4 x doen vakantie op het Griekse eiland Thassos

4 x doen vakantie op het Griekse eiland Thassos

Thassos, het meest noordelijke eiland van de Noord-Egeïsche Eilanden, wordt ook wel het Smaragd eiland genoemd, omdat het een eiland van fascinerende schoonheid is. Het Griekse eiland heeft ook een rijke geschiedenis en archeologische vindplaatsen verspreid over het eiland.

Thasos is bergachtig en dicht bebost. De lagere hellingen van de berg, bedekt met dennenbossen en olijfgaarden, lijken in zee te tuimelen, rondom de 100 km lange weg van het eiland met de prachtige kustlijn, de talrijke stranden en de betoverende inhammen.

Lees ook: 4 redenen om deze zomer Formentera te bezoeken

Wandel door de pittoreske dorpjes

De kleine pittoreske dorpjes vormen een uniek boeket van Griekse architectuur en folkloristische traditie met warme mensen en voortreffelijke delicatessen in de plaatselijke taverna’s.

Limenas

De hoofdstad van het eiland is ook de belangrijkste haven. Eigenlijk wordt het Limenas genoemd, wat ‘haven’ betekent in het Grieks. De geschiedenis van het eiland, die teruggaat tot in de prehistorie, heeft een aantal zeer belangrijke sporen achtergelaten in de omgeving van Limenas, waaronder een wandeling door de oude ruïnes en een bezoek aan het oude theater – waar shows worden gehouden in de zomer. Het archeologisch museum biedt een meer systematische kennismaking met de oudheden van het eiland.

Panagiá

Als er een plek op Thasos is met een sterke band met oude tijden, dan is dat zeker Panagiá. Het dorp Panagiá (wat in het Grieks “Maagd Maria” betekent) behoudt zijn traditionele karakter – waarschijnlijk vanwege de ligging ver van de kust – in zijn geplaveide, smalle straatjes. Het gouden zand, het ondiepe water en de weelderige vegetatie op het strand “Skala Panagias”, d.w.z. het dichtstbijzijnde strand bij Panagia, is een van de beste van het eiland.

Potamia

Een andere bezienswaardigheid is de grot Drakotrypa (=gat van de draak) die zijn naam dankt aan een druipsteen in de vorm van een draak! Aan de voet van de berg Ipsario (die met 1.204 meter de hoogste van Thasos is) ligt het dorp Potamia. “Potami” betekent in het Grieks “rivier”, “stroom”; dat is geen toeval, want er loopt een beekje door het dorp. Nog steeds weg van de kust, vindt het door olijfgaarden omgeven dorp zijn overeenkomstige strand in het zand van “Skala Potamia” of “Gouden strand”. Door de naam kan men gemakkelijk begrijpen dat het gaat om een ​​boeiend stuk strand dat is uitgegroeid tot een favoriete toeristische attractie.

Ontdek de natuurlijke schoonheid

Het vasteland van het eiland daagt met zijn wilde schoonheid de bezoekers uit om het eiland te ontdekken; meren, kleine watervallen, bergachtige traditionele dorpjes, verborgen in overvloedige vegetatie. Natuurlijk kunnen we niet de «Ipsarion», de hoogste bergtop van Thassos met een hoogte van 1204 meter en een panoramisch uitzicht van 360°, links laten liggen bij een bezoek op het eiland.

Door het enorme natuurlijke rijkdom, bergachtig met een mooie kustlijn, zijn in de afgelopen jaren diverse activiteiten voor alternatief toerisme ontwikkeld. Het hele bergachtige gebied van het eiland is in kaart gebracht met paden voor wandelaars. De “milieubeweging van Thassos” organiseert regelmatig excursies voor beginners en ervaren wandelaars.

Ook zijn er begeleiders gespecialiseerd in dit specifieke onderwerp.
Een andere optie die de bezoeker heeft om de omgeving te verkennen is paardrijden. Van begin mei tot oktober exploiteert een paardrijclub, waar na behoeften en het niveau van kennis van paardrijden van de klanten, excursies worden georganiseerd. De meest populaire manier om Thassos te leren kennen is tegenwoordig een excursie met 4×4 jeeps. De chauffeurs zijn ook gespecialiseerde gidsen en vormen routes aan de hand van de voorkeuren van de klanten. Het is een activiteit die bezoekers zelfstandig kunnen doen. Jeeps hebben alle autoverhuurbedrijven, de meeste routes zijn relatief eenvoudig en gemarkeerd. Zeer dicht bij Thassos, bij het vasteland van Griekenland, ligt de rivier “Nestos” en het beroemde nauw van de Nestos rivier .

Prachtige flora en fauna

De flora en fauna van het gebied worden beschouwd als een van de zeldzaamste en om deze reden is de hele regio een nationaal park.
Activiteiten zoals kanoën, kajakken, paardrijden, fietsen, wandelen, vogelspotten van zeldzame vogels, klimmen, boogschieten en diverse andere activiteiten worden dagelijks georganiseerd.

Lees ook: Waarom het kleine Malta een ideale vakantiebestemming is

Mooie stranden

Het eiland biedt elk type strand dat men zich maar kan wensen, ondiepe wateren met zandstranden die niet gemakkelijk over de weg te bereiken zijn, grenzend aan pijnbomen, kleine baaien en rotsachtige voorgebergten, vlekkeloos schone kiezelstranden, uitgestrekte zandstranden en goed onderhouden openbare stranden, voldoen aan elke behoefte. Een aantal populaire badplaatsen van Thassos liggen in het zuiden van het eiland, dat zijn Alyki en Potos. Aan de oostelijke kust van het eiland liggen de beroemde Golden en Paradise Beach waar je jezelf in de Caribische zee waant.