Kreta als een local: 7 tips

Kreta als een local: 7 tips

Vakantie op de Griekse eilanden met tips van de lokale bevolking – zo zijn vakanties op Kreta bijzonder leuk. Vooral in het oosten van het eiland zijn er  grotendeels ongerepte baaien en dorpen. In samenwerking met echte “locals” hebben we de meest populaire plekken samengesteld waar je het echte Kreta kan ervaren.

Lees ook: 5 redenen voor een vakantie naar de Faeröer eilanden

Bergdorp Kritsá

Kritsá-kloof

Het bergdorp Kritsá, dat door veel lokale bewoners wordt beschouwd als een van de mooiste dorpen van het eiland, geeft een indrukwekkend inzicht in de cultuur van Kreta. Gelegen op ongeveer 15 kilometer ten zuidwesten van Agios Nikolaos, biedt de ligging op de helling een indrukwekkend uitzicht over olijfgaarden naar de kust. Naast talloze cafés, tavernes en eeuwenoude kerken zijn het vooral kleine steegjes en oude huizen die het dorp een bijzondere charme geven. Kritsá is ook een interessante plek voor natuurliefhebbers. Het bergdorp dient als vertrekpunt voor excursies in de bergen of de Kritsá-kloof. In tegenstelling tot de bekende Samariakloof zul je hier bijna alleen zijn.

Chrissí eiland

Chrissí eiland

Heb je een voorkeur voor bijzondere stranden, dan kun je een boottocht maken naar het kleine eiland Chrissí. Het ‘gouden eiland’ doet zijn naam eer aan: gouden stranden ontmoeten hier turkoois water. Het bijna onbewoonde eiland ligt op slechts ongeveer 14 kilometer van Ierapetra en is daarom op eigen kosten met de boot in minder dan drie kwartier te bereiken: verken het binnenland van het eiland dat bedekt is met jeneverbesceder, of verwonder je tijdens het snorkelen over het ondiepe zeegezicht – er is hier gegarandeerd voor elk wat wils.

Xerókampos

Xerókampos

Een ander hoogtepunt is het dorp Xerókampos, zo’n 17 kilometer ten zuiden van het bergdorp Zákros. Er zijn maar een paar mensen op deze zuidoostelijke plek, het gebied is een van de meest ongerepte plekken op Kreta. Maar rustige baaien en eenzame stranden liggen naast elkaar. Xerókampos nodigt je uit om lange strandwandelingen te maken, waar de rotsformaties gevormd door de getijden bijzonder indrukwekkend zijn. Hoewel het heldere water en de witte stranden indruk maken, zijn er door de afgelegen ligging zelfs in het hoogseizoen weinig toeristen.

Culinaire stop bij een authentieke taverne

Giorgios vistaverne

Voor liefhebbers van zeevruchten is er de Giorgios vistaverne, gerund door de familie Sfyrakis in Plaka – de oude stad – van Elounda. Hier wordt niet alleen uitstekende verse vis geserveerd, de directe ligging aan het water biedt ook een buitengewoon uitzicht op het eiland Spinalonga in een romantische sfeer. De vader van het gezin vangt de specialiteiten deels zelf als visser. 

Katharo Plateau 

Katharo Plateau

Het plateau van Katharo is de ultieme plek om te bezoeken om het karakter van het Kretenzische platteland en het majestueuze rustieke landschap te begrijpen. Op 1200 meter hoogte kun je je auto laten staan, een wandeling maken, de frisse lucht inademen en genieten van de bijzondere natuur om je heen. Je zult herders en hun kudden, adelaars en andere vogels, en wilde geiten zien om er maar een paar te noemen.

Psychro Cave

Psychro Cave

Psychro Cave, ook wel bekend als Dictaion Cave, is een Minoïsche heilige grot op het Lasithi-plateau. Er wordt aangenomen dat het de geboorteplaats is van Zeus, de koning van de goden van Olympus. Een fascinerende grot gevuld met stalagmieten en stalactieten laat de verbeelding de vrije loop over hoe dit de schuilplaats had kunnen zijn waar Rhea besloot Zeus te beschermen tegen zijn vader Cronus. Artefacten uit Psychro Cave zijn te vinden in het Archeologisch Museum van Heraklion, het Ashmolean Museum in Oxford, het Louvre in Parijs en het British Museum in Londen.

Lees ook: Waarom je het eiland Île d’Yeu moet bezoeken

Vai Beach

Vai Beach

Op het uiterste puntje van de oostkant van Kreta ligt Vai Beach, ook wel bekend als Palm Beach en de thuisbasis van de Kretenzische Dadelpalm (Phoenix theophrasti). Dit exotische zandstrand met wit zand wordt gevormd aan het einde van het palmbos en beschikt over prachtig kobaltblauw water, ideaal om te snorkelen. Het verdient de voorkeur om de vroege of late zomer te bezoeken, aangezien dit strand in het hoogseizoen erg druk kan zijn.

Top 9 vakantie aanbieders

Zelf je vakantie regelen

Regel je cruisevakantie