5 x botanische tuinen in Madeira

5 x botanische tuinen in Madeira

Bezoekers van Madeira hebben keuze te over: een uitstapje naar de botanische tuin, een wandeling in de rozentuin of toch liever een korte wandeling door het stadspark? Of het nu gaat om een ​​bekende excursiebestemming of een geheime tip – het bloemeneiland van de Atlantische Oceaan biedt het hele jaar door weelderige, kleurrijke vegetatie dankzij de gunstige klimatologische omstandigheden evenals een verscheidenheid aan tuinen die zeker een bezoek waard zijn. Maar niet alle tuinen zijn hetzelfde: het zijn plekken om je batterijen op te laden, te ontspannen of je te verbazen. Veel bewoners gebruiken het ook als ontmoetingsplaats om nieuws uit te wisselen met hun buren tijdens een spelletje dammen of dominostenen.

Lees ook: 4 tips voor een vakantie op de Balearen

Madeira Botanische Tuin: De moeder van alle tuinen

Madeira Botanische Tuin

Als je het hebt over tuinen op Madeira, kun je niet om de beroemde botanische tuin heen. Met een prachtig uitzicht over de stad en de zee troont het tuinparadijs op een heuvel boven de hoofdstad Funchal. Het is een van de meest populaire toeristische attracties op het eiland en werd in 1881 aangelegd door de familie Reid, die ook het legendarische Hotel Reid’s Palace bouwde. Het nu openbare groen strekt zich uit over 80.000 vierkante meter en biedt een scala aan exotische planten en bloemen en tropische vogels. Een natuurhistorisch museum biedt ook informatie over de inheemse flora en fauna van het eiland. Als er nog tijd over is, kun je een kabelbaan rechtstreeks naar een andere bestemming nemen – het luchtkuuroord Monte.

Monte Palace Tropical Garden: een vleugje exotisch in de Atlantische Oceaan

De tropische tuin van het Monte Palace Hotel in Monte is vanuit Funchal gemakkelijk met de kabelbaan te bereiken. Op 70.000 vierkante meter herbergt het niet alleen een groot aantal exotische planten zoals azalea’s en Cycladen, maar ook inheemse soorten uit het Laurissilva-laurierbos. Chinese en Japanse elementen zoals een keramiekcollectie uit de 15e tot 20e eeuw of een koivijver weerspiegelen de invloed van de Portugezen in het Oosten en geven de tuin een Oosterse flair. Er zijn ook drie galerijen in het park met sculpturen uit Afrika en Amerika – een kleurrijke potpourri van exotische invloeden met uitzicht op de baai van Funchal.

Quinta da Boa Vista: Midden in de orchideeënjungle

Quinta da Boa Vista

De door een familie gerunde Quinta da Boa Vista kweekt al meer dan 20 jaar orchideeën. Van mei tot december zijn hier de planten in hun volle pracht te bewonderen, waarvan sommige zelfs met uitsterven worden bedreigd. In Jardim Orquidea, de orchideeëntuin bij Funchal, worden het hele jaar door 50.000 planten verzorgd door de familie Pregetter uit Oostenrijk, die deze zeldzame planten al vier generaties lang onderzoekt en ontwikkelt. Er is ook een klein café op het terrein dat Oostenrijkse specialiteiten serveert met een prachtig uitzicht over de hoofdstad. Het laboratorium waar de orchideeën worden gekweekt, is open voor het publiek en biedt spannende inzichten in het teeltproces. 

Pestana Quinta do Arco: In de naam van de roos

Pestana Quinta do Arco

Rozenliefhebbers zijn daarentegen in goede handen aan de noordkust van Madeira: de tuin van de Pestana Quinta do Arco toont een van de grootste rozencollecties in Portugal met meer dan 1.700 verschillende soorten. Van traditionele tot zeldzame rozenstruiken tot nieuwe variëteiten, hier kun je je vergapen aan kleurrijke bloembedden en genieten van de aangename geur van rozen, terwijl het laurierbos en de Atlantische Oceaan in de verte te zien zijn. In de vroege zomer kan hier de pracht van de bloemen bijzonder indrukwekkend worden ervaren. De tuin werd bekroond met de prijs “Garden of Excellence” van de World Association of Rose Societies.

Lees ook: 4 x doen vakantie op het Griekse eiland Thassos

Stadspark Funchal: De groene oase in de stad

Stadspark Funchal

Op een oppervlakte van 8.000 vierkante meter biedt het stadspark van Funchal niet alleen een verscheidenheid aan exotische en endemische planten, maar is het ook een oase van rust en een toevluchtsoord voor de bevolking van de stad – en dat alles zonder toegangsprijzen of openingstijden. Met een klein café, een uitgestrekt waterlandschap met eenden en zwanen en een klein amfitheater, waar in de zomer talloze openluchtevenementen plaatsvinden, van concerten tot theatervoorstellingen, biedt het ideale omstandigheden voor een ontspannen excursie naar het platteland. Alleen een marmeren wapenschild herinnert aan het verleden van het park: het gebied ligt op het terrein van een voormalig Franciscaans klooster, dat in 1844 werd verlaten. In 1885 opende de Jardim Municipal, ook wel bekend als de Dona Amélia-tuin, zijn deuren voor het publiek.

Ga naar Tiqets.com en vind tours, attracties en andere bezienswaardigheden.