4 x doen in de unieke natuur van Madeira

4 x doen in de unieke natuur vanMadeira

Dwalen in de unieke natuur van Madeira, is iets wat je eens zou moeten ervaren.  Niet alleen vanuit kikker- en vogelperspectief, maar ook met een blik in de lucht en onder de aarde. De archipel biedt kilometerslange uitzichten over de Atlantische Oceaan, millennia-oude grotten, gestolde lavapoelen gevuld met water of winderige uitzichten op de zee van wolken vanaf een van de bergtoppen – de vier elementen hebben nog nooit zo dichtbij gevoeld. Bekijk hier de vele facetten van het eiland.

Lees ook: Cyprus: de perfecte mediterrane bestemming

Niet voor hoogtevrees: de Cabo Girão Sky-Walk

Cabo Girão viewpoint

Waar de wind zachtjes om je oren waait en het geluid van de golven al van ver te horen is, bevindt het uitkijkpunt Cabo Girão zich op een van de talloze steile kliffen van Madeira – alleen een dikke ruit scheidt degenen met hoogtevrees van de 580 meter diepe afgrond. Het is de moeite waard om naar beneden te kijken, want de “Miradouro” werd in 2014 uitgeroepen tot “vijfde mooiste uitzicht op een klif ter wereld” door Condé Nast en biedt een uniek uitzicht over de districten Funchal en Camara de Lobos, evenals de Fajãs van Rancho en Cabo Girão – kleine landbouwgebieden aan de voet van de klif. De Skywalk bij de Grand Canyon staat model voor de Cabo Girão.

Verken het eiland ondergronds: de lavagrotten van São Vicente

lavagrotten van São Vicente

De vulkanische oorsprong van Madeira is vooral duidelijk op één plek: in het grottenlabyrint van Sao Vicente in het noorden van het eiland, waar lava ooit zo’n 900.000 jaar geleden naar de oppervlakte kwam. Het tunnelcomplex, dat aan het einde van de 19e eeuw werd ontdekt, heeft sinds 1996 ondergrondse rondleidingen georganiseerd, waarbij diepgaande informatie wordt gegeven over de oorsprong en het vulkanisme op het eiland. Ongeveer 700 meter lang zijn er stalactieten en stalagmieten, kristalheldere waterpoelen en bizarre vormen van vulkanisch gesteente dat doet denken aan gesmolten chocolade. Een interactief informatiecentrum aan het einde van de tour biedt aanvullende informatie over de geologie van Madeira.

Zwemmen in lavapoelen: de natuurlijke baden van Porto Moniz en Seixal

Piscinas Naturais

Zout en rotsachtig, maar toch zacht en rustgevend zijn de natuurlijke zwembaden “Piscinas Naturais” gemaakt van vulkanisch gesteente in Porto Moniz. Terwijl de stad aan de noordkust van Madeira tot in de jaren 80 bekend stond om de walvisvangst en visserij, zijn de baden nu het gesprek van de dag – ze vertegenwoordigen een buitengewone verbinding tussen water en land, evenals kale lavasteen en de diepblauwe oceaan De natuurlijke zwembaden zijn niet alleen geschikt om in te zwemmen, maar ook om te duiken, aangezien ze op sommige plaatsen enkele meters diep zijn. De nabijgelegen zwembaden van de gemeente Seixal bieden een even mooi panoramisch uitzicht over de Atlantische Oceaan.

Lees ook: 4 oases van rust op Madeira

Boven de wolkenzee: de Pico do Arieiro

Boven de wolkenzee: de Pico do Arieiro

Met 1818 meter is de Pico do Arieiro niet de hoogste, maar waarschijnlijk de meest indrukwekkende berg van Madeira vanwege het uitzicht: terwijl de naburige eilanden Porto Santo en Ilhas Desertas in het oosten te zien zijn, kun je bij mooi weer naar het westelijke uiteinde van Madeira kijken. Ook op bewolkte dagen is klimmen de moeite waard, aangezien het uitzicht vanaf de top zich uitstrekt over de schijnbaar eindeloze wolkenzee. Wandelingen beginnen meestal op de parkeerplaats en nemen een korte route naar de top. Van daaruit kunnen tochten worden uitgebreid naar de hogere bergen Pico Ruivo (1.861 meter) en Pico das Torres (1.851 meter).

Top 9 vakantie aanbieders

Zelf je vakantie regelen

Regel je cruisevakantie