4 redenen om deze zomer Formentera te bezoeken

4 redenen om deze zomer Formentera te bezoeken

Formentera, het kleinste eiland van de Balearen, werd dankzij de bijzondere geografische omstandigheden van isolatie en lage bevolkingsdichtheid in de winter, weinig getroffen door de Corona pandemie en slaagde erin de besmetting te beperken en te beheersen. 

In Formentera is het daarom mogelijk om te genieten van een vakantie vol natuur, ontspanning en lekker eten, omgeven door unieke landschappen. Tussen het betoverende mediterrane landschap, witte stranden en turquoise wateren, grote bossen van dennen en jeneverbes, 32 paden in de natuur die naar de zee leiden, magische plaatsen vol charme en cultuur en een smakelijke gastronomie, zijn hier 4 goede redenen om naar Formentera te gaan deze zomer.

Lees ook: 11 goede redenen om naar Texel te gaan

Verscheidenheid aan brede stranden

llevant beach formentera

Formentera wordt gekenmerkt door vele stranden en baaien met een unieke schoonheid, waar je kunt genieten van aangename dagen aan zee, en kunt kiezen uit een grote verscheidenheid. Tot de mooiste stranden behoren Cavall d’en Borràs of Ses Illetes, een prachtig strand met ondiep water, ook door Tripadvisor beoordeeld als een van de beste ter wereld, en Cala Saona, een natuurlijke baai die bekend staat om zijn ongelooflijke kleurnuances. Bijzonder suggestief zijn de stranden van Ses Canyes (Es Pujols), met zijn eigenaardige schelpvorm, Es Arenals (Migjorn), met het witte zand dat het zijn naam geeft, en Ses Platgetes (Es Caló), vlakbij het kleine vissersdorpje Es Caló de Sant Agustí. Degenen die verschillende landschappen willen ontdekken, mogen de Estany des peix niet missen, een klein meer dat via een smal kanaal met de zee is verbonden en wordt gekenmerkt door kleine ondiepe stranden. Voor degenen die naast ontspanning ook wat sportieve activiteiten willen beoefenen, is er een breed scala aan watersporten op het eiland: windsurfen, paddle-surfen, duiken, snorkelen, kajakken, zeilen, ook te beoefenen met de ondersteuning van deskundige gespecialiseerde centra zoals Formentera Nautical Center, Wet 4 Fun, Vell Mari, Blue Adventure, Orca Sub en Formentera Divers.

Paden in de natuur

wandelpaden formentera

Formentera is de perfecte bestemming voor liefhebbers van actief toerisme, die het eiland vrijelijk kunnen ontdekken via de 32 groene paden die vertakken in de meest kostbare en onontgonnen hoeken, te voet, in nordic walking-modus of op de fiets (de meeste routes zijn geschikt voor fietsers) of hardlopen. Een van de gemakkelijkste routes, ook geschikt voor kinderen, die van Es Cap naar Torrent de S’Alga stelt je in staat om een ​​van de minst bekende en meest bijzondere plaatsen op het eiland te ontdekken. Degenen die de verschillende gezichten van Formentera willen ontdekken, zullen het pad moeten bewandelen dat van Sant Francesc naar de Cap de Barbaria leidt, of de meer onverschrokken sporters kunnen het steile Racó De Sa Pujada – Es Ram-pad bewandelen dat naar de zee leidt, naar de kleine, pittoreske en geïsoleerde baai Es Caló des Mort.

Magische plekken

zonsondergang formentera

Formentera is niet alleen stranden en natuur, maar heeft ook tal van plaatsen vol charme, cultuur en geschiedenis. Mis een rondleiding door de vuurtorens van het eiland niet, van het plateau van La Mola tot Cap de Barbaria, om de zeldzame schoonheid te bewonderen. De vuurtoren van La Mola, de oudste en hoogste van het eiland, die op een klif van 120 meter staat, is perfect om naar de zonsopgang te kijken, wat een uniek en magisch spektakel biedt. Cap de Barbaria, gelegen op een rotsachtig voorgebergte, is een van die plaatsen die pure energie uitstraalt en een spectaculair landschap biedt, vooral bij zonsondergang. Heel indrukwekkend is ook het systeem van verdedigingstorens dat zich langs de kust ontwikkelt en die in de oudheid dienden om het eiland te beschermen tegen piraten. Op het grondgebied van het eiland Formentera zijn er vier: de Punta Prima-toren, nabij de stad Es Pujols; de drie verdiepingen tellende toren van Pi Catalá (of Torre de Migjorn); de Torre des Garroveret, in Cap de Barbaria; de torre de sa Gavina, in de directe omgeving van Can Marroig en ten noorden van Cala Saona. En nog steeds prehistorische nederzettingen verspreid over het eiland, waaronder het graf van Ca na Costa of de afzettingen van Es Cap de Barbaria.

Lees ook: 10 Tips voor een vakantie in Samos

Een heerlijke keuken

keuken formentera

De typische keuken van Formentera is rijk en verrassend, creatief en smakelijk, en wordt gekenmerkt door een sterke link met de traditionele manier van leven en met de zee, en is door het isolement van de archipel bijna absoluut afhankelijk van locale producten van hoge kwaliteit. De traditionele ensalada payesa met Peix sec (gedroogde vis), opgenomen in de “Ark of Taste” -catalogus van de International Slow Food Organization, mag niet ontbreken op tafel. Gedroogde vis is het essentiële ingrediënt van dit recept. Ook het proberen waard zijn de frit de polp, sofrit pagès (met vlees en aardappelen), calamars a la bruta (inktvis gebakken in hun eigen inkt) en bullit de peix (visstoofpot met aardappelen). De meest karakteristieke zoetigheden en desserts zijn flaó (verse kaastaart met munt), orelletes (anijsdessert) en greixonera (kaneelbroodpudding). Honing en gedroogde vijgen zijn ook producten van het eiland die je niet mag missen. Ten slotte worden er rondleidingen georganiseerd in de wijnkelder van Terramoll, compleet met proeverijen om de belangrijkste wijngaard van het eiland te ontdekken.

Top 9 vakantie aanbieders

Zelf je vakantie regelen

Regel je cruisevakantie