Oktober naar Sicilië: nog vakantie aan het strand?

Oktober naar Sicilië: nog vakantie aan het strand?

Op Sicilië zijn vakanties aan het strand in oktober nog mogelijk. Met warme lucht- en watertemperaturen biedt het reisseizoen oktober ook veel voordelen. Massatoerisme met gezinnen en kinderen heeft plaatsgemaakt voor ontspannen vakanties in de late Siciliaanse zomer. In de steden heerst een gemoedelijke sfeer en bezienswaardigheden zijn zonder wachtrijen te bezoeken. Op de stranden en aan zee vind je vooral locals die hier hun vrije uurtjes doorbrengen. Maar niet alleen op de stranden en in de steden is het leven op Sicilië in oktober weer wat rustiger. Het trekt ook veel andere voordelen aan.

Lees ook: Waarom er geen massatoerisme is op La Palma

Sicilië in oktober in de steden en in de natuur

In de midzomermaanden kunnen de temperaturen in de aantrekkelijke centra van de barokke steden Val di Noto de grens van 40 graden bereiken. In oktober is het zeker aangenamer in de steden met temperaturen tussen de 25 en 30 °C. Historische gebouwen, cultuurgoederen en archeologische vindplaatsen zijn toegankelijk zonder de drukte. Als je de verschillende culturen, mooie kustplaatsen en de schatten uit het verleden van Sicilië wilt opsporen, vindt je er in oktober de beste omstandigheden voor. Zelfs de Sicilianen komen in oktober na het hectische hoofdseizoen weer tot rust en genieten van de warme nazomer voor de cafés om te kletsen en te socializen. Restaurants en bars zijn in oktober vrij te kiezen en hoeven niet te worden geselecteerd op basis van beschikbaarheid. Overal is altijd wel een gezellige plek te vinden. En de mediterrane tuinen ruiken naar Navelina, de zoete sinaasappel die voornamelijk in de regio Äthna in het zuidoosten van Sicilië wordt verbouwd en vanaf oktober kan worden genoten.

Wandel-, trek- en mountainbiketochten door het landschap van de Val di Noto, het Iblei-gebergte beklimmen of de Etna van dichtbij beleven, actieve vakantiegangers en natuurliefhebbers vinden in oktober de beste weersomstandigheden op Sicilië. Het is uitermate geschikt voor sportieve activiteiten. Zelfs in het laagseizoen tot eind oktober worden er talrijke rondleidingen aangeboden voor alle moeilijkheidsgraden. De grandioze vulkanische landschappen en rijke natuurgebieden kunnen dan veel aangenamer te voet of met de fiets worden verkend en de routes zijn niet meer zo druk als in de midzomermaanden.

Zelfs eind oktober is de luchttemperatuur nog boven de 20°C. Een mogelijke korte regenbui in deze tijd van het jaar is best aangenaam, omdat de temperaturen niet dalen door de regen. In plaats daarvan toont het landschap na de warme regen zijn mooiste gezicht en schijnt het in rijke kleuren over het eiland.

Lees ook: Zo maak je een keuze tussen Sicilië en Sardinië

Sicilië in oktober aan zee

In tegenstelling tot het vroege zomerseizoen wordt de zee in oktober verwarmd door de hete zon en is het nog aangenaam warm rond de 23°C. Het zwemplezier is hier geenszins bewolkt en de watertemperaturen zijn veel aangenamer dan in juni, voordat de zon zijn kracht heeft ontwikkeld. De eerste helft van oktober is perfect voor vakantiegangers die midden in de zomer willen ontsnappen aan de drukte van het belangrijkste reisseizoen. Temperaturen rond 25°C met een lichte luchtvochtigheid zijn de beste omstandigheden om in zee te zwemmen of om uitgebreide watersporten te beoefenen. De mooiste grotten en de turquoise zeespiegel wachten eenzaam op duikers en surfers.

Van half oktober tot eind oktober is de zon elke dag iets minder zichtbaar. Maar dat betekent alleen dat het ’s ochtends langzamer warm wordt en ’s avonds de temperaturen wat sneller dalen. Waarbij midden op de dag wordt geassocieerd met zeer aangename weersomstandigheden. Het strand en de zee zijn hier nog aangenaam om van te genieten. Tijdens de lunch, wanneer de hitte op midzomerdagen ondraaglijk is, kan Sicilië in oktober uitgebreid worden genoten op het strand en de zee. De middagzon heeft dan nog veel straling, maar is niet meer te gloeiend heet en daarom bij uitstek geschikt om uitgebreid te zonnen zonder zonnebrand.

Top 9 vakantie aanbieders

Zelf je vakantie regelen

Regel je cruisevakantie