6 eilanden aan de Franse Atlantische kust

6 eilanden aan de Franse Atlantische kust

Er zijn de bekende eilanden voor de Franse Atlantische kust, waaronder Oléron, de grootste, maar ook Ré, Aix, Madame en Normoutier. Maar wie echt klaar is voor het eiland en ook nog eens enthousiast is over historie en natuurspektakel, vindt ook elders aan de westkust van Frankrijk zijn gading. Zes eilanden, archipels en lagunelandschappen aan de Franse Atlantische kust die verder gaan dan de gebruikelijke tips.

Lees ook: 10 dingen die je niet mag missen op Sardinië

1. Eilanden in de moerassen: de archipel van La Brière

La Brière

Het Regionaal Natuurpark van Brière bij Saint-Nazaire is een van de belangrijkste en grootste moerassen van Frankrijk. Deze archipel, bestaande uit talloze eilanden, strekt zich uit over 50.000 hectare. Elk stuk land, hoe klein ook, heeft een naam en vertelt zijn eigen verhaal. Veel van de eilanden zijn bewoond. Zo heeft het Ile de Guersac, het grootste en hoogste eiland in de omgeving, zo’n 3.000 inwoners en een kerk. Legenden zijn alomtegenwoordig in het natuurpark Brière. Over de oorsprong van de moerasbewoners bestaan ​​talloze mythen: ze zouden afstammen van drie piraten. Een deel van de eilanden is overigens zelfs te voet of per fiets te bereiken. Vanaf de 24 meter hoge uitkijktoren Belvédère de Rozé in Saint-Malo-de-Guersac zijn de afmetingen van dit indrukwekkende moeraslandschap te zien.

2. De bakermat van Les Sables-d’Olonne: het eiland Vertime

Les Sables-d'Olonne

Sinds het midden van de 18e eeuw behoort La Chaume tot Les Sables-d’Olonne, de stad die elke vier jaar de beste solozeilers ter wereld naar de start van de Vendée Globe op de Atlantische Oceaan trekt. Smalle straatjes en lage witte huizen met smalle ramen vormen de charme van het voormalige vissers- en boerendorp en contrasteren met de moderne stedenbouwkundige planning van Les Sables-d’Olonne. La Chaume – het oudste deel van de stad – was oorspronkelijk een eiland: het smalle, lange eiland Vertime strekte zich uit van de haven van La Gachère in het noorden tot het zuidpunt van La Chaume. Een diep kanaal dat voor de scheepvaart werd gebruikt, scheidde het eiland van het vasteland. Vandaag de dag is het verleden van het eiland nog voelbaar in de tradities en mentaliteit van de Chaumois, zoals de bewoners worden genoemd: op het Sainte Anne-plein vertelt een enorme trompe-l’oeil-muurschildering het leven in de wijk.

3. Half land, half water: het Ile aux Oiseaux

Ile aux Oiseaux

Midden in de baai van Arcachon ligt het vogeleiland Oiseaux: Dankzij de enorme diversiteit met meer dan 150 vogelsoorten die hier te zien zijn, is het eiland sinds 2004 een natuurreservaat. Het eiland is alleen bij vloed per boot te bereiken; de mensen in de 53 hutten, waarvan sommige het hele jaar door bewoond worden, andere seizoensgebonden, kunnen nog steeds zonder elektriciteit. Aankopen in de dichtstbijzijnde supermarkt moeten worden afgestemd op het getij – een offer dat geen offer is voor de bewoners, want hun huis is een natuurlijk paradijs. Blikvanger in het hart van het bassin: de twee symbolische wadhutten op palen, de Cabanes Tchanquées. Ze bevinden zich midden in het enorme oesterpark van Arcachon. Degenen die door de baai zwerven in een van de traditionele schuiten, passeren niet alleen het vogeleiland, maar gaan ook naar Cap Ferret, het schiereiland dat grenst aan het Bassin d’Arcachon in de richting van de Atlantische Oceaan.

4. Een eiland ter bescherming: het Fort de Socoa

Fort de Socoa

De vestingwerken gebouwd door Vauban, de bouwmeester van Lodewijk XIV, torenen als een fort uit in de baai van Saint-Jean-de-Luz in Ciboure, in het Franse Baskenland. De bouw van een pier in 1686 veranderde het eiland in een schiereiland en vergemakkelijkte de toegang vanaf het vasteland. Het Fort de Socoa vertelt een lang verhaal: het was ooit bedoeld om te beschermen tegen de Spaanse vijand, maar werd toen door hen veroverd en noemde het Fort de Castille. Om vervolgens weer in Franse handen te vallen als Fort de Socoa. Tot het midden van de 19e eeuw vervulde het eilandfort zijn eigenlijke functie, later diende het voor de douane en tegenwoordig wordt het gebruikt om te zeilen – een jachthaven bevindt zich tussen het vasteland en het complex.

5. Een wereld op zich: het witte eiland Ré

Ré

Jachthavens aan de noordkant, stranden aan de zuidkant en kwelders en modderbanken aan de noordkant – de zandstranden van het eiland Ré behoren tot de mooiste van Europa. Met zijn 100 km lange kust is “het witte”, zoals het eiland vanwege zijn stralende huisgevels wordt genoemd, idyllisch en divers: met heidelandschappen, duinen, bossen en de karakteristieke groene luiken. Zoutwinning, oesterteelt, wijngaarden en groenteteelt op het eiland Ré getuigen van oude tradities die vandaag de dag nog steeds worden beoefend. De historische straten van de dorpen, de kanalen van Ars-en-Ré en kleine havens zoals in La Couarde vormen de magie van het eiland. Als je de dag rustig begint, bezoek dan een van de thalassotherapiecentra of wijd je aan strandvissen in het wad.

Lees ook: 5 ongerepte Turkse eilanden

6. Eilandidylle aan het meer: ​​Maguide beach

Biscarrosse

Drie meren kenmerken het landschap rond Biscarrosse. Ondiep, turkooisblauw water en witte zandstranden: het beeld van een strand op een eenzaam eiland is perfect, alleen niet exotisch. In plaats van palmbomen zorgen enorme pijnbomen hier voor schaduw, en in plaats van zout zeewater belooft zoet water verkoeling op warme zomerdagen. De kalme wateren met hun strandwachten in juli en augustus zijn het ideale alternatief voor de brullende branding van de Atlantische Oceaan, vooral voor gezinnen met kleine kinderen. De watertemperaturen in de zomer liggen tussen de 24 en 28 graden Celsius. Bijzonder mooi: het Plage de Maguide aan de zuidwestelijke oever van het meer van Cazaux-Sanguinet bij Biscarrosse Plage.