De mooiste plekjes op de Griekse eilanden

De mooiste plekjes op de Griekse eilanden

De Griekse eilanden kennen heel wat mooie plekjes die wat minder bekend zijn. Van de meest uiteenlopende landschappen, tradities en invloeden die inspireren door hun uniciteit en authenticiteit, we zetten hier de mooiste plekjes op de Griekse eilanden op een rij.

Lees ook: 10 dingen die je niet mag missen op Sardinië

Milos: Baden in witte rotsbaaien

Milos: Baden in witte rotsbaaien

Het eiland Milos ligt in de Egeïsche Zee aan de zuidwestelijke rand van de Cycladen en inspireert met een overweldigende natuur. De golvende, schitterend witte rotsen steken uit in de blauwe zee en creëren magische kleine baaien. In deze natuurlijke baaien kun je zwemmen, zonnebaden en genieten van unieke momenten.

Plaka milos

Neem een korte rit naar Sarakiniko en maak een korte wandeling naar de baaien. Meer avontuurlijke vakantieganger kunnen naar het pittoreske stadje Plaka – een klassiek Cycladisch dorp met witte stenen huizen en weelderige bougainvillea bloemen overal. Slenter door de stad en geniet van de traditionele architectuur en het adembenemende uitzicht op de zee. Op slechts 100 meter van Plaka liggen de vroegchristelijke catacomben, de grootste van Griekenland. Het pad van de catacomben naar het amfitheater leidt door een kleine olijfgaard onder de steunmuur van het oude Melos, waar je grote Dorische muren en fragmenten van zuilen kan zien. Het marmeren amfitheater heeft nog zeven intacte rijen stoelen en biedt een prachtig uitzicht over de baai.

Santorini: ontdek vulkanische overblijfselen

Nea Kameni Santorini

Santorini is de parel van de Griekse eilanden en tegelijkertijd een bewoonde vulkaan. Een bezoek aan de vulkaan is een must voor iedereen die het eiland aan de rand van de caldera wat beter wil leren kennen. Hier zijn de vulkanische overblijfselen te vinden. Neem een toer naar het kleine vulkaaneiland Nea Kameni. Hier lijkt de geologie op een maanlandschap. Maak een wandeling naar de rand van de krater, naar het hart van de vulkaan. De stranden van Nea Kameni worden omringd door thermale bronnen, waardoor de zeetemperatuur vijf graden hoger is dan elders.

Mykonos: marmeren leeuwen, standbeelden en Dorische tempels

delos mykonos

Ga vanuit Mykonos met een boot naar de oude haven van Delos en verken een van de belangrijkste archeologische vindplaatsen in heel Griekenland, de ‘heiligste van alle eilanden’. Er zijn nog steeds opgravingswerkzaamheden aan de gang op deze ongelooflijke plek en archeologen beschouwen het eiland als een van de beste locaties in de Middellandse Zee. Het is een UNESCO-werelderfgoed. Delos was een heiligdom en een van de belangrijkste en meest welvarende handelshavens in de oostelijke Middellandse Zee in de eerste eeuw ver voor Christus. In de Olympische mythologie was het de geboorteplaats van Apollo en zijn tweelingzus Artemis en trok pelgrims uit heel Griekenland. Er zijn talloze ruïnes te bewonderen, waaronder Dorische tempels, een amfitheater, huizen met mozaïeken, agora, de oikos (huis) van de Naxiërs en de iconische beelden op het Terras van de Leeuwen. Zeven van de marmeren leeuwen op ware grootte zijn nog in tact.

Patmos: Het pittoreske eiland

Patmos

Zoals veel plekken in Griekenland, hoort ook het prachtige eiland Patmos, een UNESCO-werelderfgoed. In de hoofdstad Chora vindt je het klooster van St. Johannes de Evangelist en de Grot van de Apocalyps. Volgens bijbelse berichten sprak Jezus hier met Johannes en vertelde hem over de Apocalyps. Geen wonder dus dat jaarlijks talloze mensen op bedevaart naar Patmos vertrekken. In het centrum van Chora staan ​​de stille windmolens. Het landschap is prachtig: rotsachtige heuvels, dorre bodems en voorgebergten die in zee storten en tientallen baaien vormen.

Lees ook: 5 ongerepte Turkse eilanden

Heraklion (Kreta): onderdompeling in oude geschiedenis

Knossos Kreta

Reis terug in de tijd en kom op de plek waar de eerste mensen in Europa woonden: Minoan Palace of Knossos. Heel dicht bij de hoofdstad van Kreta, Heraklion, ligt de oude stad Knossos. Hier ontstond de eerste beschaving en daarmee ook de oudste stad van Europa. Ga mee in de wereld van de Minoans. In de vroege jaren 1900 trokken opgravingen door Sir Arthur Evans uit Groot-Brittannië de aandacht van de hele wereld. Omdat hij opgravingen deed van het paleiscomplex Knossos. Volgens legendes zou dit de residentie van de wijze koning Minos zijn geweest. Verken het paleis en d.m.v een rondleiding in de paleisappartementen: de grote centrale binnenplaats, de prachtige troonzaal, de imposante trap en het fresco van de “Lelieprins”. In de Hal van de Koninklijke Garde en de Koningskamer, leer je over de buitengewone heerschappij van koning Minos.