beschavingen die er doorheen zijn gegaan, met Griekse, Punische, Romeinse, Arabische, Normandische en Zwabische getuigenissen.

De kathedraal, gewijd aan de Maagd van de Hemelvaart, vertegenwoordigt nu al de gelaagdheid van de verschillende culturen die in de loop van de tijd tussenbeide zijn gekomen en de architecturale structuur hebben gewijzigd. Van de Catalaans-gotische gevel tot de apsis met Arabisch-Normandische versieringen, tot het interieur, met de overblijfselen van het koningshuis van Sicilië, Roger II en Frederik II, en de relikwieën van Santa Rosalia, patroonheilige van Palermo.

In de Sacristie van de Kanunniken wordt de Schatkamer van de kathedraal tentoongesteld: heilige gewaden uit de 16e tot de 18e eeuw, monstransen, kelken en de kostbare gouden kroon uit het graf van koningin Constance van Aragon, een voorbeeld van middeleeuwse sieraden. Niet te missen zijn het Bisschoppelijk Museum en de Botanische Tuin.

Als je te voet verder gaat langs de Corso Vittorio Emanuele, de verkeersader van het historische centrum van Palermo, die Porta Nuova en Porta Felice met elkaar verbindt, bereik je de Quattro Canti van de stad. Niet ver daarvandaan ligt de fontein op Piazza Pretoria met prachtige afbeeldingen van goden, nimfen, monsters en allegorieën.

Een verplichte stop op Piazza Bellini is de kerk van Santa Maria dell’Ammiraglio, genaamd La Martorana, in Arabische stijl en met muurfresco’s van Byzantijnse oorsprong. En vlak naast de deur, de prachtige kerk van San Cataldo.

Castellammare del Golfo, Alcamo en Segesta

Nog steeds in Palermo raden we een bezoek aan de mozaïeken van de Palatijnse kapel aan, in het Palazzo dei Normanni, vroeger de residentie van de koninklijke familie van Sicilië en tegenwoordig een UNESCO-werelderfgoed. Voordat je de stad verlaat, is het een must om het typische streetfood te proberen, evenals de brioches met ijs.

De volgende stop is in het dorp Castellammare del Golfo, met een bezoek aan Alcamo, rijk aan monumenten en kunstwerken. Vervolgens gaan we naar Segesta, in de provincie Trapani, waar de monumentale Dorische tempel en het theater in hun pracht tevoorschijn komen met de zee en de schilderachtige heuvels op de achtergrond.

Lees ook: Waarom Cyprus de perfecte huwelijksreis bestemming is

Trapani en Erice

De route gaat vervolgens verder richting Trapani en Erice. Deze laatste, gerekend tot de mooiste dorpen van Italië, heeft als symbool het kasteel Fortezza di Venere van waaruit je de hele vallei kunt bewonderen. In het stadscentrum, bezaaid met middeleeuwse kerken en kloosters, valt de prachtige Duomo dell’Assunta op.

Vervolgens kun je Trapani ook bereiken via een kabelbaan vanuit Erice. De stad is een opeenvolging van historische gebouwen en kerken van opmerkelijke artistieke waarde, zoals de kathedraal en de kerk van het vagevuur, waarin de heilige groepen van de mysteriën van Trapani bewaard zijn gebleven, die kenmerkend zijn voor de processie van Goede Vrijdag.

Buiten het historische centrum is het Heiligdom van de Annunziata, oorspronkelijk uit de veertiende eeuw, een bezoek waard, samen met het aangrenzende voormalige karmelietenklooster, de thuisbasis van de “A. Pepoli”, waar sculpturen, sieraden en werken van de meesters van Trapani-koraal te zien zijn.

Een wandeling in het archeologische park Selinunte bij zonsondergang is een must, voordat je de Vallei van de Tempels in Agrigento bereikt, de grootste archeologische vindplaats ter wereld en een UNESCO-erfgoedlocatie. Als afsluiting van de rondreis door West-Sicilië mag je het beroemde pecorino-ijs niet missen: een ijsje gemaakt van schapenricotta, typisch voor het Agrigento-gebied.