7 x doen in Corsica

7 x doen in Corsica

“Een hele wereld op een eiland” is de perfecte omschrijving voor Corsica, met zijn uitzonderlijke schoonheid en diversiteit. Met een identiteit als een goed bewaard gebleven groen eiland met een ongelooflijke biodiversiteit, is het eiland in de Middellandse Zee, een must op je bucketlist. We hebben hier 7 dingen op een rij gezet, om te doen in Corsica.

Lees ook: Kreta als een local: 7 tips

Verwen je smaakpapillen

De Corsicanen hebben de grote rijkdom van de natuur kunnen extraheren en verwerken tot authentieke producten. Beïnvloed door cultuur en geschiedenis, exploiteren eilandproducenten lokale producten van erkende kwaliteit om bij te dragen aan de unieke keuken, een van de belangrijkste troeven van de bestemming. De Corsicaanse keuken omvat een groot aantal specialiteiten: vleeswaren, kaas, kastanjes, citrusvruchten, honing, jam, koekjes, wijn en likeuren. Omdat eten en gezelligheid onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn, missen de trotse producenten nooit de kans om hun knowhow te delen en proeverijen aan bezoekers aan te bieden.

Om meer te weten te komen over de producten die op het eiland worden geteeld en gemaakt, volg je de Route des Sens Authentiques om lokale producenten en ambachtslieden te ontmoeten. De reisroute is een geweldige kans om de smaken en identiteiten van vele iconische specialiteiten te ontdekken.

Relax aan het strand

Met 1000 km prachtige kustlijn is Corsica de droom van elke strandliefhebber, met een mix van witte zandstranden en kiezelbaaien, algemeen beschouwd als een van de schoonste en mooiste van Frankrijk. De kustlijn van Corsica biedt uitstekende zwemmogelijkheden. 

Verken in het voorjaar de sublieme stukken fijn zand langs de oostelijke vlakte van Corsica van Palombaggia of Santa Giulia tot Porto-Vecchio en je zult snel begrijpen waarom het eiland wordt beschouwd als ‘de bakermat van de engelen’. Zodra je in de zomer voet op Corsicaanse bodem zet, is er geen tijd te verliezen: trek je zwemkleding aan, pak je handdoek en zonnebrandcrème en ga op pad om de geurige lucht van de met pijnbomen omzoomde stranden van Saint-Florent in te ademen. Maak in de herfst een dagtocht naar de beroemde Sanguinaires-eilanden voor de kust van Ajaccio, een archipel die wordt beschouwd als een paradijs voor vogels, bewoond door slechtvalken, aalscholvers, grasmussen en visarenden. 

Een must voor liefhebbers van pescatoerisme

Een toeristisch initiatief voor sportvissers, ‘pescatoerisme’ stelt bezoekers in staat om aan boord van vissersboten te gaan en het dagelijkse leven en werk van de lokale vissers te ontdekken, bij te dragen aan het behoud van het lokale erfgoed en deze mooie activiteit alleen of in een groep te waarderen. Dit kun je doen bij bepaalde havens met deelnemende vissers. De Étang de Diana in het oosten van Corsica, ten noorden van Aléria, is een must voor het proeven van zeevruchten. De kleine haven van Centuri is een populaire plek om kreeft te eten.

Bekijk de creativiteit van Corsicaanse ambachtslieden

Door te werken met hoogwaardige lokale materialen en geïnspireerd door de natuur, zetten de getalenteerde ambachtslieden van Corsica hun creativiteit in de schijnwerpers. Vaak met behulp van voorouderlijke technieken en traditionele knowhow, maken ze hoogwaardige ambachten waarvan de roem in veel gevallen wijd en zijd is verspreid. Bestek, mandenmakerij, aardewerk, sieraden, muziekinstrumenten, mode- en designobjecten … Corsicaans vakmanschap getuigt van een grote artistieke verscheidenheid en prachtige creativiteit.

Doen:

• Bekijk rond Ajaccio hoe messen worden gemaakt
• Bezoek kunstenaarsateliers in Patrimonio, in het Nebbiu-gebied
• Ontmoet leermakers en makers van traditionele Corsicaanse instrumenten in het dorp Pigna in Balagne
• Koop creaties op ongebruikelijke plaatsen, zoals een winkel in een grot in het centrum van Bastia
• Bewonder in het oude centrum van Bonifacio handgemaakte koraaljuwelen van hoge kwaliteit

Wees actief buiten

Corsica, het kleinste maar ook het meest bergachtige van de drie grote mediterrane eilanden, heeft 120 toppen van meer dan 2.000 meter hoog. Deze ‘berg in de zee’, waarvan het natuurpark een derde van het grondgebied beslaat, biedt een veelvoud aan activiteiten: wandelen en hiking, hardlooppaden, paardrijden, mountainbiken en wielrennen, klimmen, zweefvliegen, sneeuwsporten, yoga in de buitenlucht , watersporten in rivieren en de zee… noem maar op, het kan!

Geniet van watersport

Met 1000 km kustlijn biedt Corsica een schat aan watersporten: windsurfen, kitesurfen, paddleboarden, kajakken op zee. De bestemming is ook ideaal voor zeilliefhebbers die toegang hebben tot de prachtige kustlijn, genietend van de stranden en geheime baaien. In geautoriseerde gebieden kun je gaan vissen, duiken of snorkelen aan boord van zeilboten, monohulls of catamarans – met of zonder schipper, en allemaal verkrijgbaar bij de
belangrijkste eiland havens. Als je de voorkeur geeft aan een sneller tempo, waarom huur je dan geen jetski om de verborgen baaien te verkennen? Of je nu voor de kust of langs de kust gaat, de keuze is eindeloos.

Tip: Om het ondiepe water te bewonderen, is de transparante kajak een mooi alternatief voor snorkelen.

Wees getuige van prachtig cutureel erfgoed

In het binnenland en aan de kust heeft Corsica een opmerkelijk architectonisch erfgoed. De vele vindplaatsen en oude overblijfselen zijn het bewijs van het bestaan ​​van rijke en gevarieerde voorouderlijke ambachten. Defensieve gebouwen zoals burchten, bastions, torens en bruggen werden gebouwd tijdens periodes van verovering en kolonisatie en getuigen van de turbulente geschiedenis van het eiland, onderbroken door rustigere periodes. Er zijn ook tal van religieuze monumenten – kapellen, kerken, kathedralen en kloosters – met verschillende bouwstijlen.

Corsica heeft ook talrijke musea en thematische plekken verspreid over zijn grondgebied: deze omvatten het ecomuseum gewijd aan de moeflon in Asco, de musea van Luri en Alta Rocca en de prehistorische vindplaats in Aléria.

Lees ook: De top vijf dingen om te doen op Porto Santo

Mis niet:

Sartène, beschouwd als de “meest Corsicaanse” stad van Corsica: ontdek de geheimen van het verleden in het museum voor prehistorie en archeologie.

Corte, voormalige hoofdstad van het eiland: treed in de voetsporen van Pascal Paoli en bezoek het museum van Corsica om de turbulente geschiedenis van het eiland te begrijpen.

Ajaccio, geboorteplaats van Napoleon Bonaparte: om meer te weten te komen over de jeugd van de keizer, bezoek het Palais Fesch Museum voor Schone Kunsten en waardeer de permanente tentoonstelling van Italiaanse schilderijen, plus enkele uitstekende tijdelijke tentoonstellingen.

Bastia, culturele barokke stad: bewonder de hoogtepunten van de stad in het Palais des Gouverneurs, museum voor kunst en geschiedenis.