De natuurlijke wonderen van Kefalonia

De natuurlijke wonderen van Kefalonia

Kefalonia heeft de loterij gewonnen als het om natuurlijke wonderen gaat. Met meer blauwe vlag-stranden dan enig ander eiland en met een prachtige kustlijn bij elke bocht, zou het hele eiland als een ‘natuurwonder’ kunnen worden beschouwd. Ondanks zijn stijgende profiel is het eiland nog relatief onontwikkeld en moge dat lang zo blijven. De mooiste stranden van Kefalonia zijn genoeg om je weken bezig te houden. Maar het landschap van Kefalonia is ook iets om te aanschouwen, van de bergen en weelderige heuvels in het midden tot de eindeloze bossen, wijngaarden, boomgaarden, grotten, beekjes, fonteinen en kliffen. Je kunt bijna overal in Kefalonia te voet of met de fiets op pad gaan en een aantal ongelooflijke bezienswaardigheden vinden. Maar als je tijd kort is, zijn hier enkele bijzondere natuurlijke hoogtepunten die het bekijken waard zijn:

Lees ook: Cyprus: de perfecte mediterrane bestemming

De grot van Agios Gerasimos en de Katavothres-lagune, Argostoli

Katavothres

Slechts 3 km buiten Argostoli ligt de Katavothres-lagune, een fascinerend geologisch fenomeen dat uniek is voor het gebied. De naam betekent letterlijk ‘het slikgat’ en de lagune heeft een formatie waarin zeewater stroomt en vervolgens in diepe zinkgaten valt. De gaten werden in de jaren zestig onderzocht en een paarse kleurstof werd in de gaten gegoten om te zien waar het water naartoe ging – en onthulde dat het water door een aantal ondergrondse rivieren stroomde voordat het weer opkwam in het meer van Melissani, meer dan 15 km verderop. Twee weken later stroomt hetzelfde water bij het dorp Karavomilos de zee in.

Tijdens het verkennen van Argostoli is het ook de moeite waard om de grot van Agios Gerasimos te bezoeken, de patroonheilige van het eiland die in de grot woonde van 1560 tot hij jaren later een klooster in Peratata stichtte. Er is tot op de dag van vandaag een kapel in de grot.

Kounopetra en Draksopilia grotten, Lixouri

Dragon's Cave

Als je ongeveer 9 km buiten Lixouri (zuid) gaat, kom je aan bij Kounopetra, een fascinerend geologisch fenomeen. Midden in de zee zit een gigantische rots die beroemd was vanwege het ritmisch heen en weer schommelen tot de aardbeving van 1953. Het maakt ook deel uit van de lokale folklore dat de Engelsen dikke kettingen en touwen aan de rots bonden en probeerden het te verplaatsen, maar dat faalde.

Als je in de buurt bent, is het ook de moeite waard om even langs te gaan bij Havdata met het prachtige uitzicht over de Ionische Zee. Neem een ​​halfuur de tijd om de prachtige Draksopilia grot te bezoeken, door de lokale bevolking ook wel ‘Dragon’s Cave’ genoemd.

De Karavomylos fontein, het Melissani meer en de Drogarati grotten, Sami

Karavomylos fontein

De Karavomilos fontein, in de buurt van Sami, is het punt waar de bovengenoemde zinkgaten van de Katavothres lagune het water verdrijven dat door de ondergrondse rivieren en meren is gegaan. De eindeloze doorgangen en holtes onder de kalkstenen rotsformaties van Kefalonia worden het ‘Kefalonische watermysterie’ genoemd en de fontein is de moeite van het bekijken waard, alleen al omdat het het eindpunt van het hele proces is. De belangrijkste natuurlijke hoogtepunten in de buurt van Sami zijn echter het wereldberoemde Melissani-meer en de Drogarati-grotten. Dit zijn de bekendste attracties op het eiland en iedereen zou ze moeten zien. Lake Melissani bevat het helderste water dat je je maar kunt voorstellen en je kunt alles zien in het diepe water beneden. Maar als je in een boot de grotten ingaat, wil je echt omhoog kijken – naar de fantastische stalactieten op het grotdak boven je. Op dezelfde manier kun je rond de Drogarati grotten lopen met lange gangen van even indrukwekkende en imposante stalactieten. Mocht je de kans krijgen om daar in de zomer heen te gaan voor een concert, zorg er dan voor dat je dat doet – de akoestiek is geweldig.

Schildpadden kijken in Katelios

Katelios is niet alleen een van de beste plekken van het eiland om te wandelen en natuurwandelingen te maken, het biedt ook de unieke kans om karetschildpadden op het strand te zien komen die daar hun eieren  leggen. Het strand is beschermd en er is een lokale NGO die zich inzet om de massa weg te houden van het strand, maar je kunt deelnemen aan een educatieve schildpaddenwacht ’s avonds als je wilt.

Lees ook: 4 oases van rust op Madeira

Poros kloof

Poros kloof

De Poros kloof, vaak de Araki-kloof genoemd, is een enorme rotsachtige ravijn dat tot een diepte van ongeveer 80 meter daalt. Het is beroemd omdat de eilandbewoners denken dat het is uitgehouwen door niemand minder dan Hercules. De kloof wordt verondersteld de voetafdrukken van Hercules te vertegenwoordigen nadat hij op een berg stond en deze verpletterde. Het gebied rond de kloof (en rond Poros zelf) is ook prachtig, bedekt met weelderige bossen van cipressen en evergreens, eikenbossen en boomgaarden, wijngaarden, natuurlijke fonteinen en rivieren, en flora en fauna in alle kleuren en vormen waar je ook kijkt.

Andere natuurlijke hoogtepunten zijn de Sakos-grot in Skala, de Fiscardo-grotten, wandelen rond Assos en wandelen langs de kust op paden die van strand naar strand lopen.

Top 9 vakantie aanbieders

Zelf je vakantie regelen

Regel je cruisevakantie