De top vijf dingen om te doen op Porto Santo

De top vijf dingen om te doen op Porto Santo

Klein maar krachtig! Het is slechts 50 kilometer en een korte tocht met de veerboot van het bloemeneiland in de Atlantische Oceaan: het kleine zustereiland Porto Santo van Madeira. De “Heilige Haven” werd in 1418 ontdekt door zeevarenden en fascineerde ooit niet alleen Christoffel Columbus, maar nu ook veel vakantiegangers die de ongerepte natuur en het negen kilometer lange gouden zandstrand waarderen. Het juweel is een echte geheime tip en de luchthaven is een van de veiligste van Europa.

Lees ook: 5 x dolce far niente op de Italiaanse eilanden

1. Zonnebaden en watersporten: het negen kilometer lange strand

De top vijf dingen om te doen op Porto Santo

Zonaanbidders en waterratten vinden hun eigen persoonlijke eldorado in Porto Santo, aangezien praktisch de hele zuidkust van het eiland uit goudkleurig zand bestaat. In totaal negen kilometer van Vila Baleira naar Ponta de Calheta is er een zandgebied dat wordt omspoeld door kalm, kristalhelder en warm zeewater. De kust van Porto Santo is een populaire excursiebestemming bij de lokale bevolking, vooral in de zomermaanden, en wordt op verschillende manieren gebruikt: Stand-up paddleboarding, windsurfen, snorkelen en zonnebaden zijn slechts enkele voorbeelden. Het strand is niet alleen geclassificeerd als het beste duinstrand van het land, maar behoort ook tot de “European Safest Beaches 2020” en werd na Covid-19 officieel heropend als eerste in Europa.

2. Spa-ervaringen à la Porto Santo: geneeskrachtige zandbaden

De top vijf dingen om te doen op Porto Santo

Het therapeutische en natuurlijke ontstekingsremmende zand van Porto Santo wordt gebruikt voor de behandeling van reumatische en orthopedische aandoeningen, omdat het rijk is aan mineralen zoals magnesium, calcium, fosfor en zwavel. Door zijn samenstelling kan het warmte voor een langere tijd opslaan en wordt daarom vaak gebruikt als toepassingsproduct voor zandtherapie. In een speciaal zandbad wordt de behandelende persoon bedekt met zand van ongeveer 40 graden Celsius, waarbij de huid door de hoge temperatuur geleidelijk de mineralen opneemt. Het mooie is: de behandeling wordt niet alleen gebruikt bij ziekten, maar gaat ook huid- en gewichtsproblemen en cellulitis tegen, diverse hotels langs het strand bieden de behandeling aan, die ongeveer 30 minuten duurt.

3. Golfen op de Golfstroom: tussen zachte duinen en indrukwekkende kliffen

golven porto santo

De golfbaan van Porto Santo wordt beschouwd als een van de beste golfbanen van Portugal. De 18 holes par 72 baan is ontworpen door de Spaanse wereldkampioen Severiano Ballesteros en biedt een spectaculair uitzicht over het eiland en de zee. Terwijl de zuidelijke baan vergelijkbaar is met de traditionele Amerikaanse golfbanen, wordt de noordelijke baan gespeeld aan de rand van de kliffen van de oceaan – met name holes 13, 14 en 15 zorgen voor avontuurlijke tee-offs. Omdat water een kostbaar goed is op het eiland, wordt het gazon niet geïrrigeerd met drinkwater, maar met zorgvuldig schoongemaakt afvalwater. Zo garandeert de baan niet alleen ideale golfomstandigheden, maar ook een grondstofbesparende werking.

4. Geosafari-jeeptours: op vier wielen door verre sterrenstelsels

Het rijke geologische erfgoed van het eiland is snel per jeep te ontdekken. Rondleidingen inclusief een lokale gids leiden alle adrenaline-fans door het maanachtige landschap. Onderweg passeer je niet alleen de plaatsen Morenos en Floras, maar ook de vulkanische, zeer goed bewaard gebleven basaltkolommen van Pico Ana Ferreira. Hier kun je de leeftijd en de bewogen geschiedenis van het eiland raden. Een deel van de jeeptour is ook een stop in Mini Madeira: eenmaal geëmigreerd van Madeira naar Porto Santo, creëerde Carlos Afonso hier een kleine, kleurrijke oase door jarenlang handwerk. In het binnenland van het eiland en aan de steile kustlijnen zijn er ideale plekken om foto’s te maken en te pauzeren – de Atlantische Oceaan altijd in zicht.

Lees ook: Vakantie op Lanzarote en La Graciosa: een strand voor elke behoefte

5. Christopher Columbus Museum: Reis terug in de tijd naar de 15e eeuw

Iedereen die altijd al heeft willen weten hoe beroemde ontdekkingsreizigers in de 15e eeuw leefden, moet een bezoek brengen aan het Casa Museu Cristovão Columbo. De Italiaanse zeevaarder Christoffel Columbus woonde hier ooit. In 1479 trouwde hij met de dochter van een invloedrijke kapitein uit Porto Santo, stichtte een gezin en woonde daarna  een paar jaar op het eiland. Aangenomen wordt dat dit de eerste keer was dat hij intensief werkte op de zeeroute naar Zuid- en Oost-Azië. In zijn voormalige huis, dat in 1989 werd omgebouwd tot museum, zijn er kopieën van oude kaarten uit de 15e en 16e eeuw, evenals als een model van zijn boot.

Top 9 vakantie aanbieders

Zelf je vakantie regelen

Regel je cruisevakantie