Chalkidiki – De geheime tip voor late vakantiegangers

Chalkidiki – De geheime tip voor late vakantiegangers

Ver weg van Athene, Mykonos en andere toeristische hotspots toont het echte Griekenland zich op zijn mooist. Op het schiereiland Chalkidiki, waar de Grieken zelf op vakantie gaan, krijgen reizigers een idee waarom de oude goden dit specifieke land als hun thuis kozen. Een vakantie op het pittoreske schiereiland met zijn drie vingers is vooral aan te raden tussen de zomer en de herfst, wanneer het weer minder wordt. De beste redenen om te bezoeken zijn hier samengevat.

Lees ook: 3 eilanden voor een vakantie in Griekenland in de herfst en winter

De locaties

Voordat je zelfs maar een voet op het schiereiland zet, landen de meeste mensen in Thessaloniki. Deze kosmopolitische stad vindt een balans tussen de oude Byzantijnse kustmetropool en het culturele centrum voor studenten. Levendig, kleurrijk en dynamisch – een drukke citytrip is onvermijdelijk in Thessaloniki. Op slechts drie kwartier rijden biedt Chalkidiki een heel ander, heel relaxed plaatje. Elke plek hier heeft zijn eigen, heel bijzondere uitstraling. Terwijl de wijsvinger Cassandra betovert met dorpjes als Afytos, dat met zijn natuurstenen huizen en geplaveide straatjes uit een andere tijd lijkt te komen, wachten op Sithonia idyllische paradijzen als Porto Koufo. De natuurlijke haven is de grootste in zijn soort in Griekenland en is zeker een bezoek waard. De derde vinger van Athos wordt gekenmerkt door de autonome monastieke republiek, die al meer dan 1000 jaar haar kloosters rond de heilige berg bouwt.

De stranden

Het schiereiland pittoresk noemen is niet overdreven. Een van de redenen hiervoor zijn de stranden die alle drie de vingers als een sneeuwwitte handschoen omringen. Hoewel alle kusten betoveren met fijn zand, ondiep water en een spectrum aan blauwe tinten, heeft elk stuk kust zijn eigen signatuur. Possidi Beach, waar strandwachten de veiligheid garanderen, is ideaal voor gezinnen. Als je daarentegen van wat meer romantiek houdt, ben je bij Kriaritsi Beach aan het juiste adres, want elke ochtend schijnt er een rood-gouden zonsopgang achter de berg Athos. Voor een vlekkeloos vakantiegevoel is het de moeite waard om een ​​aantal van de prachtige stranden te bezoeken.

Het eten

De Griekse gastronomie heeft veel meer te bieden dan gyros en souvlaki. Vanwege de nabijheid van de zee zijn vis en zeevruchten bijzonder populair in het gebied. Verse octopus met een vleugje citroen of een knapperige zwaardvisfilet smaken het beste tegen de azuurblauwe achtergrond van de Middellandse Zee. Gegarneerd met lokale olijven en met een glas Griekse wijn in de hand is het culinaire hoogtepunt van de reis perfect. Als dessert is er een voortreffelijke Cappuccino Fredo, die je verkoelt in de Griekse zon. Bovendien zijn zelfs eenvoudige gerechten zoals yoghurt met verse vijgen een delicatesse die niemand mag missen. Fruit gedijt goed in het zonnige klimaat en druiven zijn hier fantastisch en zorgen voor een of twee onverwachte vermaken.

De natuur

Zelfs buiten de stranden hebben Kassandra, Sithonia en Athos landschappelijke hoogtepunten die je tijdens geen enkele tour mag missen. Chalkidiki trekt aan met zijn verrassend groene natuur, die de mensen die er wonen waarderen en behouden. Het heuvelachtige landschap met zijn eeuwenoude paden leent zich uitstekend voor mooie wandelingen. De paden openen zich herhaaldelijk met uitzicht op kristalhelder water, terwijl links en rechts olijfgaarden en felgroene dennenbomen voor schaduw zorgen. Ook voor mountainbikers zijn er routes die geschikt zijn voor alle ervaringsniveaus. De aard van Chalkidiki beperkt zich echter niet tot het landschap. Talloze zeldzame soorten insecten en vogels zoemen door de vaak ongerepte natuur, en dolfijnen dartelen in het water rond het schiereiland. Of het nu gaat om een ​​actieve vakantie of een dierenexcursie met kinderen: hier vindt iedereen zijn favoriete plekje.

Lees ook: De mooiste plekjes op de Griekse eilanden

Het weer

Midden in de zomer staat Griekenland bekend om zijn hoge temperaturen. Hoewel dit weer vooral zonaanbidders naar de stranden lokt, is het te warm voor andere activiteiten. In het vroege najaar verandert Chalkidiki echter in een perfect gematigd paradijs. Als het hier tijd is voor een trui, kun je op Chalkidiki nog steeds in het blauwe water springen als de watertemperatuur boven de 20° Celsius is. Met 21 tot 26° Celsius is de luchttemperatuur op dit moment ideaal voor wandelingen en excursies zonder te zweten, terwijl je toch van de zon kunt genieten.