De top 5 watervallen op Madeira

De top 5 watervallen op Madeira

Madeira herbergt een verscheidenheid aan natuurlijke schoonheden. Onder de talrijke natuurbelevenissen vallen vooral de vele watervallen op. Van gigantische watervallen tot romantische waterlopen – de indrukwekkende watervallen van Madeira fascineren door hun schoonheid en bieden tegelijkertijd onvergetelijke wandelervaringen voor avonturiers. Maar het zijn niet alleen wandelliefhebbers die waar voor hun geld krijgen, want sommige watervallen zijn gemakkelijk bereikbaar met de auto. Hier zijn de top 5 watervallen op Madeira:

Lees ook: 8 tips voor een vakantie in Cyprus

De top 5 watervallen op Madeira

1. Levada das 25 Fontes

Levada das 25 Fontes
Levada das 25 Fontes © Francisco Correia

Deze waterval maakt indruk met een spectaculair zicht op 25 bronnen die uitmonden in een smaragdgroene poel. Natuurliefhebbers en fotografieliefhebbers kunnen genieten van de talrijke kleine watervallen die zachtjes over de rotswanden klotsen. Degenen die dapper zijn en bestand zijn tegen kou kunnen na de wandeling heerlijk afkoelen in het Lake of 25 Springs. De weg ernaartoe voert langs de beroemde levada’s, die water uit de bergen naar de irrigatiekanalen van het eiland transporteren. De middelzware route begint in Rabaçal, een natuurgebied dat door UNESCO tot werelderfgoed is verklaard.

2. Risco

Risco
Risco © Nuno Andrade

De Risco waterval is een van de hoogste van Madeira en stort zich maar liefst 100 meter de diepte in. De wandeling naar Risco kan gemakkelijk gecombineerd worden met de Levada das 25 Fontes, aangezien ze het begin van het wandelpad in Rabaçal delen. De bijna twee uur durende route wordt als makkelijk bestempeld. De bestemming is het Risco uitkijkpunt en de waterval. Het stijgt verticaal en vormt een witte lijn die contrasteert met de donkere rotsen. Er is hier een idyllisch en zeer fotogeniek decor.

3. Véu da Noiva

Véu da Noiva
Véu da Noiva © Tiago Machado

De naam van deze waterval, vertaald als ‘bruidssluier’, geeft al zijn elegante schoonheid weer. De Véu da Noiva valt als een delicaat gordijn van een klif en mondt uit in zee. Het is gemakkelijk bereikbaar met de auto, tussen Seixal en São Vicente aan de noordkust. Een korte wandeling brengt je naar het uitkijkpunt Véu da Noiva, vanwaar je dit natuurspektakel kunt bewonderen.

4. Cascata da Dona Beija

Cascata da Dona Beija
Dona Beija © Simon Zino

De Dona Beija waterval ligt in het westelijke deel van het eiland en is een populaire bestemming voor natuurliefhebbers. Het wordt gekenmerkt door zijn meerlagige watervallen die uitmonden in een idyllisch meer. De toegang tot deze waterval is gemakkelijk en ligt op de route van het Levada do Alecrim wandelpad met een startpunt in Rabaçal. Het leidt door een schilderachtig landschap midden in de natuur. Als je wilt, kun je een koele duik nemen in het zwembad van het meer.

Lees ook: 8 x doen op de Azoren

5. Garganta Funda

Garganta Funda
Garganta Funda © Luis Freitas

“Deepthroat” beschrijft deze waterval goed. Met zijn indrukwekkende vrije val van 140 meter lijkt het water van de Garganta Funda alsof het in een keel stort. Het voetpad naar het uitkijkpunt van de waterval begint in het wandelgebied Pedregal, dat gemakkelijk met de auto te bereiken is. Vanaf daar is het een gemakkelijk en kort pad van ongeveer 600 meter. Als je liever wandelt, kun je beginnen in de gemeente Ponta do Pargo. Ook de historische vuurtoren van Ponta do Pargo, die op een 312 meter hoge klif staat, is vanaf hier zichtbaar. De groene achtergrond van de omliggende bergen maakt deze excursie tot een onvergetelijke ervaring.

Top 9 vakantie aanbieders

Zelf je vakantie regelen

Regel je cruisevakantie