5 redenen voor een vakantie naar Madeira

5 redenen voor een vakantie op Madeira

Op vakantie naar Madeira? Als je aan Madeira denkt, denk je vaak als eerste aan het synoniem “bloemeneiland”, dat typisch is voor het eiland. Het is de moeite waard om het van dichterbij te bekijken en het wordt snel duidelijk: Madeira biedt zoveel meer op een totaal van 741 vierkante kilometer. Het Portugese eiland, dat voor de westkust van Afrika in de Atlantische Oceaan ligt, heeft veel in petto voor cultuurhongerige mensen, buitenliefhebbers en fijnproevers. Hier zijn vijf redenen waarom een ​​vakantie naar Madeira op elk moment van het jaar de moeite waard is.

Lees ook: De beste Instagram-spots op fotogeniek Lanzarote

5 redenen voor een vakantie naar Madeira

Het hele jaar door een ideaal feel-good klimaat

Madeira is het eiland van de eeuwige lente: Dankzij het milde subtropische klimaat wordt het in de zomer meestal niet warmer dan 26 tot 28 graden en in de winter komen de temperaturen nauwelijks onder de 20 graden. Dit maakt het zonovergoten eiland het hele jaar door de ideale bestemming, ondanks de grotere kans op regen in de winter. De watertemperatuur ligt tussen de 17 en 23 graden.

Dicht bij de natuur: ervaar Madeira actief

watervallen madeira

Het milde klimaat het hele jaar door maakt Madeira een ideale bestemming voor buitenactiviteiten – en buitenactiviteiten zijn er in overvloed op het eiland. Bijvoorbeeld de gevarieerde wandelroutes over meer dan 2.000 kilometer en tot 1.861 meter hoogte, die outdoorliefhebbers op Madeira kunnen ontdekken. De zogenaamde “levada’s” zijn ongetwijfeld een speciaal kenmerk. De kunstmatige waterlopen hebben hun oorsprong al in de 15e eeuw en werden aangelegd om water van de regenachtige gebieden in het noorden en het centrum van het eiland naar de landbouwgebieden in het zuiden te leiden. Deze functie hebben ze vandaag de dag nog steeds, maar vooral de meest spectaculaire wandelpaden op het eiland leiden langs de levada’s, waarop je herhaaldelijk talloze watervallen tegenkomt. Daarnaast heeft Madeira prachtige “miradouros” met het mooiste uitzicht op ruige kliffen, de zee en unieke valleien in het midden van het eiland. Op het water kun je zelf actief zijn of walvissen en dolfijnen spotten tijdens een boottocht. Madeira is een van ’s werelds beroemdste plekken om walvissen en dolfijnen te spotten.

Unieke flora en fauna

Het subtropische klimaat maakt Madeira ook tot het eiland van de eeuwige lente. En dit blijkt uit de weelderige flora en fauna die over het hele eiland te vinden zijn. Het laurierbos “Laurissilva” beslaat in totaal 20 procent van het eiland en is ouder dan 15 miljoen jaar – Madeira is het grootste gebied met dit type bos, dat sinds 1999 op de werelderfgoedlijst van UNESCO staat. Het is erkend als een natuurlijk erfgoed van Madeira vanwege zijn rijkdom, staat van instandhouding en diversiteit. Het is in het noorden en zuiden van het eiland te bezoeken en te bewandelen en biedt een bijzonder mooi ecologisch natuurpanorama. Maar ook bijzondere soorten bloemen zoals de Strelitzia, lelies, callas en nog veel meer, evenals groene terrassen met agrarische teelt strekken zich uit over het hele eiland en staan ​​in contrast met de ruige bergen in het centrum van Madeira. Er zijn hier nauwelijks wilde zoogdieren, maar er is een adembenemende verscheidenheid aan vogels – ideaal om vogels te spotten over het hele eiland.

Culinair genieten

espetada madeira

Als je naar Madeira reist, kun je niet om de traditionele maar ook moderne keuken van het eiland heen. Een klassieker uit de keuken van Madeira is Espetada. Een rundvleesspies waarbij het vlees aan een lauriertak wordt geprikt en boven houtskool wordt gegrild. Het vlees wordt geserveerd met aardappelen en salade. Voor visliefhebbers daarentegen wordt Espada geserveerd. De diepzee zwarte haarstaartvis is een delicatesse van het eiland en wordt vaak geserveerd met gebakken bananen en passievrucht. Ook Madeira-wijn, die als aperitief of dessertwijn gedronken wordt, heeft een lange traditie. De druiven worden meestal geoogst van eind augustus tot september, wat ook het moment is waarop het traditionele wijnfestival plaatsvindt om de wijnen die op Madeira worden geproduceerd te vieren. Een van de belangrijkste landbouwproducten op Madeira is sinds de 15e eeuw ook suikerriet. Van het suikersap worden tot op de dag van vandaag suikerrietschnaps gemaakt. Dit maakt deel uit van de nationale drank “Poncha”. Om het te bereiden, wordt een speciaal gevormde houten stamper gebruikt om een ​​derde van de suikerrietschnaps, het sap van citroenen of sinaasappels en honing te mengen.

Lees ook: 5 dingen om te zien en te doen op Gran Canaria

Cultuur en traditie

Carreiros do Monte

De hoofdstad van het eiland, Funchal, biedt vooral cultuur en amusement en is het toeristische centrum van de regio. In de historische wijken met musea, kerken en parken laten vakantiegangers zich drijven door de kleine straatjes. In de oude stad heeft het kunstproject “Portas Pintadas” (geschilderde deuren) een nieuwe impuls gegeven aan het centrum. Als onderdeel van het initiatief hebben lokale kunstenaars de deuren en gevels van de huizen beschilderd, waardoor de straten in een openluchtkunstgalerie zijn veranderd. Wie een echte traditie en veel plezier wilt hebben, mag een ritje met de mandslee niet missen. De kabelbaan brengt je naar de wijk Monte. Naast de Monte Tropical Garden wachten hier de zogenaamde “Carreiros do Monte” op je, die de mandsleeën besturen op de twee kilometer lange route. In de 19e eeuw werden mandensleden voor het eerst gebruikt als alternatief en snel vervoermiddel voor mensen en goederen, tegenwoordig is het een wereldberoemde attractie onder toeristen.