Waarom je het eiland Île d’Yeu moet bezoeken

Waarom je het eiland Yeu moet bezoeken

Het visserseilandje ‘Île d’Yeu’ voor de kust van de Vendée is een van de pareltjes van de Atlantische Oceaan. Een charmant en vredig toevluchtsoord dat nog niet echt bekend is. Île d’Yeu ligt op 17 kilometer van de kust van de Vendée en is daarmee het eiland dat het verst verwijderd ligt van de Franse Atlantische kust. Het is een eiland vol charme, die zich langzaam ontvouwt als je de moeite neemt de heide te doorkruisen en te fietsen langs de lage witgekalkte huizen.

Lees ook: De top vijf dingen om te doen op Porto Santo

Koninklijke vakanties op Yeu

yeu

Journalisten, kunstenaars, politici en zelfs bezoekers van koninklijk bloed: allemaal houden ze van de rust en eenvoud op het eiland. Je kunt er dus weleens het pad kruisen van Franse beroemdheden zoals Thomas Dutronc, Matthieu Chedid of Sophie Davant, alsook het Belgische vorstenpaar met zijn gezin. Koning Filip van België heeft immers enkele jaren geleden een eigendom gekocht op de noordwestelijke punt van het eiland. Hij en zijn gezin brengen er regelmatig hun vakanties door. En zelfs zanger Kris de Bruyne schreef een liedje over zijn avonturen met Lydia op het eiland.

Veel beroemdheden hebben hun hart verloren aan Île d’Yeu. Het leven op het eiland bevalt hen. Te beginnen met de rust waar beroemdheden zo sterk naar op zoek zijn. Want het zit niet in de mentaliteit van de eilandbewoners om een handtekening te vragen of hen lastig te vallen. De plaatselijke bevolking is heel gastvrij en maakt geen onderscheid tussen een beroemdheid en andere bezoekers. Hier leidt iedereen een eenvoudig leven: flaneren over de markt, ontbijten op de kades, kijken naar de voorbijvarende boten, fietsen over de paden, picknicken …

Sportparadijs in openlucht

yeu

Het eiland is dus een perfecte bestemming voor een geslaagde vakantie met het gezin of vrienden. Het is nauwelijks 23 km² groot, maar bezit een grote verscheidenheid aan landschappen: lange stranden en duinen, woeste kust met hoge kliffen, baaien met goudkleurig zand, laag begroeide heidevelden, idyllische verzonken paden en een bocagelandschap met zijn lapjesdeken van kleine percelen. En overal bots je op de immense oceaan.

Lees ook: Top 10 beste uitzichten op de Wild Atlantic Way

Nog veel meer

yeu

De beperkte oppervlakte leent zich uitstekend tot flaneren en… dromen. Om boodschappen te doen of naar het strand te gaan, verplaatst je je vlot met de fiets tot in alle uithoeken van het eiland. Het eiland telt een twintigtal stranden: kleine inhammen in het zuiden en uitgestrekte zandstranden in het noordoosten. Kajakken, surfen, kitesurfen, zeilen, suppen, mountainbike of fat bike … Je hebt keuze uit een ruime waaier van onvergetelijke belevenissen. De kust telt 28 km fietspaden, maar Yeu is ook een wandeleiland met een netwerk van ruim 72 km wandelpaden. Het zijn stuk voor stuk activiteiten die ook beroemdheden er komen beoefenen, zonder dat ze worden lastiggevallen door nieuwsgierigen of paparazzi.

Top 9 vakantie aanbieders

Zelf je vakantie regelen

Regel je cruisevakantie