Madeira – de top 10 tips voor het eiland

Madeira – de top 10 tips voor het eiland

Madeira biedt een schat aan activiteiten en bezienswaardigheden die het tot een onvergetelijke reisbestemming maken. Het eiland is perfect voor iedereen die op zoek is naar natuur, ontspanning en avontuur. Van spectaculaire berglandschappen tot pittoreske kustplaatsen, er is genoeg te ontdekken.

Lees ook: 8 x doen op de Azoren

1. Zonsopgang op Pico do Arieiro

Een van de meest populaire wandelingen op Madeira is de wandeling naar de berg Pico do Areiro. Het is zeker de moeite waard, want zodra je de top bereikt, wacht je boven de wolken een panorama.

2. Het verkennen van de hoofdstad Funchal

Funchal is het culturele en economische centrum van Madeira. De stad heeft veel te bieden: van de markthal Mercado dos Lavradores, tot de historische oude stad of de botanische tuin, tot de rodelbaan. De basket-sledetocht voert bijna twee kilometer bergafwaarts van Monte naar Funchal. Twee mannen in traditionele witte kleding en strohoeden, de zogenaamde carreiros, sturen en remmen de slee.

3. Koel af in het natuurzwembad

De natuurlijke lavabaden in Porto Moniz zijn een unieke zwemervaring. Te midden van de indrukwekkende rotsformaties kun je je onderdompelen in het verfrissende zeewater.

4. Picknick in het sprookjesbos

Het laurierbos van Fanal is een heel bijzondere picknickplek. Het wordt ook wel het sprookjesbos genoemd vanwege de eeuwenoude bomen vol mos en varens, met knokige takken en de mist die hier doorgaans heerst.

5. Wandelen in de voetsporen van de Levadas

Madeira staat bekend om zijn levadas – de irrigatiekanalen die het hele eiland doorkruisen. Ze voorzien Madeira niet alleen van water uit de bergen, maar worden ook gebruikt als wandelpaden. De routes leiden langs watervallen, geweldige uitzichtpunten en unieke flora en fauna.

6. Probeer Madeira wijn

Een bezoek aan Madeira zou niet compleet zijn zonder de beroemde Madeira wijn te proeven. Tijdens een wijntour kunnen geïnteresseerden traditionele wijnhuizen bezoeken en meer te weten komen over de productie en geschiedenis van wijn.

7. Kijk naar walvissen en dolfijnen

Een boottocht langs de kust is niet alleen ideaal om te genieten van het uitzicht op de kliffen en baaien. Ondertussen kun je ook uitkijken naar walvissen en dolfijnen.

8. Bezoek aan de dorpen Santana en Camacha

De twee dorpen bieden een kijkje in het traditionele eilandleven. De typische met stro bedekte Madeiraanse huizen zijn nu alleen nog te vinden in Santana aan de noordkust en laten zien hoe de bewoners van het eiland vroeger leefden. In Camacha beoefenen de lokale bewoners nog steeds de artistieke mandenvlechttraditie.

9. Skywalk Cabo Girao

Het uitkijkpunt Cabo Girão ligt 580 meter boven de zeespiegel en is populair vanwege het drijvende glazen platform. Het biedt een spectaculair uitzicht op de Atlantische Oceaan en de steile kliffen – een unieke fotomoment.

Lees ook: De top vijf dingen om te doen op Porto Santo

10. Traditionele keuken

De traditionele keuken van Madeira heeft een aantal verrassingen in petto. Het eiland heeft uniek eten en drinken zoals Espetada (vleesspiesjes), Espada com Banana (zwarte haarstaartvis met banaan) en Poncha (rumcocktail).

Top 9 vakantie aanbieders

Zelf je vakantie regelen

Regel je cruisevakantie