5 x actieve dingen om op Formentera te doen

5 x actieve dingen om op Formentera te doen

Formentera is ongetwijfeld een van de favoriete bestemmingen van de Middellandse Zee. Formentera, het vierde grootste eiland van de Balearen, ligt ten zuiden van het eiland Ibiza en jaarlijks komen er duizenden bezoekers op zoek naar zon en stranden. Maar er is veel meer te ontdekken op dit prachtige, magische eiland. We zetten hier 5 actieve dingen om te doen om je vakantie een onvergetelijke en unieke ervaring te maken.

Lees ook: De natuurlijke wonderen van Kefalonia

1. Duiken

Tussen Ibiza en Formentera ligt de grootste zeegrasweide van de Middellandse Zee, met een totale oppervlakte van 700 km2. In 1999 werd het door Unesco natuurlijk verklaard. In het meest noordelijke deel van Formentera ligt het grootste bekende exemplaar van Posidonia, dat 8 km lang is en 100.000 jaar oud is. Het wordt behoed door het zeereservaat van “Es Freus d ‘Eivissa i Formentera”, en het wordt vooral aanbevolen als duikomgeving. De manier waarop Posidonia water filtert, geeft Formentera’s water een unieke helderheid waardoor de duiker perfect de rotsformaties, grotten, suggestieve vegetatie en een enorme verscheidenheid aan mariene soorten kan zien: octopussen, barracuda’s, botten, tandbaarzen, brasem, mul, murene, congeralen, hanen, gouden inktvissen en zeesterren, sponzen en nog moeilijker te spotten, ook zeeschildpadden en dolfijnen.

2. Kajakken op zee

De afwisseling van middelgrote en hoge kliffen, wetlands en rotsachtige gebieden met stranden en baaien resulteren in een grote en zeer aantrekkelijke geomorfologische diversiteit voor liefhebbers van kajakken op zee. Een avontuurlijke trip die fysieke activiteit combineert met plezier en entertainment, omringd door unieke turquoise wateren. Het kan ook met familie of vrienden worden gedaan, omdat er verschillende soorten enkele en dubbele boten zijn. Alleen vanaf de zee zijn de vele grotten en holtes die gevormd zijn met kalkhoudende stenen volledig zichtbaar en daarom kan alleen vanaf daar de krappe bochten worden doordrongen en de buitengewone schoonheid ervan worden ontdekt.

kajakken op formentera

3. Windsurfen & Zeilen

De 66 kilometer lange kustlijn van Formentera, de wind en de diversiteit aan omstandigheden maken het eiland tot een idyllische plek om te zeilen. Afstanden zijn ook kort genoeg om in één dag van het noorden naar het zuiden van het eiland te gaan. Tijdens de zomer zijn de heersende winden 5 tot 15 knopen sterk en komen ze voornamelijk uit het oosten. In de winter zijn er meestal westenwinden, met enkele maanden wind van meer dan 30 knopen. Formentera is dus een ideale plek voor familiecruises en voor ervaren zeilers.

4. Wandelen

Juniperbossen, landschappen bezaaid met vijgenbomen, duinen met inheemse flora en wetlands om vogels te spotten, unieke kliffen gevormd door de wind en de zee en lange zandstranden … Al deze attracties samen met de speciale vorm van het eiland, bieden een speciale aantrekkingskracht voor buitenactiviteiten, vooral in de lente en de herfst, wanneer de explosie van kleur en helderheid geen bezoeker onverschillig laat.

Voor het wandelen zijn er tal van opties, waaronder:

– Groene circuits. Een totaal van 12 gemarkeerde groene circuits, waarvan er elf veelzijdig kunnen worden gedaan te voet of met de fiets, in totaal 56 km. Deze routes hebben verschillende moeilijkheidsgraden en afstanden. Na deze groene circuits kan men de landschappelijke schoonheid van het eiland en andere interessante dingen bewonderen, zoals velden of vee, molens, waterputten of eindeloze rijen oude “boerenmuren”. Deze circuits, die door het hele eiland lopen, leiden naar speciale plekken zoals de vuurtoren van Cap de Barbaria, een paradijs waar je kunt genieten van een unieke zonsondergang.

– Nordic Walking is een andere manier om over de paden te lopen. Deze sport is ontstaan ​​in de noorse landen en maakt het mogelijk om door het gebruik van stokken te lopen met een meer ergonomische en gezonde houding. Formentera biedt tijdens de maanden mei en oktober gratis stokken aan in de VVV-kantoren van het eiland.

– Audioguides. Degenen die hun kennis over het milieu, de cultuur of het historische erfgoed willen uitbreiden, kunnen dit audiogidsensysteem gebruiken, dat kan worden gedownload van www.formentera.es. Een app voor smartphones genaamd “Formentera Paspoort” helpt bezoekers culturele eigendommen te vinden, met gratis informatie over kerken, torens, vuurtorens en windmolens op het eiland.

paardrijden op Formentera

Lees ook: 5 tips voor je eerste vakantie naar Corsica

5. Paardrijden

De topografie van het eiland, het klimaat en het woeste landschap op het grootste deel van zijn grondgebied maken het eiland een ideale plek voor lange wandelingen of paardrijden. Degenen die willen beginnen in deze sport vinden in het Equestrian Centre het hele jaar door allerlei tours en paardrijlessen op verschillende niveaus. Alle routes starten in het Equestrian Centre, halverwege La Savina en Sant Francesc, naast de hoofdweg die de twee steden met elkaar verbindt. Het centrum biedt twee belangrijke routes voor meer en minder ervaren ruiters.